HENT hírlevél

Hamis alkatrészek az űrrepülőkön

Egyre nagyobb kihívást jelent a NASA számára a hamis alkatrészek jelentette veszélyek leküzdése, ismerte el az amerikai űrhivatal vezetője egy múlt heti kormányzati meghallgatáson - írja a Houston Chronicle internetes kiadása.

Christopher Scolese, a NASA vezetője erről a Tudomány és Technológia Bizottság egyik albizottságának ülésén számolt be a múlt héten. Scolese elismerte, előfordul, hogy későn, a kilövést megelőző percekben, vagy ami még rosszabb, az űrrepülés megkezdését követően veszik csak észre, hogy egyes alkatrészek nem megfelelőek. Beszámolója szerint a NASA számára már évek óta gondot jelentenek a hamis alkatrészek. A probléma ráadásul az utóbbi időben súlyosbodott, ahogy egyre több, részben külföldi vállalkozástól érkeznek hamis alkatrészek a NASA-hoz.

A NASA munkatársai több esetben találtak olyan alkatrészeket, amelyeken hamis cégjelzés szerepelt. Találtak olyan eszközöket is, amelyeknek csak a külső borítása volt megfelelően elkészítve, de a belseje szinte üres volt, sőt olyat is, amelyről utóbb kiderült, hogy az eredeti gyártó által kidobott gyártási hulladék volt. A NASA személyzete legutóbb a Kepler űrtávcsövön fedezett fel egy hamisított alkatrészt, aminek eredményeképpen kilenc hónappal kellett elhalasztani az űreszköz kilövését. A hamis alkatrészt sikeresen kicserélték, így a Keplert, melynek feladata, hogy a Tejútrendszerben Föld-típusú bolygókra vadásszon, 2009. március 7-én

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lapaleves #6
    hát igen, az az utolsó mondat nem sikerült teljesen.

    ugye-ugye mekkora szívás a kapitalizmus meg a globálosodás.

    akár szt is el tudom képzelni, hogy szándékosság is bújik ott. kínai lennék én is gyengíteném a zellenfelet ahol érem.
  • Tetsuo #5
    mibol gondolod, h nem a beszallitokrol irtak??
  • Sir Ny #4
    ti tényleg ilyen buták vagytok? szerintetek a NASA csak úgy kimegy a piacra, oszt megveszi ami neki kell? szerintem nekik saját beszállítóik vannak. és ők veszik a piacról a dolgokat, nem a NASA.
  • Yutani #3
    Úgy látom, mintha nem lenne befejezve a hír, nem igaz? A "2009. március 7-én" után még kéne lenni valaminek, nincs befejezve a mondat!
  • szombi #2
    dollármilliárdokat dobnak ki az ablakon, mi a lófaszé kell 10 dollárokon spórolni?
    ha normális alkatrészeket szállítanának, még akkor is sokszoros a haszon...
  • Alien69 #1
    LOL, ennyit az idióta amcsi rendszerről. Megveszik a sz*rt, mert 10 dolcsival olcsóbb, mint az, ami normálissan meg van csinálva, vagy nem törődnek az ellenőrzéssel.