Berta Sándor

Megmenekülhet a Skype

A cég egykori menedzsere és a Netscape alapítója menthetik meg a VoIP-szolgáltatót. Ők ugyanis a napokban nyilvánosan is közölték, hogy szívesen átvennék a céget.

Mike Volpi, a Skype korábbi menedzsere és a Joost egykori vezérigazgató jelezte az eBaynek, hogy szívesen átvenné a népszerű VoIP-szolgáltatót. Volpi tervét támogatja Marc Andreesen, a Netscape alapítója is. Az üzlet megvalósításán számos vállalat és befektetői csoport együtt dolgozik, köztük van az Index Ventures és az Andressen Horowitz, amit a névadó szakember alig egy hónapja hozott létre.

Érdekesség, hogy Andreesen tagja az eBay felügyelőtanácsának is, vagyis pontosan átlátja a helyzetet és így hasznos tanácsokkal segítheti Mike Volpit. Volpi egyébként a Skype felügyelőtanácsának tagja és korábban a cég igazgatója is volt. A tervek között szerepel, hogy a Skype 2010-ben tőzsdére kerül. John Donahoe, az eBay vezetője ettől a lépéstől 2 milliárd dolláros bevételt remél. A Skype-nak tavaly már 405 millió regisztrált felhasználója volt és a forgalma elérte az 551 millió dollárt, ami az előző évhez képest 44 százalékos növekedést jelent.

A tőzsdei megjelenést veszélyezteti ugyanakkor a Skype két alapítójával (Niklas Zennström és Janus Friis) folyamatban lévő jogi vita. A nézeteltérés odáig fajult, hogy az eBay bejelentette egy új szoftvert fejlesztését, mert attól tart, hogy Zennström és Friis beadványa miatt elveszítheti a technológiával kapcsolatos licencek tulajdonjogának egy részét. Ami a mostani terveket igazán érdekessé teszi, hogy a két alapítója is szeretné megvásárolni a VoIP-szolgáltatót. Ráadásul Volpi a két szakember jóbarátjának számít.

A jogi vita miatt augusztus elején merült fel először komolyan, hogy eltűnhet a süllyesztőben a Skype. Ez azonban sem a tulajdonosoknak, sem pedig a felhasználóknak nem lenne jó, igaz, a konkurens cégek alighanem örömmel fogadnák a hírt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ratata22 #8
  a lényegen nem változtat, a Skype máig lehallgathatatlan (kivéve talán a legújabb (>4.0) kliensekbe már beépített troyan-t , hiszen a nyílt forráskódú és törhetetlen AES-re épül abból is a 256 bites Strong Encryption-re.

  tetszik , nem tetszik ez a csicska rendőrségeknek , meg a cickány titkosszolgálatoknak... ez van.

  h megszűntetnék olyan nagy baj bennünket, felhasználókat ugyan nem érne, mert kiváltható más megoldásokkal, pl. GTalk over Nimbuzz, de a kényelmes és jó megoldást azért visszasírnánk, mivel a Skype beszélgetések egy Nimbuzzt futtatni képes SymbianOS telefonról messze a legjobb minőségűek , legstabilabbak és legolcsóbbak a GPRS előfizetésekkel akár felöltőzsugás telóról is (!)
 • Turdus #7
  "Skype is lehet klienst írni"
  1. "Skype klienst is lehet írni", hányas voltál magyarból?
  2. lehetni lehet, csak nem szabad. Én magam részéről maradnék a legális megoldásoknál.
 • ratata22 #6
  Skype is lehet klienst írni: lásd Nimbuzz, Fring stb..

  az előbbi hozzászólásomnál pedig kimaradt egy fontos szó:

  "metélt DIPLOMÁS okostojás"
 • ratata22 #5
  Olvastam erről Mega/Minipanzerről, le is töltöttem a Minipanzert, és a Megapanzerről szóló videót, olvastam nem egy hírportálon csupa nagy betűkkel, hogy lehallgatják a Skype-t. DE !!!

  A Megapanzer egy SSL MITM tool , a Minipanzer pedig sima konfigurálható exe loginsniffer generátor, és egyiknek sincs az égvilágon semmi köze a Skype-hoz !!!

  Nem tudom mit kell így felfújni ezeket a dolgokat... Biztos valami metélt okostojásnak aki valami nagyfejű benfentes gyereke ez új és örül neki mint majom a farkának, és ezért a fél magyar sajtó ilyen blődségekkel van tele...

 • Epikurosz #4
  Szegyény Skype-ot támadják (Mega/Minipanzer)
 • Turdus #3
  Szerintem jó lenne, ha végre eltűnne.
  Jelenleg ez az egyetlen proprietary chat protokoll. Az összes többi nyílt, így szabadon bárki klienst írhat hozzájuk (igen, még az M$N is!).
  Mellesleg mindenkinek (programozóknak, rendszergazdáknak, felhasználóknak) könnyebb dolga lenne, ha megszoknák az emberek, hogy ahogy az email SMTP-n megy, úgy a chat XMPP-n (ez a szabványos instant message üzenet formátuma az interneten, csak páran, mint pl a skype [email protected] rá). Szerintem a felhasználók 99,9%-ának fel se tűnne, ha lecserélnék a skype alatt a protokollt...
 • hunluigi #2
  Kár volna érte... jóformán csak azt használom.
 • Amergin #1
  csak neh...