Berta Sándor

Kiterjeszti az internet ellenőrzését Nagy-Britannia

A brit kormány attól tart, hogy a bűnözők és a terroristák a jövőben megpróbálnak még gyakrabban weboldalak, fórumok és chatszolgáltatások segítségével kommunikálni egymással.

Jacqui Smith brit belügyminiszter titkosszolgálati értesülésekre hivatkozva elmondta, hogy az elmúlt időszakban létrejött egy olyan online világ, amelyben komoly veszélyek fenyegetik a tárolt adatokat. Éppen ezért olyan technikai megoldásokat keresnek, amelyek segítségével megakadályozhatják a bűnözők és a terroristák információszerzési törekvéseit.

Smith szerint hiába ellenőrzik a titkosszolgálatok és a biztonsági erők a telefonbeszélgetéseket és az e-mail forgalmat, a rossz fiúk előszeretettel használnak weboldalakat a kapcsolattartásra. Éppen ezért a brit kormány hozzá akar jutni a különböző nagy portálok, például a Facebook, a Bebo, az eBay és az online szerencsejáték-oldalak regisztrált tagjainak személyes adataihoz. "A bűnözők használhatnak chatet, de ugyanígy számos álnevet is, hiszen sok hozzáférésük van. Bejelentkezhetnek például Mickey Mouse álnéven és senki sem tudja, hogy ki rejtőzik az álnév mögött" - közölte a brit titkosszolgálat egyik munkatársa.

A kormány többek között azt szeretné, hogy ha az úgynevezett lehallgatás-korszerűsítési program (IMP) keretében minden új online szolgáltatót köteleznének arra, hogy tárolják a látogatóik adatait és azt kérésére adják át a szigetországi hatóságoknak. Ehhez azonban nemzetközi szerződések megkötésére vagy módosítására van szükség, sok cég ugyanis külföldön üzemelteti a szervereit. A lehallgatásokhoz azonban továbbra is bírói engedélyre lenne szükség. A brit belügyminisztérium illetékesei siettek leszögezni, hogy nem hoznak létre egy, az ország minden állampolgárának adatait tároló központi adatbázist.

Chris Huhne liberális demokrata politikus az elképzeléseket orwellinek nevezte és reményét fejezte ki annak kapcsán, hogy sikerül megakadályozni a tervek megvalósítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TellerHutt #12
    ubuntu linux legújabb, 10.10-es verziója, és nem Skype-val, hanem valami nyílt forráskódú alternatívája pl. opengizmodo vagy QuteCom , aztán szépen ráteszel egy TOR-t , Vidaliával, és hajrá ! Jöhet még maga a CIA is nyomozgatni...
  • tar86 #11
    Ideje lenne már valakinek ellenőrzés alá vonni ezeket a hűje angolokat.
    Vajon kiki-nek: Kíváncsi vagyok a véleményedre ezzel kapcsolatban: lehalgatások
  • Lame #10
    Kivancsian varom mar, hogy mikor lesz olyan hir, hogy.
    Terrroristak WoW accountokat regisztralnak, hogy ott beszeljek meg a kovetkezo terror akciokt. Ezert a rendorseg keri az osszes WoW jatekos adatat es chat logjat :D
  • cateran #9
    Aránylag sok angol olvassa ezt a topicot,szóval igen hasznos számukra a javaslatod,hogy hogyan védekezzenek a brit titkosszolgálat megfigyelései ellen....
  • vajon kiki #8
    kit érdekelnek a titkosszolgálatok? Én az olvasókhoz szólok. Ha nem akarják hogy ilyen görények figyelgessék őket akkor használjanak TOR-t, vagy még egyszerűbben és a még gyengébek kedvéért XeroBank böngészőt , ami egy Firefox csak éppen lenyomozhatatlan.

    Minden ilyen hír csak újabb lapát egy újabb elrettentés. Ilyenekkel akarják paráztatni a népet és azt sugallni nekik hogy mindenhol megfigyelhetőek. Pedig ez qrvára nem így van.
  • Wilddog #7
    Nekünk felesleges irogatnod, brit titkosszolgálatnak meséld el.
  • Narxis #6
    Ne legyél már ennyire rendszerellenes, te reakciós.
  • vajon kiki #5
    nem fogom többé koptatni az ujjaimat, már meguntam.. egyszerűen be fogom kopi-pésztelni minden internetmegfigyelési törekvésekről szóló cikkbe:

    TOR

    Hamis IP címről, a világ másik feléből, a "saját" (vagy éppen lopott wifi hálózati) adatait f*ssá kódolva kiküldő és fogadó személy kilétét SENKI nemhogy a csicska britt krumplifejű és bilifejű rendőrök nem tudják kideríteni, hacsak Ő maga nem akarja
    felfedni magát!
  • Wilddog #4
    Nemsokára lesz gondolat-rendőrség is. Csak egy bombára gondolunk és mehetünk a sittre.
  • remark #3
    Mert rosszul ertelmezed a szavakat.
    Bunozo/terrorista = allampolgar.
    Eredmenyt elertek = tovabb sikerul menedzselniuk a tarsadalmat.
    Na igy mar gondolom a te szemedben is indokolt amit csinalnak, es szamodra is egyertelmu hogy sikertortenetrol van szo. Kiveve akkor nem latod igy, ha te nem akarod hogy tovabb menedzseljek az eleted olyanok, akikrol meg csak nem is tudsz.