Hunter

Ionzselével tölthetik fel a "zöld" akkukat

Portugál kémikusok egy új anyagot, egy úgynevezett ionzselét mutattak be, ami elektrokémiai eszközök sorát, köztük akkukat, üzemanyag- és napcellákat, tehet olcsóbbá és környezetkímélőbbé.

Az ionzselé zselatin és ionos folyadék oldásából születik. Utóbbi teljes egészében negatívan és pozitívan töltött ionokból épül fel. Az ionos folyadékok vezetik az elektromosságot, általában rendkívül stabilak, nem gyúlékonyak és nem illékonyak. Ezek a tulajdonságok az elektromechanikus eszközök, mint például az akkumulátorok pozitív és negatív elektródáit elválasztó elektrolitként használt anyagok egy környezetbarát alternatívájává tennék az ionos folyadékokat.

A fent említett elektrolitoknak azonban általában szilárdaknak kell lenniük, ezért az ionos folyadékokat a szilárddá tételhez polimerekkel vagy nanocsövekkel kell vegyíteni, ami egyrészt elég bonyolult, ugyanakkor meglehetősen költséges is. Susana Barreiros, a Lisszaboni Új Egyetem tudósa szerint az ionzselé lehet a megoldás.

Az ionzselé, ahogy sok más felfedezés, a véletlen számlájára írandó, különböző természetes polimerek, köztük a zselatin ionos folyadékokkal való keveréséből született. A zselatint az állatok kötőszövetéből kivont kollagénből állítják elő. Aki már készített zselét az tudja, hogy a zselatint forró vízben kell feloldani, az így kapott folyadék pedig lehűlése után válik zselévé.

Barreiros és munkatársai felfedezték, hogy pontosan ugyanez történik, amikor a zselatint ionos folyadékokban oldják. "Egy pillanat alatt eljutottunk valamihez, amit nem is próbáltunk elérni, egy rendkívül érdekes tulajdonságokkal rendelkező anyaghoz" - nyilatkozott Barreiros a New Scientistnek. A kutatók azonnal megvizsgálták az ionzselé elektromosság vezető képességét, ami az eredmények szerint csak nagyjából a fele az eredeti ionos folyadék vezetési képességének. Azonban ez is elég, hogy egyszerű áramkörökben alkalmazzák, vagy kis elektrokémiai eszközöket gyártsanak a segítségével. A kutatók demonstrációjában az ionzselé elektrolit az áramot egy áttetsző lapra szállítja, ami ennek hatására átláthatatlanra változik.

Barreiros csapata jelenleg az ionzselé különböző "ízesítéseivel" kísérletezik, különböző ionos folyadékokat felhasználva. Véleményük szerint az ionzselével is elérhető a jelenlegi, kevésbé stabil elektrolitok teljesítménye. "Zselészerű tulajdonságai miatt ezek az anyagok kitöltik az elektrolit oldatok és a gumis ionos folyadék/nanocső/polimer kompozitok közötti űrt" - foglalta össze egy mondatban az ionzselé jelentőségét James Wishart, aki az USA Energiaügyi Minisztériumának Brookhaven Nemzeti Laboratóriumában dolgozik ionos folyadékokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • roliika #13
    Meglestem, köszi! :) Juj ha lezuhan, a repcsi és megmondják, hogy a bal hajtóműbe berepült egy madár mi lett volna jujujuj. :D
  • Tetsuo #12
    PH semleges az igaz, de ionosan nem, hiszen pont az a lenyege.
  • Piel #11
    A savas ólomakkumulátor azért ólom akkumulátor, mert a pozitiv és negatív pólusait ólomlemezek alkotják különözőképpen szennyezve. Az elektrolit vízzel vegyített kénsav (nincs ólom benne!). A zselés akkumulátorokban ezt a kénsavas elektrolitot zselésítik, ami attól még erősen maró hatú, függetlenül az állagától. Lugos akkumulátorokat a tengerentúlon használtak, de az eltérő kapocsfeszültsége és a töltés-világítás összeférhetetlensége miatt már alig alkalmazzák járművekben.
  • Epikurosz #10
    roliika, azért ne felejts el visszafelé is tekinteni néha, mert van neked ott fűszer.
  • dez #9
    (Nyilván így akarják elbutítani a nyugatot.)
  • dez #8
    Hja, kell a nyugatra küldött gyerekjátékok festékébe...
  • dez #7
    Jé, Willcox! :) Előkászálódtál a barlangodból a nanocsőre? :P De csak csali volt.
  • Scamp #6
    Mindenesetre jól jön ha olcsóbb lesz tőle az akkumulátor, mert nagyon megy felfele az akksik ára. (Kína felvásárolta az ólmot)
  • roliika #5
    "A kutatók demonstrációjában az ionzselé elektrolit az áramot egy áttetsző lapra szállítja, ami ennek hatására átláthatatlanra változik." <- Nem kicsit hülye mondat. Gumicukor helyett gumi akksit csináltak. Wow.
  • nagylzs #4
    A zselés akksi is savas, vagy esetleg lúgos. Csak azért zselésítik hogy ne follyon szét, mivel így szabadon lehet hagyni a szellőzőnyílásokat, és mert nem párolog el belőle a nedvesség ezért "gondozásmentes".

    A savas vagy lúgos kémhatású folyadékokból nagyon egyszerű elektrolitot csinálni, mert oldják a fémeket (pl. az ólmot is) így könnyű őket ionokkal telíteni.

    A cikkben említett ionzselében az az újszerű, hogy semleges kémhatású. Egyforma mennyiségben tartalmaz pozitív és negatív ionokat. Sokkal stabilabb mint a savas elektrolit. Hogy ez miért jó? Ha akkumulátorban használod akkor nő az élettartam, "többször lehet tölteni". Ezen kívül környezetbarát, mert semleges. Nem maró hatású, és az előállítása is valószínűleg környezetet jobban kíméli.

    Tulajdonképp nem találtak föl semmit, ez egy felfedezés. Jelenlegi állapotában nem lehet használni semmire, de megvan benne a lehetőség.