HENT hírlevél

Arab sziget a kalózkodás tengerében

Egy frissen közzétett tanulmány szerint az idei évben is alacsony maradhat a szoftverkalózkodási ráta az Egyesült Arab Emírségek (EAE) területén. A szakértők szerint ez elsősorban a helyi kormány tudatos és határozott fellépésének köszönhető.

Az International Data Corporation (IDC) informatikai tanácsadó cég elemzésének megállapításai szerint, köszönhetően annak, hogy a piac egyre érettebbé válik, minden esély megvan rá, hogy az idei évben is alacsony marad a szoftverkalózkodási ráta az Egyesült Arab Emírségek (EAE) területén. Az IDC és a Business Software Alliance (BSA) tavalyi évet elemző tanulmánya szerint, a Perzsa-öböl országaiban 51 és 62 százalék között mozgott a hamis szoftverek aránya, míg az Egyesült Arab Emírségek területén csak 36 százalékos volt a mutató. Szakértők szerint a viszonylag alacsony kalózkodási ráta elsősorban az arab kormány intézkedéseinek és a fogyasztói tudatosság emelkedésének tudható be.

Suresh Balasubramanian, az Adobe Systems globális kalózkodási részlegének igazgatója szerint azokban az országokban, ahol a kormány következetesen és szigorúan szabályozza a szerzői és más szellemi tulajdonjogokat érintő kérdéseket, rendre alacsonyabb a kalózkodási ráta, mint ott, ahol a jogszabályok hiányosak. Mindemellett, ahol az ország vezetése figyelmet fordít a lakosság informálására és szemléletformáló programokat kezdeményez, szintén alacsonyabb a hamisítási arány, illetve évről évre csökkenő tendencia mutatható ki.

Az elmúlt években az EAE kormánya a helyi hatóságok működését összehangolva, illetve más nemzeti és nemzetközi jogvédő szervezetekkel együttműködve számtalan hamisítás elleni kezdeményezést indított és komoly erőforrásokat fordított a kalózkodás elleni küzdelemre. Többek között ennek eredményeképpen az elmúlt néhány évben 107 százalékkal nőtt a szoftverkalózkodás gyanújával őrizetbe vett személyek száma.

Az elért, biztató eredmények ellenére az IDC hangsúlyozta, hogy a gazdasági válság hatása az EAE szoftverpiacán is érezhetővé vált: 2008-ban 1 százalékkal nőtt a szoftverkalózkodás aránya. Az IDC szerint a növekedés elsősorban a személyi számítógép szektornak tudható be, mivel az ezeket vásárló magánszemélyek, oktatási intézmények és kisvállalkozók a leginkább árérzékenyek. Balasubramanian szerint a gazdaságilag nehéz időkben többen hajlanak arra, hogy a költségmegtakarítás érdekében vállalják a kalózszoftverek használatával járó kockázatot. Az Adobe szakértője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hamis szoftverek közel sem olyan kifizetődőek, mint amilyennek első pillantásra látszanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bvalek2 #1
    Az EAE-ből egyetlen proxyn keresztül lehet internetezni, olyan cenzúra van, hogy ihaj, ennél csak észak-Korea van lejjebb. Pont ez az ország a követendő példa? BSA + diktatúra, összenő ami összetartozik.