Gyurkity Péter

Bűnösnek vallhatja magát a NASA-hacker

A kiadatását elkerülni vágyó brit hacker bűnösnek vallaná magát, amennyiben hazájában kerülne sor a tárgyalásra, és ott kellene letöltenie a kiszabott büntetést. Egyre több képviselő szeretné szintén az országban tartani őt.

A Gary McKinnon ügyével kapcsolatos fejleményeket immár jónéhány hónapja követjük szoros figyelemmel, hiszen még mindig nem dőlt el, hogy a brit hacker hazájában, avagy az Egyesült Államokban lesz-e kénytelen felelni tetteiért, illetve hogy melyik országban kell majd leülnie a büntetést. Az USA esetén egyértelműen kényelmetlenebb körülmények között kerülne sor erre, arról nem is beszélve, hogy akár 70 évet is kaphat a NASA és a hadsereg számítógépeinek feltöréséért.

A hackert képviselő ügyvédnő még december közepén újabb levelet küldött el az illetékes testületnek, amelyben leszögezi, hogy McKinnon bűnösnek vallaná magát, amennyiben ígéretet kapna arra, hogy brit bíróság dönt majd az ügyben, illetve, hogy a büntetés teljes időtartama alatt hazájában maradhat. Ez tulajdonképpen az utolsó utáni szalmaszálnak is felfogható, hiszen a hacker eddig sikertelenül próbált garanciát szerezni erre. Az amerikai fél pedig továbbra is tárt karokkal várja a kiadatást, hogy példát statuáljanak a férfin, akit időközben Asperger-szindrómával, vagyis az autizmus egy enyhe formájával diagnosztizáltak.

A brit illetékesek időközben, a sajtó megkeresésére válaszolva, elismerték, hogy megkapták a levelet, annak tartalmát pedig megfontolás tárgyává tették. Amennyiben elfogadják az ajánlatot, McKinnon a brit Computer Misuse Act (CMA) törvény alapján lenne kénytelen felelni tetteiért, ez pedig jóval enyhébb büntetést helyez kilátásba, mint az amerikai változat, amely a katonai számítógépes rendszerek esetében nem bánik kesztyűs kézzel az elkövetőkkel. Arról nem esett szó, hogy mikor születhet döntés az ügyben.

A korábban "Solo" néven tevékenykedő hacker esetében szintén fontos hír, hogy eddig 80 parlamenti képviselő írta alá az indítványt, amely szerint a brit kormánynak azonnal kérnie kellene a férfi visszatoloncolását az országba, amennyiben az amerikai bíróság kiszabja a büntetést. Ez azt jelentené, hogy az állítása szerint földönkívüli életre és antigravitációs projektekre utaló információkra bukkanó hacker az esetleges kiadatást követően csak az ítélet megszületéséig maradna az Egyesült Államokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • merai #11
    hát a wikin is van rola oldal hires XD http://en.wikipedia.org/wiki/Gary_McKinnon
  • AbyssLord #10
    Én is úgy tudom, hogy csak olyan gépekre tudott "betörni" ahol nem volt megadva jelszó. Ráadásul az eszközök amiket felhasznált a "betöréshez", azokat az internetről töltötte le. Ergó én nem nevezém hekkernek, max egy tapasztalt vagy bátor pc felhasználónak.
    Ráadásul az egyik vele készült riportban elmesélte, hogy egyszer rajtakapták a betörésen, és akkor notepadon keresztül beszélgetett a felhasználóval, akihez betört, és ott akkor azt mondta, hogy ő egy fbi ügynök, és az illető elhitte ezt neki! XD Tehát a NASA biztonsági igazgatóját, és az összes alá tartozó embert páros lábbal lehetne repíteni.
    Az meg, hogy ufós és levitációs dolgokat talált, az simán lehet bulvár, vagy épp a felhasználó, akihez betört, ufómániás volt, és teleszórta a gépét ilyen szemetekkel.
  • NEXUS6 #9
    Ja.
    :)
  • zord01 #8
    Gyak=gyakorlatilag
    Sztem
  • toto66 #7
    Ja, meg azzal is jóljártak, hogy már ismerték a többiek előtt az új rendszert, és szabadulás után rögtön tudták alkalmazni!
  • torreadorz #6
    "Először is, ha tényleg olyan nagy hackerzseni nem lecsukni kellene hanem befogni hogy biztonsági szoftvereket készítsen a hackerekek ellen."

    Ez azért nem ilyen egyszerü szerintem, nem kell mindent elhinni az amerikai filmeknek.
    1, nem tudjuk hogy mennyire is okos hacker ő. Mivel elkapták-->nem biztos hogy a legokosabb

    2, a pentagon nem népjóléti hivatal. Necces lenne elvárni tőle, hogy ezentúl minden egyes scriptkiddit foglalkoztasson akinek sikerült feltörnie a nasa egy nyilvános könyvtárának egy jelszó nélküli számitógépét...

    3, nekik is megvannak a maguk szakemberei erre a célra. Lehet hogy olyan is van mint a filmekben, hogy valaki annyira jó hacker hogy mégis alkalmazzák büntetés helyett, de akkor valószinüleg tényleg nagyon jónak kell lenni. De még ebben az esetben is biztos van egy határ. Tehát ha már van egy x fős kiváló hackerekből álló csapat, akkor ne mfognak oda mindenféle jöttmentet felvenni mert semmi értelme. De alapvetően azt azért tudni kell hogy a "jó" oldalon is vannak ám kiváló szakembernek. Nem kell bedőlni annak a mesének hogy csak a hacker képes mindenre bezzeg azok akik ezeket a rendszerek védelmét kidolgozzák most jöttek az oviból. És ez bizalom kérdése is, kire bizod a rendszered védelmét, arra aki már bizonyitotta hogyha lehetősége van rá akkor "lop" vagy arra aki megbizható? Ez itt már nagyon határterület, de hogyan biztositod azt hogy a te tophackered a saját alkalmazásodban nem lop meg mondjuk téged belülről? És még cscak rá sem fogsz jönni ugye...

    4, az ellen ha balfaszok a rendszergazdák, nem véd meg egyetlen tophacker alkalmazása sem. Feltételezem az usában is több százezer kormányzati(állami) gép van, rengeteg hálózatban, a "községi" könyvtártól kezdve a nasa-n keresztül egyenesen a pentagon legtitkosabb hálózatáig. Értelemszerüen különböző védelmi fokozatokkal és különböző tudású rendszergazdákkal.

    5, lehet hogy csak példát akarnak statuálni, mert többet ér nekik ha ezt a fickót jól lecsukják 50 évre mintha alkalmaznák mert igy esetleg elveszik a kedvét több ezer más script kiddinek vagy hasonló "elhivatottságot" érző embernek
  • B0nFire #5
    És ráadásul ez a "hackerekkel a biztonságos rendszerért" nem is új találmány. Anno, amikor még az volt a divat, hogy az emberek trezorokban, széfekben tartották a pénzüket, az széfgyárosok ugyancsak a börtönben ülő mackósokkal teszteltették az új zárszerkezeteket. Így mindkét fél jól járt, mert a mackósnak ez jó pontot jelentett, és leszállították a büntetését, a cég is, mert esetlen nem ölt rengeteg pénzt halva született rendszerek tömeggyártásába. Ez a kényszer-együttműködés 100 éve hatásos. Nem kéne elfeledni.
  • dawinD #4
    gyak = csak ?
  • NEXUS6 #3
    Asszem gyak véletlenszerűen próbált bizonyos helyekre betörni és ahol voltak olyan balfaxok a júzerek/rencergizdáék, hogy egy sima enter volt a jelszó oda sikerült is. Kb ennyiben kimerült a hacker tudása, ha minden igaz.

    Nem őt kéne 999 év börtönre ítélni, hanem a "biztonsági" szakembereket, akik lehetővé tették, hogy ilyen primkó módszerekkel is beörjön a rendszerbe.

    Az ufós társadalom meg megköszönheti az amcsi kormánynak, hogy azzal, hogy egy srácot ilyen vehemensen próbálnak megkaparintani gyak igazolják az állításait.

    Más kérdés, ha valóban tudna valamit már rég a Temzében lakmároznának belőle a halak, vagy Guanómanón jáccana segbekukit az arab fogolytársaival. Olyat hogy törvény, meg jog meg még hírből sem hallana.
  • ziipp #2
    Bejegyzett szabadalom, de ettől még nem működik. Link.