MTI

Előbbre hozhatják a Progressz startját

A tervezettnél két héttel korábbra, júliusra előrehozhatják a Nemzetközi Űrállomásra induló Progressz M-61 jelzésű teherűrhajó startját az orosz szegmens számítógépeinek leállása miatt - közölte Nyikolaj Szevasztyjanov, az orosz Energija űrkutatási és rakétaépítő konszern igazgatója pénteken.

Elmondta, hogy a szakemberek tanulmányozzák a korábbi indítás lehetőségét, csakúgy mint annak lehetőségét, hogy a Progressz szállítsa az űrállomásra a fedélzeti számítógépek új tartalék tápegységeit.

Szevasztyjanov megerősítette, hogy az űrállomás elektromosenergia-ellátásának zavarai miatt állt le hat számítógép az orosz szegmensben. Az elektromos hálózatban akkor keletkeztek zavarok, amikor az űrhajósok felszerelték az új amerikai napelemeket. Ez alatt az idő alatt a küszöbértéket meghaladó sztatikus villamos feltöltődés érte a rendszereket, ami megrongálta a hat fedélzeti számítógép elsődleges és másodlagos tápegységeit.

Irina Gomenjuk, az Energija konszern szóvivője korábban azt mondta, hogy a számítógépek leállása a tartalék tápegységek labilis működésével áll összefüggésbe, amit a napelemek felszerelése közben kialakult elektromágneses zavarok vagy feszültségingadozás okozhatott. A számítógépeket csütörtökön lekapcsolták, és az újraindítás után három órahosszát működtek is, majd ismét leálltak. Az űrhajósoknak mára sikerült újra beindítaniuk a számítógépeket.

Szevasztyjanov szerint az űrállomáson tartózkodó tíz űrhajós tevékenységére nincs kihatása a problémának, a legénység továbbra is a repülési programnak megfelelően dolgozik. Az egyetlen rendszer, amelyet komolyan befolyásol a számítógépek leállása, az az űrállomás iránytartását biztosító rendszer. Ezt a feladatot most az Atlantis fedélzeti számítógépének segítségével az űrállomás amerikai szegmensének számítógépe látja el.

A Nemzetközi Űrállomás energiáját a Nap biztosítja. A napfényt napelemtáblák alakítják át elektromos árammá. A napelemtáblák 130-180 Volt közötti feszültséget állítanak elő. A feszültséget stabilizálják, 160 Volton elosztják, és átalakítják 124 Voltos felhasználói értékre. Az orosz szegmens függ az amerikai napelemektől és energiaellátástól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!