Gyurkity Péter

Leállíthatná az internetet az amerikai elnök

Legalábbis egy új törvényjavaslat értelmében, amely kifejezetten a világhálón előforduló esetleges vészhelyzetek alkalmával tenné lehetővé az elnök számára a különleges jogkör gyakorlását.

Jay Rockefeller demokrata szenátor még idén tavasszal állt elő az érdekes tervezettel, amely szemmel láthatóan a terrortámadásoktól és a szervezett hackercsoportok összefogott akcióitól rettegő amerikai vezetés egy része számára is szimpatikus. Akkor nagy tiltakozás fogadta a javaslatot, a most kiszivárgott, átdolgozott változat nagyjából hasonló visszhangokra számíthat.

A javaslat értelmében ugyanis az amerikai elnököt különleges jogkörrel ruháznák fel, így egy esetleges vészhelyzet esetén a magánszektorba tartozó számítógépek egyetlen tollvonással lekerülnének az internetről, pontosabban elvesztenék a globális hálózattal kapcsolatot tartó vonalat. Bár abban a külső szakértők nagy része egyetért, hogy az új, módosított tervezet határozottan előrelépést jelent az eredetihez képest, a drasztikus ellenlépések lehetősége továbbra is aggodalomra ad okot. A tervezet legfeljebb hat hónapon belül átfogó kiberbiztonsági intézkedéseket és az alapvető program kidolgozását tartja szükségesnek minden egyes szövetségi kormányzati intézmény esetében, ami elég nagy munkát róna az illetékesekre.

Ami az elnök különleges jogkörét illeti, ezt a kormányzati szakértők úgy értékelik, hogy ez eddig is a posztot éppen betöltő politikusok egyik fő feladata volt, most mindössze azt tisztázták, hogy az amerikai kontinens és a nép védelme a kiberhálózat megvédését is jelenti az esetleges külső és belső támadásokkal szemben. Ehhez persze a szabadságjogokat szem előtt tartó szervezeteknek is lesz egy-két szavuk, így mindenképpen érdekes időszak előtt állunk ezen a téren.

A kormányzat elsősorban a kritikusnak tartott hálózatok kiesésétől tart, így például az áramszolgáltatás leállítását célzó támadásoktól – ezek kivitelezésére az interneten keresztül nincs esély

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nessboth #78
    ...És akkor a Skynet öntudatára ébred.
  • sh4d0w808 #77
    Ez az egész semmi másról nem szól, mint az internet feletti irányításról. Nem egy és nem két csörtén van már túl ezügyben az USA és az EU. Mindenesetre nem bíznám az USA-ra az irányítást, közelmúltbeli történelmük bebizonyította, hogy nem kell nekik valós ok a cselekvésre, elég a mondvacsinált is.
  • Epikurosz #76
    (Egyébként, csak így zárójelben súgom meg, hogy amióta routerem van, nagyobb biztonságban érzem magam. ráadásul VxWorks alatt müxik a ruti. Plusz, a gépemen be van állítva a tűzfal, meg van a Windows Defender. Nekem ennyi bőven elég. A gépem kb. 3 éve zsinórban megy, nem kellett újratelepíteni egyszer sem. Nem lassult le. Vírusellenőrzőm nincs, szerintem vírusom sincs, vagy legalábbis nem tudok róla.:-)
  • Epikurosz #75
    Privoxy "Blocking Statistics:
    539 out of 5078 requests have been blocked, which equals a block rate of 10.61%."

    Fogalmam sincs, hogy ez mit jelent, de csak jó lehet. :-)
  • Epikurosz #74
    Na, jó, akkor elárulom, hogy telepítette a Privoxy-t, amely ugye lelövi a reklámszpotokat. És mivel flv-s izgőmozgón is jöhet a vírus vagy a trójai, ezért gondoltam, hogy biztonságosabb saját proxyn keresztül netezni, mint anélkül.
  • Sanyix #73
    Attól függ milyen. Ha sajátod, vagy megbízható akkor nem látszol kifelé. Ha nem megbízható akkor lehet hogy szépen loggolják az összes forgalmadat, mivel ugye a proxyn a titkosított kapcsolat is titkosítatlan lesz amíg átmegy rajta. Legalábbis a http. A socks-al már nem biztos.
  • Komolytalan #72
    Ki van kapcsolva a tűzfal automatikus frissítési funkciója... Még valami?
  • ratata22 #71
    csak tudnám mitől képzeli magát ilyen nagy embernek, attól hogy amerikaji, vagy attól hogy elnök?
  • ratata22 #70
    Leállíthatná az internetet az amerikai elnök

    és akkor felébredtek és bilibe lógott a fejük...

  • matyi120 #69
    Epikurosz, a proxy szerver csak minimálisan titkosít. A szolgáltatód akkor is lát. A világhálón meg semmit se ér szinte, egy kattintással fel lehet törni. Csak Amerikában állna le a net ezzel, ha jól értettem.