Gyurkity Péter

Kétmilliárd dollárért kelt el a Skype

Az eBay megszabadult a számára egyre kényelmetlenebbé váló VoIP platformtól, amelynek többségi tulajdona immár magánbefektetők kezében van - nem kezdőkről van azonban szó.

A várakozásoknak megfelelően az internetes aukciókról ismert cég eladta többségi tulajdonát, amely egészen pontosan 65 százalékos arányt jelent az új befektetők számára, miközben az eBay 35 százalékot tart meg saját kezében. A másik oldal szereplői jól ismerik a platformot, hiszen többen jelen voltak a korai internetes próbálkozásoknál, illetve az eBay vezetőségében dolgoztak korábban.

Az eBay még 2005-ben jutott hozzá az egyre népszerűbbé váló programhoz, mégpedig 2,6 milliárd dollárért. Nem lehet azt mondani, hogy sokat buktak volna a tranzakción, hiszen a mostani szerződést alapul véve 2,7 milliárdra taksálják a platform teljes értékét (a cég most 1,9 milliárdot kap a 65 százalékért), az elmúlt években pedig sikerült növelni az abból származó bevételeket - ez utóbbi 2008-ban egészen pontosan 551 millió dollár volt, amely 44 százalékos javulást jelentett 2007-hez képest. A cég illetékesei úgy nyilatkoztak, hogy bíznak az új befektetők szakértelmében, az ő kezükben biztosított a folyamatos növekedés, amely talán annak beismeréseként is felfogható, hogy ők nem tudnák ugyanezt garantálni.

Ezen befektetők között megtaláljuk a Netscape alapítóját és az eBay volt igazgatósági tagját, Marc Andreesent, valamint Ben Horowitzet, aki Andreesennel együtt alapította meg az Opsware céget - ők ketten hozták létre az Andreesen-Horowitz befektetői csoportot. Azt még nem tudni, hogy az új többségi tulajdonosok mennyiben változtatnak majd a fejlesztések irányvonalán, milyen szempontokat tartanak majd szem előtt a munkában. Ilyen irányú elképzeléseiket még nem közölték.

Az eBay tehát megszabadult az egyre nehezebbé váló tehertől. Korábban felmerült, hogy a platformot egykor alapító és a fontos technológiákat továbbra is magánál tartó Joltid nem licencelné a jövőben azokat, ám az üzlettel valószínűleg elhárulnak a program jövőjét fenyegető akadályok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #5
    Hát ja ez a lényeg!
  • Sanyix #4
    1 százalékával már megelégednék, többé egy percet sem dolgoznék.
  • Epikurosz #3
    Remélem nem a terroristák kezébe került.
  • Narxis #2
    Ja, nekem is kéne annyi. xd
  • artschi2 #1
    szép summa... el tudnám viselni, ha ennyi zsém lenne :P