Gyurkity Péter

Perlik a Skype-ot technológiája miatt

A jelek szerint a Skype tervezett felvásárlása nem húzza ki a bajból a szoftver jelenlegi és jövőbeni tulajdonosait, az eredeti alapítók ugyanis megindították bírósági perüket a technológia felhasználása miatt.

A Wall Street Journal számolt be elsőként a hírről, amely alapvető módon befolyásolhatja a népszerű VoIP szoftver jövőjét. Eszerint a Joltid cég beperelte a Skype-ot a programban megtalálható fájlcserélő technológia illetéktelen felhasználása miatt, ebben a perben pedig megnevezték a mostani, illetve a jövőbeni (reménybeli) tulajdonosokat is.

A probléma alapját az adja, hogy a Skype 2005-ös első felvásárlása nem jelentette minden kapcsolódó technológia átkerülését az eBay tulajdonába. Az eredeti alapítók ugyanis a Joltid cég létrehozásával továbbra is rajta tartották kezüket a fontos fájlcserélő technológián, amely a Global Index Software nevet kapta, a tranzakció lebonyolítását követően pedig ők licencelték azt az új tulajdonosnak. Az elmúlt években azonban (legalábbis a most megindított per anyaga szerint) világossá vált, hogy az eBay a technológia számukra nem elérhető verzióira tette rá a kezét, azokat illetéktelen módon használta fel a programban, ezzel pedig megsértette a Joltid jogait.

A kárt tetemesre becsülik az alapítók, az eBay politikája ugyanis véleményük szerint kizárólag az Egyesült Államokban naponta 100 ezer jogsértő cselekedethez vezet, amely minden egyes nap 75 millió dollárral rövidíti meg a vállalatot. Éppen ezért most ezt kérik számon az aukciós cégen, valamint a felvásárlást elméletileg már nyélbe ütő, reménybeli új tulajdonosokon. Kérdés, hogy a lépés hogyan hat majd a korábban bejelentett, ám még véglegesítésre váró tranzakcióra, és hogy mi lesz a program sorsa.

A két cég egyébként az Egyesült Királyságban már perben áll egymással a licencelés megszüntetése miatt, ám itt 2010 júniusára tűzték ki az első tárgyalás időpontját, így bőven van még idő a felkészülésre - nem úgy az USA-ban, ahol valószínűleg gőzerővel esnek majd egymásnak a felek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Adamul #7
    Sajnos nagyon is logikus amit tesznek, hiszen ha még rögtön szólnának nekik, nem lehetne ilyen horribilis számokat leírni, mint a használat elkezdése után nem sokkal...
  • Cleawer #6
    A szabadalom legyen az övé 10-30 évig,mert ha jót csinált akkor éljen megbelőle,de ha nemtudja mevalósítani,csak egy papír van a kezébe,akkor legyen köteles továbbadni,vagy az iparban felhasználni kb 2 éven belül.
  • mujahedin #5
    olyan szabadalmi rendszer kellene, hogy egy adott technológia bevezetése után 1 évvel már ne lehessen pofázni. Ugyanis mindig azt csinálják, hogy megvárják míg évek alatt befut valami, perlik és fejik a pénzt. Aztán az 1 éves szabállyal már mehetne a "háát sajnáljuk, amikor még ismeretlen volt akkor miért nem zavart? IJB"
  • KillerBee #4
    "A kárt tetemesre becsülik az alapítók, az eBay politikája ugyanis véleményük szerint kizárólag az Egyesült Államokban naponta 100 ezer jogsértő cselekedethez vezet, amely minden egyes nap 75 millió dollárral rövidíti meg a vállalatot."

    Ez engem erősen emlékeztet a zeneipar kárbecsléseire, azok is nagyon el vannak szállva. Napi 75 millió dollár kár, amikor a Skype teljes éves nyeresége nem éri el a 600 milliót?

    Inkább arról lehet szó, hogy az eredeti fejlesztők megbánták az eladást és most akár tisztességtelen eszközökkel is vissza akarják szerezni a Skype-ot.
  • teddybear #3
    Ez tipikus szabadalmi zsarolás.
    Valaki szabadalmaztat valamilyen ötletet, vagy technikai megoldást, és ül a szabadalmon. Ha azután valaki más elkezdi használni ezt, akkor nem figyelmezteti a jogai tiszteletben tartására, hanem vár még egy darabig. Utána feljelenti az illetőt, és egy jókora kártérítést is ráver. Ezzel sokkal többet lehet kaszálni, mint azt sokan hinnék.
  • Theodora #2
    Szerintem inkább menjen a sűlyesztőbe, ha így álnak hozzá az alapítók és így el*ták a megvásárlását is!
  • torcipepe #1
    erről az a vígjáték jut eszembe (asszem Chevy Chase féle), mikor a csávó kinézi az új családi otthont, megkötik az üzletet, majd a régi tulaj magával viszi az ajtókat, lépcsőket, stb..., csak mert ő úgy gondolta, az nem jár a házhoz.

    gondolom az eBay se csak a márkanevet akarta megkapni, hanem a hozzá tartozó minden mellékes technológiát is. csak aztán kibasztak vele.