Gyurkity Péter

Több TB adatot loptak el a Pentagon hálózatából

Számítógépes bűnözők az eddigi legköltségesebb amerikai vadászprogram adatait tulajdonították el a Pentagon számítógépeiről. Az USA Kínára mutogat, az ázsiai ország illetékesei viszont sértődötten tiltakoznak.

A Wall Street Journal az esethez és a hadügyminisztériumhoz közel álló forrásokra hivatkozva ír arról, hogy az elmúlt hetekben az utóbbi időszak egyik legsikeresebb és legjelentősebb behatolására került sor a Pentagon számítógépes hálózatában, amelynek eredménye több terabyte eltulajdonított adat volt. A legérzékenyebb részleteket ugyan a támadók nem tudták megkaparintani, a veszteség azonban így is jelentős.

A hackerek ugyanis az eddigi legköltségesebb amerikai vadászprogram, a Joint Strike Fighter néven emlegetett F-35 Lightning II vadászgép tervezési és gyártási dokumentációjára voltak kíváncsiak, a védelem hiányosságait pedig jól jellemzi, hogy hatalmas mennyiségű adatot tudtak leemelni a számítógépekről. A támadóknak sikerült egyes tervezési, valamint az elektronikus rendszerekkel kapcsolatos anyagokat eltulajdonítaniuk, az amerikaiak szerencséjére azonban a legfontosabb részletekhez nem tudtak hozzáférni. Ezeknél ugyanis a létező legjobb biztonsági megoldást alkalmazták: az érintett számítógépeket egyszerűen nem kötötték rá a hálózatra, így elérésük nem is lehetséges az interneten keresztül.

A vadászprogram eddig óriási összeget, 300 milliárd amerikai dollárt emésztett fel, a Lockheed Martin pedig 7,5 millió sorból álló programkódot használt fel a tervezés és kialakítás során. Nem ez volt azonban az első eset, hogy sikeresen behatoltak a rendszerbe, korábban ugyanis több alkalommal hasonló akciókra került sor, igaz ezek jelentősége eltörpül a jelenlegi mellett. A Pentagon azonban folyamatosan támadás alatt áll, néhány hónapja a légiirányító rendszer esett áldozatul, a biztonságra eddig 100 millió dollárt költő minisztériumnál pedig betiltották a hordozható háttértárolók használatát, hogy ezzel is csökkentsék a veszélyeket.

Az amerikai illetékesek Kínát vélik a támadás mögött (visszatérő vád, hogy a nagyhatalom hackerekkel kompenzálja viszonylagos elmaradottságát katonai téren), utóbbi azonban sértődötten tagad, és kiemeli, hogy az ország elítéli az internetes bűnözést és minden ilyen jellegű akciót. A tengerentúlon hozzáteszik, hogy nehéz megállapítani a támadók kilétét, mivel számos eszköz áll rendelkezésre ennek elleplezésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Wizek #21
  Sir Ny:
  1) Ez a saját döntésem, a saját tapasztalataimra alapozva.
  2) Éppen azért tart ott a világ ma, ahol, mert mindenki csak a saját érdekét nézi. Épp itt az ideje az Egész érdekét is figyelembe venni.
  3) Gondolom te nem láttad a filmet, azért állsz hozzá ilyen negatívan.
  4) Ki beszélt arról, hogy nekem nem tetszik az, amire mások szavaznak? Beszéltam én egyáltalán szavazásról? Ha demokráciára gondolsz, akkor most visszafojtok egy öblös kacajt.
 • Sir Ny #20
  "Maradhatsz rabszolga, vagy tehetsz a szabadságodért."

  bekajálhatod az ilyen demagóg dumákat, vagy dönthetsz a saját akaratod szerint, a saját logikádat követve, a saját tapasztalataidra alapozva.

  Wizek: attól, hogy más emberek olyanra szavaznak, ami neked nem tetszik, ez azt jelenti, hogy rabszolgák? szánalmas ez a gondolkozásmód.
  a sok ember arra szavaz, ami szerinte magának a legjobb. te is arra szavazol, ami szerinted neked a legjobb. hol itt a probléma?
 • Wizek #19
  A Katonaság rossz, de egyáltalán nem szükségszerű. Legfeljebb a "hiányra" építő pénzügyi rendszerben. De ezen változtathatunk. Tulajdon képpen, csak egy döntés. A kritikus tömegé. Csak elég sokaknak kell akarnia. Az Elit nem fog az új F-35 ösökbe ülni. Ha a nép kritikus mennyisége nem engedelmeskedik vakon, a kártyavár alapok összedőlnek, és vele a gazdasági piramis játék is, amiben a legtöbben az alján tartjuk a többit.

  Zeitgeist Addendum:
  - Ez az 5. Perctől magyar szionkronos, homemade, de tűrhető. (http://video.google.com/videoplay?docid=-2180391045907034369)
  - Ez Magyar feliratos Angol szinkronnal. (http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056)
  - Ez pedig Angol feliratos, angol szinkronnal. (http://dotsub.com/view/7281f5dc-d4b1-4315-abb7-143becd34f49)

  Sajnos még nem csalakedhetünk nyíltan, de itt nem az idő számít, hanem hogy mikor leszünk elegen. Tehát ha tájékoztatod az ismerőseidet erről, máris sokat tettél egy szebb társadalomért. Ez NEM tökéletes, vagy utópia. Olyan nincs. Sose fogjuk elérni a tökéletességet. Amit Mi kínálunk, az csak egy jobb, ésszerűbb társadalom.

  Maradhatsz rabszolga, vagy tehetsz a szabadságodért.

  Csak rajtad múlik.
 • cateran #18
  De megcáfolom:P
  Ahogy az elöttem kommentelő irta: profitorientáció...a civil szférában milyen alapon döntesz arról hogy mi a fontos,mire költesz pénzt? egyáltalán...te el sem döntheted..a cégek maguk döntenek a fejlesztésekről..és ha nincs benne pénz,akkor halott dolog...a hadseregben nem profitorientált a fejlesztés(ahogy te is irod:)),bár értelemszerűen más a prioritása a dolgoknak:)
  A civileknek sem lenne csizmája,ha nem lennének olyan helyek/helyzetek,ahol szükségessé válik a boka-térd közti lábrész védelme...:P
 • assdf #17
  Szerintem felesleges a hadsereg ellen ágalnod.
  Egyrészt senki sem szereti a háborúkat és ez tény.
  Másrészt rengeteg haditechnikai fejlesztés van ami később átjött a civil szférába és ennek a gyümölcsét te most élvezed. Persze lehet azt mondani hogy a civil fejlesztés is biztos kitalálta volna ezeket, nos ez egyáltalán nem biztos, mivel egyrészt a civil fejlesztések profitorientáltak tehát gyak. bele sem fektetnek olyanba aminek a haszna nem térül meg pár év alatt, másrészt meg szükősebben és elosztotabbak az erőforrások, igy sokkal tovább is tarthat egy-egy fejlesztés.

  És még egy pici apróság. Lehet sokkalni azt a pénzt amit az amcsik haditechnikára költenek.
  De azért azt az aprócska tényt se feledjük, ha nem költöttek volna korábban is ennyit rá, akkor lehet hogy te most a nagy német birodalom egyik tartományából irnál, már ha tudnál, mert lehet hogy rád mint "segédnép" csak az aknakeresést biznák, kalapáccsal...
  Vagy ha nem költ ennyi pénzt rá a hidegháború korszakában, akkor lehet hogy most szibériába mennél nyaralni és nem horvátba vagy olaszba...

  Szóval hosszasan vitatkozhatnánk erről, az én véleményem az hogy a hadsereg egy szükséges rossz (hja ha nekünk lenne/lett volna egy ilyen erős hadseregünk, akkor most nem arrol szolna az elet hogy a jövedelmem 90%-at leadozom es a maradek 10%-bol ongondoskodjak...)
 • Kerub #16
  Upsz, ezt elírtam. jöhetne az originál csávó, mert néha fárasztó folytatni az örökségét
 • Kerub #15
  Csak nehogy terroristák kezében kerüljön...

 • Balintos #14
  A kínai nép csodája: dicső kínai mernökeink kifejlesztették új, csúcstechnológiás repülőgépünket, amelyet type-35-nek kereszteltek...
 • Vorpal #13
  Most cáfold meg, hogy a civil téren kifejlesztett lézer, katonai előd nélkül is létrejött volna:( Mert ugye pl. ma mindenki vak és süket lenne - ha az emberek nem lőnének egymásra - itt ülnénk és bámulnánk a falat - hogy mit kéne kifejleszteni.

  A hiba a rendszerben - a hiba a profit kontrollálatlanságában keresendő.
  És igaz ebből a szempontból a sereg még hasznos is - mert nem profit orientált - sőt;(

  Személy szerint erősebb demagógia címszó alá sorolom, amikor ezzel jönnek a seregből, hogy ja bezzeg nem lenne - ja bezzeg 1000szer több civil alkalmazást vett át a hadsereg - mivel legalább ennyiszer többen vannak a civilek - csak ugye ezzel nem szokás hőzöngeni. A katonáknak csizmája se lenne, ha ez a két dolog ilyen élesen elkülönülne.
 • JL666 #12
  "Válaság ide vagy oda, de az ilyenekre mindig futja a pénzuk. Télleg érthetetlen. "

  Gondolom nem félév alatt basztak rá 300 milliárd dolcsit.

  Szerintem hamarosan jön a kínai F-35-ös