Berta Sándor

Könyvként is elérhető lesz a Wikipedia

A népszerű internetes lexikon néhány hónapon belül megvásárolható lesz könyv formátumban. Azonban, ha ez meg is valósul bizonyos dolgok mindenképpen hiányozni fognak belőle: a linkek.

Ezúttal a Bertelsmann Lexikon Intézet vette a fejébe, hogy ha törik, ha szakad, megjelenteti a Wikipedia nyomtatott változatát. Az új, lexikális évkönyvnek nevezett műben minden szöveg szabadon felhasználható, idézhető lesz és összesen 50 000 címszót fog tartalmazni - szemben a német internetes változattal, amelyben 700 ezer van. A kiadványban a 2007-es és a 2008-as esztendő legnépszerűbb témái kapnak helyet, azonban nem teljes szövegeket fognak átvenni, hanem azok tömörített verzióit szerkesztik össze.

"A Wikipedia hozzájárul ahhoz, hogy a tudás világszerte mindenki számára hozzáférhető legyen. Éppen ezért reményeink szerint a nyomtatott változattal új célközönséget tudunk majd megnyerni" - nyilatkozta Beate Varnhorn, a Bertelsmann Lexikon Intézet kiadóvezetője. "Ez lesz a világon az első hasonló mű, éppen ezért nagyon izgatottak vagyunk és érdeklődve várjuk a visszajelzéseket" - tette hozzá Mathias Schindler, a Wikimedia Németország elnökségi tagja.

Az új Wikipedia lexikon várhatóan idén szeptemberben jelenik meg, 19,95 euróért lesz megvásárolható. A példányok eladási árából egy eurót automatikusan a Wikimedia Németország kap meg. Azonban kérdéses, hogy az egész beruházásnak van-e értelme, ugyanis aki internetezik, az jobban becsüli majd az eredeti, online verziót, míg aki nem ismeri, az könyvként sem valószínű, hogy megkedveli. Ráadásul a lexikon az interneten ingyen hozzáférhető, vagyis ki akarna fizetni az szabadon elérhető tartalmakért? A végső érv pedig, hogy a könyv közel sem tartalmazza majd az összes szócikket.

A projektnek van egy további kérdéses része: a Wikipedia márkanév könnyen sérülhet, hiszen senki sem beszélhet majd többé szabad enciklopédiáról. S pont a szabadságot, a dinamizmust, az ingyenességét, a frissességét, az érdekességét veszítheti el a népszerű lexikon. Ennek ellenére a Bertelsmann kitart az elképzelése mellett. Korábban már felvetődött az ötlet. Akkor a Zenodot Kiadói Társaság 2007 januárjában jelentette volna meg a Wikipedia német változatát hagyományos könyv alakban. Első lépcsőben 100, egyenként 800 oldalas kötetet dobtak volna piacra egységesen 15 eurós áron. Azonban a hír felbukkanása után alig néhány hónappal a berlini kiadó bejelentette: mivel túl kevesen támogatták a projektet és más gondok is felmerültek, ezért letett az elképzeléséről.

A Bertelsmann kezdeményezését alig néhány hónappal azután jelentették be, hogy a francia Robert Laffont kiadó decemberben közölte, 32 éve megjelenő híres Quid lexikonát ezentúl csak a világhálón működteti. A mannheimi Brockhaus kiadó, amelynek német nyelvű lexikona közismert, februárban szintén azt jelezte, hogy a jövőben csak internetes kiadása lesz a tudástárnak, ám újabb jelentések szerint most mégis arra készül, hogy megjelenteti a Brockhaus legújabb, szám szerint 22., 30-kötetes papírkiadását (is).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Lost Lont #12
  Én gyakran használom és még nem nagyon találkoztam benne hamis infóval. Nem tudom mi ez az összeesküvés elmélet, többen vannak akik javítják meg írnak bele mint akik firkálják.
 • PíszLávJuniti #11
  Eddig is volt egykét Wikipedia "rip"
  PDA-s verziót láttam, ami persze elég leszűkített volt.
  Mindenképp érdekel
 • Emmegki #10
  Gyerekek, mi ez a sírás? Nem értitek az egész lényegét.

  Ha nem tetszik a wikipédia, JAVÍTSÁTOK KI!
 • Ferrer #9
  Hát történelemforrásnak nem is muszáj a Wikipédiát használni, de én pl. egy csomót megtudtam az osós magnókról :D
 • kicsibicska #8
  Csak annyi bajom van vele, hogy nem írják rá, hogy mire is számíthat az ember amikor ezt megveszi..
  Én ha meséskönyvet veszek, akkor a "Gernyeszegi népmesék", vagy a "Nagyapó mesefája" tökéletesen megfelel a célnak. Most jön a konkurrencia a gernyeszegieknek, a Wikipedia nevében...
 • Flashy #7
  100 darab 800 oldalas könyv, ezt képes valaki komolyan venni??
 • narumon #6
  Engem is ez érdekel. Jó lesz majd ha egy csomó "háziasszonynak" ott lesz a kezeügyébe a tudás csak az éppen nem valós.... szép új világ.
 • Csaba42 #5
  Benne van a cikkben, hogy mennyi lenne: 100 db, egyenként 800 oldal kötet.
 • Myron #4
  idióta barmok..
 • nickwearby #3
  20 eurót nagyjából be lehet határolni.