Berta Sándor

Kiadók a Google könyvkeresője ellen

A Literar Marchana, a Német Szövetségi Kulturális Tanács, írók és kiadók közös állásfoglalásban tiltakoztak a Google Books Search működése ellen.

"A Google már 2004-ben a Google Library Project keretében megkezdte az amerikai könyvtárak állományának digitalizálását. Tette ezt anélkül, hogy ehhez előzetesen megszerezte volna a szerzők és a kiadók engedélyét. Még az öt legnagyobb amerikai kiadó és a Author's Guild által indított per sem tántorította el a céget terve megvalósításától. A Google és az ellentábor tagjai tavaly október 28-án megállapodást kötöttek. A cél a perek lezárása volt. A Google eddig több mint 7 millió könyvet digitalizált, a program befejezésekor már összesen 15 millió beszkennelt mű lesz elérhető. Ezzel a vállalat a világtörténelem legnagyobb szerzői jogsértését követi el, hiszen gyakran meg sem kérdezi a kiadókat és az írókat. Csupán idén január 5 óta hozzáférhető az a lista, amely az eddig digitalizált alkotásokat tartalmazza, ez azonban közel sem teljes és folyamatosan frissítik" - olvasható többek között a dokumentumban.

A Literar Merchana, valamint német és svájci érdekvédelmi szervezetek attól tartanak, hogy a Google Európában is igyekszik megvalósítani a tengerentúlon már bevált gyakorlatot és folytatja az engedély nélküli szkenneléseket. Éppen ezért már vizsgálják annak lehetőségét, hogy miként kényszeríthetnék a vállalatot jogsértő magatartása abbahagyására.

"Az a mód, ahogy a Google a szerzői jogok tulajdonosainak megkérdezése nélkül belekezdett a programba, szögesen ellentétben áll az európai joggyakorlattal" - nyilatkozta Sandra Csillag, a Literar-Mechana szóvivője. A szakember azt ugyanakkor nem árulta el, hogy akarnak-e majd kártérítést kérni az óriáscégtől és ha igen, mekkora összegről lehet szó.

A kiadóknak mindenesetre igyekezniük kell, ugyanis belátható időn belül jelezniük kell, ha jogsértőnek tartják a Google eljárását. Amennyiben ezt elmulasztják, később csekély esélyük lesz a sikerre. A tiltakozó szervezetek között van a Német Írók Szövetsége, a Német Könyvkereskedelmi Egyesület, a Svájci Könyvkereskedelmi és Könyvkiadói Szövetség, az Osztrák Könyvkereskedelmi Szövetség és a VG Wort szerzői jogvédő társaság is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Etinger #13
    Jó arc az öreg :D Tegnap fejeztem be az egyik könyvét, ami 30. volt talán már tőle, de le vagyok maradva.. nem igen tudom megunni.

    Google-t meg egyszerűen eszméletlenül csípem, szóval objektívan nem tudok ehhez hozzászólni :)
  • aaaaa #12
    Örülnének, hogy terjed a kultúra és az emberiség okosabbá, műveltebbé válik. Ááá de nem, a profit fontosabb mindennél, maradjon mindenki hülye, csak egy szűk kiválasztott réteg legyen művelt, hogy el tudja nyomni a birka tömegeket. (Akár a középkorban.) Pár év és a könyvtárak is "a szerzői jogsértések fellegvárává" válhatnak, ha nem szabnak gátat a kiadók pénzéhségének, és rendkívül káros agymosó hazugságainak.
    Az ilynek miatt halnak meg emberek millió, mert fontosabb pl. egy gyógyszergyár profitja, mint hogy meggyógyítsanak egy embert, akinek erre nincs elég pénze...
  • Sir Ny #11
    és ilyet meglehet csinálni? fogja magát, és nyilvánosan ellopja sokszázezer ember tulajdonát???
  • Alvarez999 #10
    A Google eljárása gyakorlatilag online könyvtárként működik, azzal a megszorítással, hogy még ki sem kölcsönözheted, hanem csak helyben, azaz online olvashatod a könyveket. Ha ez sérti a hatályos szerzői jogi törvényeket, akkor legfőbbideje megváltoztatni és a való élethez igazítani e törvényeket.

    Azt már csak remélem, hogy a törvények módosítása nem abból áll majd, hogy betiltják a könyvtárakat.
  • orkaman #9
    egyszerű, szerzőnként könyvenként 1$ jogdíj. 4-5 mrd ember elérheti a világhálót, tehát 6mrd $ könyvenként. szerintem abbahagyná az első után.

    amúgy természetesen az összes nem jogdíjas műt nyugodtan digitalizáják, tegyék közre. az jó dolog.

    Persze nem lepődnék meg ha pár év múlva egy lelkes magyar politukus javasolná a keresési termékdíjat. 1 internetes keresés 1 Ft :)

    esetleg lehetne e-környezetvédelmi díjnak nevezni. Kezd ijesztő lenni a google viselkedése. Világuralomra tör, és egyre több helyen ott akar lenni. Lesz még itt google Tv is hamarosan, és lenyomja a sony/samsung/panasonic-ot mint szél.

    Utána google autó, google repülő.....
    csak figyeljünk, mert lehet minket már figyelnek :)
  • atlagember #8
    A kiadó kifizeti a jogdíjat a szerzőnek, pénzért megszerkeszteti a könyvet, fizeti a lektort, stb. A gugli meg egy fillér jogdíj kifizetése nélkül felteszi a weboldalára és óriási hasznot zsebel be a reklámokból a megnövekedett látogatószám miatt.
    Szerintetek ez jogszerű?
  • B0nFire #7
    Én Leslie L. Lawrence e-könyveket töltöttem le pdf-ben, méghozzá FTP-ről, tehát csak letöltés történt. 32 könyve megvan (mert gyűjtöm) és legalább 20 kötet hiányzik. Na, ez utóbbiakat töltöttem le e-book formájában, de hogy élvezhető lenne olvasni, azt éppen nem mondanám. Összevissza vannak betördelve, hemzsegnek a helyesírási és központozási hibáktól, ráadásul még egy 2 kg-os laptopon sem olyan könnyű olvasni, mint egy néhány dekás könyvben. Tehát időről-időre, ahogy az anyagiak engedik továbbra is meg fogom venni a legjobban tetsző köteteket. Ez az e-book szerintem még nagyon gyerekcipőben jár.

    Ja, és roliika, persze, hogy házilag kinyomtatni és beköttetni többe kerül, mint ipari körülmények között nyomdában. Ott megoszlik a költség.
  • sesquatch #6
    Szerintem ez még Magyarországon is határeset lenne. A google azzal érvel, hogy sohasem teszi lehetővé a teljes mű megtekintését. Azaz mindig csak egy részletet (a keresésnek megfelelően) tesz közzé, megjelöli a forrást + a szerzőket is.
    Ez akárhogy is nézem, csak reklám am kiadóknak.

  • Narxis #5
    Ezért jó amit a Google csinál, az ő szervereik viselik a keresés stb. terhelését.
  • B0nFire #4
    És ilyen helyesírással van megszerkesztve egy hivatalos kiadvány!
    mő=mű ı=ő
    Minőségi munka, egyem a szívüket, jó nagy szemű babbal.