SG.hu

A kormány együttműködési megállapodást írt alá a Yettel és a Cetin Hungary cégekkel

A kormány együttműködési megállapodást kötött a Yettel Magyarországgal és a Cetin Hungary Zrt.-vel a digitalizáció és a távközlés fejlesztése érdekében, ezzel a felek az egész ország érdekét szolgálják - hangsúlyozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a dokumentum aláírásakor.

A telekommunikációs szektor fontos a kormány számára, a digitális technológiák alapjaiban változtatják meg az életet. A digitális gazdaság már a teljes GDP legalább 25 százalékát adja, a fejlett technológiák használata a gazdaságok legfontosabb kitörési pontjává vált. A megállapodásban többek között a hálózatfejlesztésről, a kiberbiztonságról, a kkv-k támogatásáról, innovációról, valamint egyetemi együttműködésről állapodtak meg a felek - mondta Nagy Márton. A tárcavezető hangsúlyozta: a kormány és a Yettel együttműködése új szintre lép, a cég megbízható partnere a kormánynak. A mostani megállapodás folytatása a mobilhálózat fejlesztéséről szóló korábbi, 2013-asnak.

A digitális gazdaság a kutatás-fejlesztési kiadások 7 százalékát adja, miközben a multiplikátor hatásokkal a foglalkoztatottak 17 százalékának nyújt munkalehetőséget. Mindezek figyelembevételével a kormány célja, hogy a digitalizáció fejlesztésével erősítse az ország versenyképességét - mondta. Nagy Márton emlékeztetett arra, hogy már minden meghatározó telekommunikációs céggel aláírtak megállapodást, mostanra lett teljes a cégek köre. A megállapodásban foglaltak alapján a magyar állam vállalja, hogy csökkenti a távközlési szolgáltatók terheit, 2025-től kivezeti az ágazati pótadót, a különadót már idén januártól megszüntették. A kormány versenyképes adózási környezetet teremt a cégeknek, cserébe azt várja, hogy járuljanak hozzá Magyarország digitális fejlettségének előmozdításához - tette hozzá.

A megállapodás alapján a Yettel és a Cetin 2028-ig legalább 72 milliárd forint értékű mobilhálózat-fejlesztést valósít meg. Ennek keretében jelentősen, akár 99 százalékra növelik az országos 5G lakossági kültéri lefedettséget 2028 végére. Emellett együttműködek az állami tulajdonú hálózatok fejlesztésében is, ahogy 5G célú referenciaprojekteket bonyolítanak le, hogy ösztönözzék a magyar vállalkozások 5G használatát - sorolta. Magyarország érdeke, hogy a cégcsoport fejlesztéseket hajtson végre, a nyilatkozatnak megfelelőpen nyomon követik a vállalások betartását - fejtette ki Nagy Márton.

Kübler-Andrási Judit, a Cetin Hungary Zrt. vezérigazgatója közölte: a távközlési infrastruktúra üzemeltető-fejlesztő cég kiemelten kezeli a hálózatokat, üdvözölte a megállapodást, és annak várható pozitív hatását. Közlése szerint 2020 óta 80 milliárd forintot fordítottak a hálózatok fejlesztésére, ez is mutatja az elkötelezettségüket. Igor Prerovsky, a Yettel Magyarország vezérigazgatója szerint a most aláírt dokumentum az ország digitális fejlődéséhez keretrendszert határoz meg, túlmutat a hálózatok fejlesztésén. Kiterjed a digitális oktatásra, egyetemi együttműködésekre, vagy a kkv-k fejlesztésére is - ismertette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!