Gyurkity Péter

Bolygón kívüli NASA-akciókat emleget egy hacker

A NASA és egyéb amerikai ügynökségek számítógépes adatbázisait feltörő hacker hosszú idő után ismét nyilatkozott, és egyből tudományos és kevésbé tudományos-fantasztikus filmekből ismerős vádakkal illette az űrhivatalt.

Gary McKinnon még 2000 novemberében, illetve a rá következő évben hatolt be az Egyesült Államok Nemzeti Légi és Űrrepülési Hivatalának, a NASA rendszerébe és egyéb számítógépes adatbázisokba, és tettével már 2002-ben kiérdemelte a minden idők legnagyobb katonai hackerének járó titulust. Az amerikai igazságügyi szervek akkor nyolc pontban foglalták össze a férfi ellen felhozott vádakat, aki a vádirat szerint összesen 14 államban követett el bűncselekményeket - azóta a vádpontok száma húszra nőtt.

Behatolt a Virginia szövetségi államban lévő Fort Myer egyik számítógépébe, majd - állítása szerint véletlenül - törölt 1300 azonosítót. Nem sokkal később - röviddel a szeptember 11-i terrortámadást követően - egy New Jerseyben lévő katonai támaszpontról összesen 950 jelszót lopott el, ami az egész rendszer egyhetes leállását eredményezte.

A 39 éves programozó a The Guardian napilapnak adott nyilatkozatában első ízben számolt be indítékairól, illetve a jogtalan behatolások alatt szerzett információkról. Ebben McKinnon nem kevesebbet állít, minthogy a NASA titkos akciókat folytat a Földön kívül, és teljes nyilvántartást vezet a bolygón kívül tevékenykedő űrpilótákról, illetve az egyes űrflották között végrehajtott hajócserékről. A kissé hihetetlen történet részleteit azonban már nem tudta megosztani, mert elmondása szerint akkoriban gyakran élt kábítószerekkel, amelyek nem hatottak jótékonyan a memóriájára.

A brit napilap azonban az űrsztorin kívül egyéb érdekes információkról is beszámolt. McKinnon állítása szerint tevékenysége alatt soha nem volt egyedül, és szinte a nap huszonnégy órájában tudomása volt a katonai rendszerekben párhuzamosan "dolgozó" hasonló szándékú német, olasz, dán, török, vagy éppen thaiföldi programozókról. Megjegyezte, hogy néhány adatbázis meglehetősen könnyű falatnak bizonyult, mivel a rendszeradminisztrátorok szinte sehol nem használtak jelszavakat, így a legtöbb hacker a külső védelem áttörése után szabadon garázdálkodhatott.

Véleménye szerint elfogásához nagyfokú hanyagsága és nemtőrödömsége vezetett. Egyes szoftverek letöltéséhez saját e-mail címét használta, míg az interneten olykor hosszasan elbeszélgetett azon személyekkel, akiknek rendszerébe nem sokkal azt megelőzően hatolt be. A szókimondó McKinnon - akire hazájában semmilyen vádat nem róttak ki - leginkább hátsó fertályát félti a börtöntől. Erre minden alapja meg is van, hiszen - amennyiben az amerikai bíróság bűnösnek találja - összesen 70 év börtönt is kaphat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #23
    Ezek kepzik, sajnos :)

    Ja: "Nem létezik rezgés a rezgést továbbító közeg nélkül! - bármennyire is szeretnék ezt tagadni a fizikai világszemléletet jelenleg." :))
  • mrzool #22
    LOL. Ez a baja a netnek, az ilyen sültbolondok is a részévé válhatnak.
  • Snaildevil #21
    nézzétek meg

    elég érdekes dolgok vannak rajta! bár lehet hogy van is benne valami! hogy elhiszitek-e az meg rajtatok múlik! :)
  • uniu #20
    500 000 evre kellett volna? De amugy igazat adok, elrettento peldat akarnak, de nem martirt.
  • K.András #19
    Szerintem még kevés is az a 70 év.
  • sonicXX #18
    Azért, mert ezzel az USA-t veszélyezteti (technikailag, más kérdés, hogy ez valóban igaz-e), és ott nem csak 5 ember él. Örüljön hogy ha ennyivel megússza. De ebből úgyis vádalku lesz. Az amcsi katonai vezetésre sok mindent lehet mondani, de azt hogy idióták, az annyira nem igaz, mint az államok átlaglakosságára. Nem szeretik a fölösleges mártírokat. Vagy megveszik az ürgét kilóra, vagy olyan szinten rápakolnak 15 évre visszamenően, hogy tuti inyjekciót kapjon. Szerintem legalábbis.
    Ez a "drogoztam és feledékeny vagyok" meg csak duma. Triviális, hogy ha adatokért török be valahova, akkor elmentem a leszedetteket. Azok pedig hiába vagyok betépve, nem fognak ettől eltűnni.
    Hogy az USA-nak álszerverei vannak ez teljesen normális. A biztonság náluk több, mint létkérdés. Ostobaság azt hinni, hogy nem folyamodnak csapdázáshoz és dezinformáláshoz. Ezek a legalapvetőbb eszközök. Ennél csak durvábbak lehetnek ott.
    Hogy kint űrhajókat építenének az amcsik, és összeszövetkeztek az élienekkel, meg a többi baromság: ez csak fikció, amíg be nem bizonyosodik minden kétséget kizáróan. De ez csak akkor fog kiderülni, ha az USA is úgy akarja, hogy kiderüljön. Ha meg kamu az egész (nagy valószínűséggel), akkor ez is csak arra jó, hogy a világ még egy okkal többért tojjon a gatyába az USA miatti esetleges konfliktusoktól, stb.
    Annyit hallottam már ilyen és még ilyenebb sztorikat, sose egyetlen elfogadható bizonyíték nem látott napvilágot. Ott a rosswell-i eset és maximum még az oroszoknál a tunguszkai, amit meg lehet említeni. De én azt sem tartom kizártnak, hogy ez az egész a hadseregek színjátéka a világ megtévesztésére és megfélemlítésére: hiszen meeeekoraaaa hadierő lehet oooottt júúújjj... vicc. SZVSZ dezinformáció, színjáték, semmi több.
  • blaze #17
    Ha öt embert megölt volna hidegvérrel nem kap ennyit, ez nevetséges.
  • Raszkolnyikov #16
    De hát ő mégis csak egy nagy koponya. A hasznunkra is vállhatna.
  • Kazak #15
    Jó lehetett a cucc, amitől ilyeneket látott!
  • DOT #14
    Dehogyisnem. Csak be kell dugni a Hold mögé.