Berta Sándor

Ahol nem várható adatvédelem...

Finoman szólva sem kecsegtet túl sok jóval az amerikai belbiztonsági minisztérium honlapján felbukkanó nyilatkozat.

Hétfő óta az Egyesült Államokba utazó állampolgároknak az elutazásuk előtt 72 órával meg kell adniuk a személyes adataikat az amerikai belbiztonsági minisztérium online adatbázisában. Az Utazási Engedély Elektronikus Rendszerének (Electronic System for Travel Authorization - ESTA) honlapja helyettesíti a korábban a repülőgépek fedélzetén kitöltött nyomtatványokat. "Az új szabályozás hivatalosan január 12-étől érvényes, de nem visszamenőleges hatályú" - közölte az amerikai nagykövetség.

A 72 óra meglehetősen hosszú időnek tűnik, azonban könnyen előfordulhat, hogy valaki kénytelen az utazását elhalasztani vagy éppen fordítva, hamarabb kell útnak indulnia. "A 72 óra éppen ezért egy ajánlott határidő" - nyilatkozta Karin Czerny, a nagykövetség illetékes munkatársa. A minisztérium indoklása szerint azoknak az utasoknak, akik a Vízummentességi Program keretében kívánnak utazni az Egyesült Államokba, fokozott biztonsági követelményeknek kell megfelelniük. Minden jogosult utasnak, aki a Vízummentességi Program keretében kíván utazni, kérelmeznie kell az utazási engedélyt. A név és más személyes adatok megadása mellett az Egyesült Államokba beutazó európaiknak nyilatkozniuk kell arról is, hogy még soha nem voltak egyetlen bűnözői csoport tagjai sem vagy hogy soha életükben nem fogyasztottak drogot.

Újdonságnak számít a belbiztonsági minisztérium oldalán elhelyezett nyilatkozat, ami meglehetősen érdekes mondatokat tartalmaz. "Ön a belbiztonsági minisztérium honlapjára akar látogatni. Amennyiben Ön valóban ezt a számítógépes rendszert akarja használni, ne számítson adatvédelemre. Egy jelszó vagy más biztonsági mechanizmus alkalmazása esetén se számítson adatvédelemre. Ön nem dolgozhat fel ebben a rendszerben semmilyen titkos, a nemzetbiztonságot érintő információt" - olvasható többek között a dokumentumban.

Külön felhívják mindenkinek a figyelmét arra, hogy adminisztratív, bűnüldözési, nyomozási, teljesítménymérési és biztonsági okokból bármikor ellenőrizhetik a rendszert. A minisztérium pedig bármikor, külön figyelmeztetés nélkül elkezdheti az ellenőrzést. Amennyiben hinni lehet a tájékoztatónak, a honlapon kizárólag úgynevezett session-cookiekat használnak, amelyek az oldal látogatása után érvénytelenné válnak. Emellett van adatvédelmi nyilatkozat is, amiből megtudható, hogy az amerikai állampolgárok és az Egyesült Államokban bejegyzett lakóhellyel rendelkező külföldiek személyes információit egy 1974-es amerikai adatvédelmi törvény védi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lame #18
    Asszem poenbol felviszek nekik par kamu adatot, had teljen szemettel az adatbazisuk :)
  • tntmax #17
    Még szerencse hogy nem kötelező a majmok bolygójára utazni..
  • sh4d0w808 #16
    Pont az amerikaiak azok, akik másoktól kérdezik, hogy soha életükben nem fogyasztottak drogot...?! Hisz' minden amerikai rágyújtott legalább 1 füves cigire...
  • Mike #15
    könnyebb volt, főleg ha szövetségese is voltál
  • NEXUS6 #14
    Ismerős mesélte, hogy amcsiban a román kollégát mikor tanfolyamon voltak, hónapokig bárhova mentek minden egyes repülőtéren jó alaposan megvizsgálták, csak mert kicsit sötétebb volt a bőrszíne, persze senki mást a csoportból. Amúgy egy NATO tagország tisztjéről van szó. Képzelem mit kapott volna egy civil, vagy ha valami gond van az iratokkal!;DDD

    Ez ám a zaklatás nem, amikor beszólsz a kolléganőnek, hogy szépek a virgácsaid kisanya!
    Ez már nem Amerika, ez egy tecsó gazdaságos bolondokháza, ahol a bolondok őrzik egymást!
  • cateran #13
    Meg olyan rémtörténeteket,hogy a 6-8 gyereket évest letartoztatták,mert a neve klappolt vmi keresett bünözőével..meg hogy megállítottak vmi szenátort is hasonló indokkal...ha csak fele olyan idióták mint a britek (és gyanítom még lejjebb vannak) 1 lyukas 2 fillérest nem bíznék rájuk,nemhogy bármiféle fontosabb dolgot......
  • NEXUS6 #12
    Tippelek:
    szőke és kékszemű vagy!?

  • mrzool #11
    Ugyanmár. Nem kötelező odautazni... Egy szuverén állam hadd dönthesse már el saját maga, hogy milyen feltételeket szab a földjére érkező idegenekkel szemben. Eddig is kellett papírokat töltögetni, akár volt vízumod, akár benne voltál a visa waiver programban. Csak az egyik papír zöld, a másik meg fehér volt.:)

    Nekem nincs félnivalóm, és eddigi útjaim során még egyszer sem cseszegettek az immigration officerek. Lehet hallani rémtörténeteket, amelyek nagy részéről aztán kiderül, hogy rendszeresen visszajáró illegális munkásokról van szó... Ugyanmár.
  • B0nFire #10
    Nooormális??? "aki a Vízummentességi Program keretében kíván utazni, kérelmeznie kell az utazási engedélyt." - Mondja már meg valaki, hogy most én vagyok a hülye? Én mindeddig úgy tudtam, hogy a vízum magát a beutazási engedélyt jelenti. Akkor pedig ez a mondat egy saját farkába harapó kígyó.

    Szóval akkor nem utazom Amerikába. Mondjuk másra sem telik, de nem ez a lényeg. Hanem az, hogy akinek pénze van, az utazhat egész Európában, szívesen látják, ott van Ázsia, Közép és Dél-Amerika és Ausztrália. Elég nagy a világ. Ha valakinek telik rá, nyaralhat csodálatos helyeken, mondjuka Karib-tengeren, sőt, az arabok még szigetet is építenek megrendelésre.

    Meg kéne fordítani az egészet, és feltenni a kérdést, hogy "Mit tud kínálni az Amerikai Egyesült Államok a turistáknak?" Miért éri meg odamenni? A hollywoodi filmjeikért? De hiszen azt itthon is megnézhetjük, szinkronizálva! Coca-Cola és hamburger? Hiszen azt nálunk is kapni! Igazság szerint, olyan sikeresen globalizálták a világot, hogy már minden amerikai cucc kapható a világon bárhol, így egy turistának tényleg nem tud mit kínálni. Aki pedig tanulni vagy dolgozni megy oda, azért már úgyis lesz, aki kezességet vállal eleve, így az egész hercehurca csak fölösleges papírtologatás és bürökrácia, hogy lehetőleg még inkább elvegye az emberek kedvét az odautazástól.

    BTW, ki kell tölteni egy nyilatkozatot, hogy "soha életükben nem fogyasztottak drogot." Ez akkora hülyeség, mert drognak számít bármiféle serkentőszer is, nem csak a kábítószer; sőt, bármi, ami testi vagy lelki függőséget okoz. Ennyi erővel, aki életében elszívott egy cigarettát, vagy megivott egy csésze kávét/teát, az már igenis fogyasztott drogot, így büntetőjogi felelőssége tudatában nem írhatja le ennek az ellenkezőjét. Ez pedig akármennyire is annak tűnik, nem szőrszálhasogatás a részemről; pont őnáluk nagy divat a jogrendszerben az efféle piszlicsáré dolgok felfújása, tehát igenis lehet tartani a szankciótól, ha kitudódik, hogy szándékosan hamisan töltöttük ki a kérdőívet. Ha tehát leírod az igazat, akkor nem kapsz beutazási engedélyt (vízumot, amit elvileg eltöröltek), ha hazudsz és kitudódik, akkor kitoloncolnak a legjobb esetben. Hasonlít Murphy törvényére, hogy nem nyerhetsz, nem érhetsz el döntetlent, és még a játékból sem szállhatsz ki. Az utolsó tétel kivételével, mert egyszerűen nem utazom oda, oszt kész.
  • NEXUS6 #9
    Így belegondolok, szerintem anno a SZU-ba könnyebb volt beutazni, pedig aztán az micsoda egy szájbabaxott rendőrállam volt. Bár valszeg kevesebb titkosszolgálattal is sakkban tudták tartani a népeket.