Gyurkity Péter

Erősödő támogatás a NASA-hacker mellett

Gary McKinnon mellett egyre többen szólalnak fel Angliában, a NASA és az amerikai hadsereg hálózatába annak idején behatoló brit hacker körüli vita a kiadatási egyezmény módosításához vezethet.

A ZDNet az elmúlt napokban több alkalommal is beszámolt a McKinnon körül kialakult helyzetről, az utóbbi hetek fejleményeiről. Világosan látszik, hogy egyre erőteljesebb támogatás bontakozik ki a kormány által kiadatandó férfi körül, nemcsak hírességek, hanem immár a politikusok körében is.

Elsőként arról adtak hírt, hogy maga a hacker egyre bizakodóbb, ami egyben a stressz növekedésével is jár. A Daily Mail július eleje óta részleteiben tekinti át az ügyet, igyekezvén kiemelni, hogy a kiadatás nem lenne igazán jó megoldás. Bob Geldof szintén jelezte, hogy támogatja ennek elkerülését, vagyis McKinnon helyi, a szigetországban történő elítélése mellett állna ki, míg Sting felesége felvetette az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság között jelenleg érvényben lévő kiadatási egyezmény esetleges felülvizsgálatát.

Utóbbit egyébként a konzervatívok is egyre sűrűbben hozzák elő a parlamentben, illetve minden egyéb fórumon, egybekötve a hacker ügyét az egyezmény módosításának gondolatával. Az árnyékkormány tagjai, valamint számos képviselőjük említette meg ennek szükségességét, ám a kormány erre a jelek szerint egyelőre nem hajlik. Előbbiek úgy vélik, hogy a 2003-ban elfogadott megállapodás meglehetősen egyoldalú és az USA nem viszonozza a brit engedményeket, míg a kormány szerint erről nincs szó, és nagyon is hatékony az egyezmény.

A belügyminiszter igyekezett kivágni magát a felelősség alól, kihangsúlyozva, hogy csak akkor avatkozhatna be, ha az illetőt halálbüntetés fenyegetné a másik országban, már az Egyesült Királyságba is kiadatás útján érkezett volna, illetve ha nincs megfelelő megállapodás a két ország között. Mivel itt erről nincs szó, McKinnon továbbra is csak reménykedhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • lammaer #10
  Nem, vilagosits fel...
 • Barpi #9
  Nem veszed eszre, hogy a hozzaszolasodban, sajat magadnak mondasz ellent?
 • zotyaxxx #8
  Amerikában áll bíróság elé a NASA-Hacker
 • lammaer #7
  Komolyan, most sajnáljam a gyereket?
  Mindenkit büntessenek meg ott, ahol a kárt okozta/bűnt elkövette - a rossebért kell ennyi erőforrást ilyen hülyeségekre pazarolni.

  Kis hazánkban se értettem, hogy a politika miért harcolt olyan vehemensen azokért akiket dél amerikában kábitószercsempészet közben lebuktak. Hogy jajj de hozzuk haza őket - minek? (nyilván más súlyú cselekmény, de az elv...)

  Vagy itt van az az ir (?) fejes, aki halálra gázolta Magyarországon a nagymamát meg az unokát. Hazarohant Irországba, ott meg tán fel is mentették... miért fájna egy ir birónak hogy kinyirt két külföldit külföldön?

  Szóval adják csak ki...
 • grobs #6
  Az árnyékkormány az brit típusú demokráciákban bevett (és szerintem jó) szokás. Az ellenzék állítja fel, és azt mutatja, hogy ők is képesek kormányzásra. A választásoknak is általában ezzel a kabinettel futnak neki. Ez biztosítja a folyamatosságot, és azt, hogy a frakció ellenzékben is konstruktív tud lenni.
  Ezzel szemben pl. Magyarországon nincs folytonosság, amikor egy frakciónak kormányt kell alakítani, akkor kezdi el a tárgyalásokat egy-egy emberrel és akivel jobb alkut tudnak kötni azt választják be.
  De ha a mai magyar helyzetet nézzük, ha megbukik egy kormány, akkor az ellenzék akár másnap képes átvenni, és folytatni a kormányzást úgy, hogy a kabinet tagjai teljesen képben vannak a folyamatokról és, megvan a háttér csapatuk.
 • mad mind #5
  Valamit félreértesz. Az árnyékkormányt általában az ellenzék állítja fel. Angliában ez, amennyire tudom bevett szokás.
 • Tetsuo #4
  USAban eletfogyt (ami lehet h ott hamar be is kovetkezne). Angliaban lehet h felmentenek.. mar lassan 7 eve ul.
 • Falcon87 #3
  Mindenütt jó, de a legjobb otthon, tudod
 • B0nFire #2
  Nem mindegy neki, hogy az USA-ban vagy Nagy Britanniában rohad a sitten?
 • Frayer #1
  "Az árnyékkormány tagjai, valamint számos képviselőjük említette meg"

  Máskor meg intenzíven próbálják még a látszatát is tagadni, hogy létezik árnyékkormány.

  Kormány a kormány felett.

  Hatalom a választott képviselet felett.