Gyurkity Péter

Még mindig veszteséges a PS3 gyártása

A Sony számára továbbra is veszteséggel jár a PlayStation 3 konzolok értékesítése, ám ez jóval kisebb a 2006-os eredetinél. A helyzet azonban csak jövőre változhat, addig marad a negatívum.

Az iSuppli részletes elemzése arra mutatott rá, hogy a PS3 konzolok még mindig veszteséget jelentenek a Sonynak. A megjelenés óta eltelt bő két évben azonban ennek mértékét sikerül jelentős mértékben lefaragni, a konzol pedig jóval egyszerűbb dizájnra épül, ami részben egyes funkciók elhagyását, részben pedig modernizált gyártástechnológiát és felépítést jelent. Lássuk, hogy mibe kerül egy-egy példány legyártása!

Az elemzés tartalmazza a 2006-os év végi adatokat, ezek szerint pedig a 20 és 60 GB-os merevlemezzel szerelt változat akkor 805 és 840 dollárba került. Mivel a Sony annak idején 500, illetve 600 dolláros áron árulta fejlesztését, egy-egy példány 306, illetve 241 dolláros veszteséget jelentett számukra, amit szokás szerint a szoftvereladásokkal igyekeztek ellensúlyozni - eleinte nem túl sok sikerrel. Mostanra a helyzet sokat változott, hiszen a tavaly megjelent 40 GB-os példány 448 dollárba kerül a cégnek, az Egyesült Államokban pedig 400 dollárért kapható a készülék. Ezzel a Sony "mindössze" 50 dollárt bukik egy-egy példányon.

A veszteség lefaragása természetesen bizonyos kompromisszumokkal is járt, így például a hardveres kompatibilitás elhagyása igencsak negatív visszhangot váltott ki a játékosok részéről. Ezzel egy időben azonban modernizálták a gyártástechnológiát, illetve optimalizálták a dizájnt, az ár csökkenésével pedig megugrottak az eladások, ami jótékonyan hatott az összképre. Az elemzésben kiemelik, hogy míg a 60 GB-os eredeti változat 4048 különböző alkatrészből állt össze, az újabb 40 GB-os példányok esetében ez a szám 2820. A legdrágább komponens továbbra is az nVidia által szállított Reality Synthesizer (RSX)  chip, amely azonban 129 dollár helyett most már csak 58 dollárt kóstál.

A Cell processzor ára hasonló csökkenésen esett át, két évvel ezelőtt egy-egy darab még 89 dollárba került, ez most mindössze 46 dollár. Érdekes, hogy a beépített Blu-ray meghajtó esetében csak az eredeti árat ismerjük, ez 2006 végén 125 dollár volt. Érdemes megjegyezni, hogy az elemzésben nem szerepel a kiegészítők, a kellékek ára, valamint a forgalmazók haszna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #72
    "-nem nyereseges a gyartasa, mint a wii-nek"
    már hogy lenne valaminek a gyártása nyereséges? az eladása mondjuk lehet, de a gyártása semmiképpen.
  • Sir Ny #71
    Például Te nem tudod mi az a BR. Az sok mindennek lehet a rövidítése, vagy akár egy html tag is lehet, de a Blu-ray rövidítése a BD.
  • dez #70
    (Már az áfa eltérésén kívül a webshopnál. Illetve csomagküldött tárgyaknál vámköltség lehet még, ha USA-ból EU-ba, vagy fordítva utazik.)
  • dez #69
    Ez sem mond el mindent, mert abból még nagyobb botrány lenne, ha egy adott _online_ üzletben más-más árak lennének más-más országból rendelők számára.

    Az sem mellékes, hogy azt a site-ot gondolom nem az EA tartja fenn, hanem a készítő cég sajátja. Szóval kimarad a kiadó is.
  • dez #68
    Úgy értem, az amcsi eladási adatokról szóló elemzések teljesen úgy szoktak hangzani, mintha azok globális adatok lennének, pedig koránt sem.
  • dez #67
    Nem olyan biztos, mert pl. az eladási statisztikák is legtöbbször az USA-ra vonatkoznak, ill. néha Japánra. Sok amcsi szerint az USA-n kívül nincs is élet. :)
  • csomi #66
    Jah es megvalami. Gyakorlatiasan megkozelitve a dolgot. Azert egy vezeto dizajner is tisztaba lehet es ajanlott is lennie egy-ket dologgal. Nyilvan azt nagyon jol tudjak, hogy minel tobbet eladnak a jatekukbol annal tobbet kapnak. Akkor elkezd gondolkodni az ember, ez termeszetes kenyszer, hogy vajon mennyit is egy jatek utan. Akkor viszont mar csak egy lepes, hogy ugyanmar gyerekek mennyit kapunk mi egy jatek utan es mennyit a kiado. Nem olyan elkepzelhetetlen dolog ez. Igazabol engem biztos erdekelne. De szerintem teged is :).
  • csomi #65
    Nem-nem, nem tudok konkret okot errol mindig melyen hallgatnak. En csak a felsorolt 'jelekbol' hasonlora kovetkeztetek mint TE. Azaz, hogy Europaban valamiert sikerul tobbert eladni mint az USA-ban, de en ugy gondolom, hogy ez mar a sok ugyeskedo es azok haszna akik kezen atmegy az egesz. En ugy gondolom ha tenylegesen a sony, nintendo, es MS strategiaja lenne, hogy nalunk mar miattuk eleve dragabbak a konzoljaik es a jatekok akkor a vesztesegeknel mindig egy korrigalt arral kene szamolni es nem az USA-ban eladott arat veve alapul az egy gepre juto veszteseg kalkulalasanal. Meg amint lathato, a LIVE-on a Nintendo onine szolgaltatasan keresztul minden ember fia annyiert veheti a jatekokat amennyiert adjak. En azt hiszem ha a szivattyukat ott is beiktatnak nalunk azok a jatekok is dragabbak lennenek.
  • dez #64
    És honnan is kellene tudnia "a Rock Band vezető dizájneré"-nek, hogy akár a Harmonix (ők a készítők), akár az Electronic Arts hogyan alakította az árakat? Én kötve hiszem, hogy ez pusztán a kereskedők sara (ők sem a saját ellenségük, és tudják, hogy így jóval kevesebbet adnak el), persze könnyű rájuk kenni...

    Hasonlóan, PS3-ból is több fogyna Európában, ha csak az adók különbözetével lenne drágább, mint az USA-ban. Ha csak a kereskedők miatt lenne ennyivel drágább, azt nem nézné jó szemmel a Sony, és tenne róla, hogy ne így legyen. Ezzel szemben az általuk is ajánlott ár a 400 EUR.

    Eddig sehol semmilyen ésszerű magyarázatot nem láttam arra, miért van ez az annyi-euróban-mint-dollárban dolog... Szerintem arról van itt szó, hogy az európaiakban megvan a hajlandóság, hogy többet fizessenek az elektronikai cuccokért, és a gyártók ezt ki is akarják használni, hozzá akarják végleg szoktatni ehhez az embereket. De mondom, cáfold meg, ha tudsz valami egyéb, konkrét okot.
  • csomi #63
    Az meg azert kulon erdekes, hogy a letolheto plussz tartalmak ara ugyanannyi! Persze az nem tud atmenni meg nehany lehuzo-intezmenyen, mert azt mindenki egy helyrol 'kapja'. Ehhhh. Rossz vegen vagyunk a csonek!