Berta Sándor

ENISA: adatvédelmi problémák vannak az e-okmányokkal

A szervezet azt szeretné, hogy ha az elektronikus igazolványokra vonatkozó közös európai uniós adatvédelmi stratégiát dolgoznának ki. Jelenleg minden tagállam eltérő megoldást alkalmaz.

Az Európai Unió Hálózati és Információs Biztonsági Hivatala (ENISA) kiadta jelentését az e-okmányok fejlődéséről. A szervezet a dokumentumban leginkább azt kifogásolja, hogy nincsen egy egységes elektronikus igazolványokra vonatkozó európai uniós adatvédelmi stratégia. Vagyis, ahány ország annyiféle e-irat; azok mind más és más adatvédelmi előírásoknak felelnek meg. Ezek az eltérések pedig nagyban megnehezítik a különböző elektronikus papírok egységesítését és felhasználását.

Az ENISA szakértői példaként említik, hogy jelenleg tíz különböző nemzeti e-igazolvány koncepció van érvényben és 13 továbbit terveznek az európai uniós tagországok. A legtöbb esetben a tagállamokban a hivatalos ügyek intézéséhez, adóbevallások online benyújtásához vagy nyomtatványok, beadványok beküldésekor használják ezeket az azonosítókat. De ugyanígy alkalmasak biztonságos digitális számlák elkészítésére is. A közeljövőben pedig használhatók lesznek például a könyvtári, a chat- vagy más szolgáltatásokhoz való hozzáférések biztosítására.

"A jelentésben arra is kitérünk, hogy a különböző megoldások esetében milyen technológiákat használnak. A digitális aláírás használatához például elengedhetetlen egy Smart-Card alapú rendszer megléte. Ezenkívül az állampolgárokat is tájékoztatni kell, hogy bátran fogadják el az új technológiákat" - közölte Ulf Bergström, az ENISA szóvivője. Az ENISA csak javasolhat és hasznos tanácsokkal, információkkal láthatja el az e-dokumentumokat bevezetni akaró tagországokat. A hivatal ennek ellenére úgy vélte, hogy a legpraktikusabb az lenne, hogy ha minden európai uniós tagállam ugyanolyan technológiai szinten álló megoldásokat alkalmazna.

"Az egyes tagországokban nagyon eltérő az adatvédelem. Éppen ezért csak akkor indulhat meg igazán a fejlődés ezen a területen, hogy ha ezt a kérdést megnyugtató módon rendezzük. A magánélethez való jog egy alapvető emberi jog. Ahhoz azonban, hogy ezt a jogot minden e-igazolvány tulajdonosának biztosíthassuk, idén is mindent el kell követnünk" - jelentette ki Andrea Pirotti, az ENISA igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!