MTI

Összekapcsolódott a Progressz a Nemzetközi Űrállomással

A Progressz M-61 orosz teherűrhajó összekapcsolódott vasárnap este a Nemzetközi Űrállomással (ISS) - közölte a Moszkva melletti repülésirányító központ.

A teherűrhajó több mint 2,5 fél tonnás rakományt - élelmiszert, vizet, oxigént, üzemanyagot és különböző berendezéseket - szállított az ISS-re. Az űrállomáson jelenleg a 15. legénység dolgozik: Fjodor Jurcsisin és Oleg Kotov orosz, valamint Clayton Anderson amerikai űrhajós.

A Progressz M-61-et csütörtökön indították a kazahsztáni Bajkonurban lévő űrrepülőtérről, és vasárnap este kapcsolódott össze az ISS Pirsz moduljával. "Az űrhajó automatikus üzemmódban sikeresen kapcsolódott az űrállomással" - közölte Valerij Lindin, a repülésirányító központ szóvivője.

A teherűrhajó új számítógépeket is szállított, miután júniusban az űrállomás orosz szektorában meghibásodott a központi számítógép, és rövid időre leálltak az oxigénellátást és az űrállomás iránytartását biztosító komputerek. A hibát kijavították, a számítógépek azóta kifogástalanul működnek. A hibát feltehetően az új napelemek elektromos kábelei okozta statikus elektromosság váltotta ki. A teherűrhajó könyveket, filmeket, ajándékokat és más személyes tárgyat is szállított a legénység számára.

A Progressz M-61 érkezésével az űrállomás valamennyi dokkolóállása foglalt. A Zvezda modulhoz a májusban indított Progressz M-60 teherűrhajó, a Zarja modulhoz pedig a legénység "mentőcsónakja", a Szojuz TMA-10 űrhajó kapcsolódik, amellyel Jurcsisin és Kotov az űrállomásra érkezett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!