Berta Sándor

Fontos a svájciaknak az adatvédelem

A svájciak 75 százaléka szerint elengedhetetlen az online adatvédelem, 90 százaléka pedig fontosnak tartja, hogy a cégek és a közhivatalok védjék a személyes adataikat.

Ez derült ki a Svájci Adatvédelmi Megbízottak Egyesületének (PRIVATIM) megbízásából készített reprezentatív felmérésből. A 15 és 34 év közötti korosztály tagjainak 52 százaléka nyilatkozott úgy, hogy számukra nagyon fontos, míg 26 százalékuknak fontos, hogy a személyes adataik a világhálón is védettek legyenek. A megkérdezettek 62 százaléka tartotta nagyon fontosnak és 22 százaléka fontosnak, hogy a vállalatok és a közintézmények a megfelelő módon védjék ezeket az információkat.

Az emberek 87 százaléka leginkább a rendőrségben, 82 a kórházakban és 81 százaléka a lakosság-nyilvántartó hivatalokban bízik. A válaszadók csupán 22 százaléka vélte úgy, hogy az adatai biztonságban vannak a betegbiztosítóknál, a hitelintézetekben csak az emberek 44, a távközlési szolgáltatókban pedig az 54 százaléka bízott. A megkérdezettek 18 százaléka mondta azt, hogy a magánéletet nem védik megfelelően és 15 százaléka ismerte el, hogy legalább egyszer volt adatlopási vagy -eltűnési ügy sértettje. Utóbbi szám különösen annak tükrében érdekes, hogy Svájcban gyakorlatilag alig vannak ilyen esetek.

Érdekes, hogy csupán az emberek fele nyilatkozott úgy, hogy a személyes adatainak ellopása vagy eltűnése esetén azonnal a rendőrséghez vagy a bírósághoz fordulna. A szakemberek szerint a legfontosabb feladat, hogy a jövőben az állampolgárokat az eddiginél jobban felvilágosítsák adatvédelmi kérdésekben, hogy felkészültebbek legyenek az adatlopási és -eltűnési ügyekben. Emellett a tapasztalatok alapján különösen a vállalatoknál kell erősíteni az adatvédelmet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • balee66 #2
    Nah a svájciakról is hallunk valamit, kész csoda...
  • bertino #1