MTI

Norvégiában lehet laptopot használni az érettséginél

Egy új program keretében megengedték hatezer norvég diáknak, hogy vizsgáikhoz laptopot használjanak. Ha a kísérlet beválik, a módszert az egész országra kiterjeszthetik.

A módszert Észak-Trondelagban próbálták ki először. A 16-tól 19 évig terjedő korosztályba tartozó tanulók még laptopokat is kaptak a kormánytól, hogy sikeresen elvégezhessék tanulmányaikat. A laptopokon az alapszoftverek közé szövegszerkesztők, táblázatkezelők és számológépek tartoznak, illetve olyan speciális programok, amelyek egy adott tantárgy oktatását segítik elő. A kommunikációs tantárgyhoz például Adobe Photoshopot installáltak fel. Hogy vizsgák közben a nebulók ne tudjanak puskázni, egy speciális szoftver lép életbe, amely letilt mindenféle "trükkös" segítséget, köztük a Twitter, a Facebook, a hotmail és más levelezőprogramok használatát.

A tanulók azonban nemcsak akkor használhatják a laptopokat, ha dolgozatot írnak, hanem akár az érettségin is. Természetesen az utóbbin fokozottan figyelni fognak arra, hogy a puskázást felügyelő szoftver minden gépre fel legyen installálva. A tanárok arra is ügyelnek majd, hogy a gyerekek semmilyen módon se csatlakozhassanak az internetre, és egymással sem lehetnek összekötve.

Vizsgánként változik, hogy milyen segédszoftvereket szabad használni. Helyesírás-ellenőrzőt például a legtöbb esetben lehet, viszont összetettebb szoftvereket már tilos. Az egyik tanuló például kipróbálta, hogy mi történik, ha egy fordítóprogramon keresztül beüti: "Ha látnak, állítsanak meg." A tanárok tökéletesen látták, és tüstént le is állították. A büntetés pedig az, hogy a diák azonnal elégtelent kap, csakúgy, mint a papír alapú vizsgáknál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Boba Fett #3
  Ellenben a főiskola annál inkább az életre készít fel: aki sikeres akar lenni, annak meg kell tanulni puskázni/csalni, benyalni a tanárnak, kihasználni a kiskapukat.

  Egyébként ha jól értem, akkor dolgozatokhoz/vizsgákhoz arra az adott vizsgára felkészített laptopot kap az illető, nem pedig visz egy gépet, amin már azt trükközött, amit csak akart. Így tényleg korlátozva van.
 • quentit #2
  A legtökéletesebb példa arra, hogy az iskola NEM az életre készít fel: a való életben bármikor beszélhetsz/levelezhetsz másokkal, internetezhetsz, stb.

  Az életben mikor kell egy gumiszobában kulturális jellegű kérdésekre válaszolni?
 • daswalker #1
  Kommunikációhoz Photoshop? WTF?

  Szerintem marhaság az egész. Egy leleményes diáknak nem túl nagy kihívás belenyúlni a programba.
  Sőt, nem is kell túl leleményesnek lenni ahhoz, hogy a tűzfalat használva blokkolja a program kimenő adatait.
  És akkor még a VirtualBox-ról egy szót se szóltam...