Berta Sándor

Online alkalmazások elektronikus igazolványokhoz

Az új német elektronikus személyi igazolvány (ePA) célja, hogy az emberek az interneten a jelenleginél jóval nagyobb biztonságban szörfölhessenek, azonosíthassák magukat és javuljon személyes adataik védelme is.

A Fraunhofer Intézet Biztonságos Információstechnológiai Intézetének (SIT) munkatársai olyan programokon dolgoznak, amelyek kihasználhatják az e-okmányokban rejlő lehetőségeket. A most bemutatott eID-funkcióknak köszönhetően az új iratok lehetővé teszik a felhasználók és a vállalatok számára, hogy új szolgáltatásokat érjenek el, akár online is bankszámlát nyissanak vagy az internetes boltokban hitelesítve vásárolhassanak. "Az új eID-funkció segítségével a mostaninál jobban lehet védeni az adathalászat ellen az online banki rendszereket. A PIN-kód miatt ugyanakkor az állampolgárok továbbra is ellenőrizhetik, hogy a bankok mely személyes adataikat adják át" - mondta Michael Herfert, a SIT Tranzakciós és Dokumentációs Kutatórészlegének vezetője.


Az ePA alapját a titkosítások és a tanúsítványok ellenőrzésére alkalmas eljárások jelentik. Amennyiben valaki a jövőben álnéven akar vásárolni vagy zeneszámokat legálisan letölteni, akkor ezt anélkül megteheti majd, hogy az eladó megtudná a nevét, a címét vagy más személyes adatait. Az új igazolványoknak köszönhetően ugyanakkor a bolt rendszere a legközelebb is fel fogja ismerni a vevőt és személyre szabott ajánlatokat kínál majd neki.

"Tapasztalatainkkal segíthetünk azoknak a cégeknek, akik most fejlesztik, illetve módosítják az ePA-hoz kapcsolódó internetes rendszereiket és szolgáltatásaikat" - mondta a szakember. Az együttműködésnek köszönhetően az átállás zökkenőmentes és az ePA használata probléma mentes lesz. A SIT kutatói az első innovatív megoldásokat bemutatják az idei CeBIT-en.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Tehat ezentul nem csak a banki adatainkat es a penzunket tudjak majd az interneten keresztul ellopni, hanem a teljes szemelyazonossagunkat, beleertve a hivatalos igazolvanyokat is.