MTI

Ismét működnek a Nemzetközi Űrállomás számítógépei

Sikerült beindítani a Nemzetközi Űrállomás (ISS) több kulcsfontosságú számítógépét, így az oxigénellátást és az iránytartást vezérlő komputereket a két orosz űrhajósnak - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA péntek este.

Fjodor Juscsihin és Oleg Kotov egy áthidaló kábel segítségével kikötött egy kapcsolót, amelyről feltételezik, hogy a meghibásodást okozta, így sikerült beindítani több, korábban meghibásodott komputert - közölte Lynette Madison, a NASA szóvivője. A két űrhajós a következő órákban figyelemmel kíséri a gépeket, hogy megbizonyosodjon róla, valóban megfelelően működne-e.

Három, vezérlési és ellenőrzési feladatokat ellátó számítógép ment tönkre a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz szekciójában szerdán, amikor az Atlantis űrsikló amerikai asztronautái hozzákezdtek egy napelemszárny-pár behúzásához. Ha a számítógépeket nem sikerült volna megjavítani, a űrállomás háromfős legénysége az ISS-n maradhatott volna, de más megoldást kellett volna találni az áram- és az oxigénellátás biztosítására. Oroszország már elkezdte tanulmányozni a Progressz M-61 teherűrhajónak a tervezettnél két héttel korábbi indítását. A Progressz egyebek mellett új számítógépeket is szállított volna a Nemzetközi Űrállomásra.

A számítógépek meghibásodásának idején az Atlantis hajtóművei segítségével biztosították az űrállomás iránytartását. Az Atlantis világításának, komputereinek és kameráinak egy részét is kikapcsolták, hogy energiát takarítsanak meg arra az esetre, ha az űrsikló küldetését újabb egy nappal meg kellett volna hosszabbítani. A 100 milliárd dollár értékű, félig befejezett űrállomáson a komputerek leállása volt a legutóbbi műszaki hiba. Az elmúlt években egy orosz oxigéntermelő berendezés és szintén az iránytartásra szolgáló giroszkópok álltak le.

Az Atlantis két űrhajósa pénteken megkezdte a nyílt világűrben a sikló hőszigetelő rétegében a felszálláskor keletkezett rés kijavítását. A hiba kijavítására szánt pótlólagos űrséta miatt két nappal hosszabbították meg az űrrepülőgép küldetését, amely a jelenlegi tervek szerint csütörtökön száll le a floridai Cape Canaveralban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tompka #3
    A hír már régi.azóta az egyik megint elszállt kékhalállal!
  • bippo #2
    Ha mar kis magyar nyelvtan: milyen nyelven van ez a 'teszefoszasag'?
  • sKie #1
    El nem hiszem, hogy letezik olyan, hogy a computer-t komputer-re magyaritottak volna. Ha igen, en kerek elnezest, viszont akkor borzalom ez a nyelv. Bocsanat, de engem teljesen kiakaszt az ilyen nyelvi teszefoszasag. ...