Berta Sándor

Különösen a fiatalokat sújtja a digitális szakadék

A mai tinédzserek és a huszonévesek számára már teljesen természetes, hogy információkat keresnek a világhálón vagy hogy elektronikus úton kommunikálnak. Azonban sokan nem ennyire szerencsések.

Ennek oka a digitális szakadékokra vezethető vissza. Bármely szolgáltatáshoz ugyanis szükség van internethozzáférésre. Akinek ilyen nincs, az máris a kommunikációs perifériáján találja magát. "Ez a probléma különösen a vidéki régiókban, ahol egyébként is rossz az infrastruktúra, sok fiatalt érint. Ők gyakorlatilag el vannak vágva a külvilágtól. A szélessávú internetelérések hiánya minimum 400, de akár 2500 települést is érinthet csak Németországban. Azonban attól tartok, inkább az utóbbi szám áll közelebb a valósághoz."

"A gond az, hogy különösen a fiataloknak nagy igényük van a kommunikációra. Az internet pont a technikai lehetőségek miatt erre kiválóan alkalmas. Azonban sok helyen bezárták a helyi iskolákat, így marad a web, ami azonban szintén nem hozzáférhető. Éppen ezért tartom nagyon szomorúnak és rossznak, hogy pont a fiatal generáció tagjai szenvednek ettől a problémától" - nyilatkozta Bernd Rudolph, a Digitális Szakadék Elleni Kezdeményezés munkatársa.

A szervezet képviselője ugyanakkor nem bízik túlzottan abban, hogy önmagukban a piaci szereplők némi állami segítséggel meg tudják oldani ezt a helyzetet. Szerinte nem szabad kizárólag a piacra támaszkodni, mivel ez a módszer már most sem működik számos régióban.

"A legjobb megoldás talán az lehetne, hogy a szélessávú internetelérést univerzális szolgáltatásként határoznák meg, vagyis a német állam biztosítsa minden állampolgárának alanyi jogon a nagy sávszélességű internetet. Ezen a módon az állam kényszeríthetné a cégeket a beruházásokra, a költségeket pedig megoszthatnák egymás között. Más államok már jóval előttünk járnak. A finn kormány például néhány nappal ezelőtt dolgozta ki az akciótervét, amelynek értelmében 2010-ig minden finn állampolgárnak biztosítani kell a szélessávú internethozzáférést. A kérdés nem az, hogy legyen-e ilyesmi és mikor, hanem az, hogy mikor. A válasz minél előbb, annál jobb. Nem csak a fiatalok miatt, de elsősorban az ő érdekükben" - tette hozzá Bernd Rudolph.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #11
    Olvasd el az aláírásom, első részét. Ez egy ilyen medzsik trikk :D
  • balee66 #10
    Nahát!:D
  • who am I 7 #9
    standbyolj csak, holnapra a 10Gigabytos Vista Hegyet kell megmászni, úgyhogy készítsd fel lelkileg is a kis biteket az agyacskádban, nehogy blue death-et kapjál..és elszálljál cylinderestűl
    Hova tüntek a táblácskák a neved mögül?lol XD
  • 12346 #8
    nem azér, de miért van ennyi német vonatkozású cikk? őszintén, ki nem sz**ja le, hogy mi van ott:C
  • HöfEE #7
    Az, hogy az embereket be lehet etetni a 200 millás weblappal nem azért van mert sok embernek nincs szélessávú internet elérése. Akinek van annak is a többsége nem ért annyira a dolgokhoz, hogy ezt felfogja. Bekapcsolja a gépet elinditja az internet explorert jönnek be a weblapok azt csók.
  • HöfEE #6
    Jó!
  • 5c0rp330n #5
    németországban simán finanszírozhatnák mondjuk a sima ADSL-t államilag, aki pedig gyorsabbat akar, használhatna olyat is persze, a saját pénzén.. nálunk ilyen persze fel sem vetődik, az internethez szoktató pénzek valahogy eltűnnek, vagy teljesen haszontalanul használódnak el, nekünk inkább 200milliós kormányszivivő.hu honlap kell, az sokkal lényegesebb. és hasznosabb beruházás, ráadásul csoda, hogy ilyen kispénzből is milyen jól össze tudták dobni
  • Ben C #4
    Nem értem ezt a cikket. Semmi vonatkoztatás kishazánkra, ahol sokkal rosszabb a helyzet.. Lehet hogy német lettem csak nem tudok róla?
  • roliika #3
    "de akár 2500 települést is érinthet csak Németországban." <- Érted. Hogy itthon mi van az le van x*rva.

    Itthon nálam azt jelenti a digitális szakadék, hogy 200 millát elköltenek egy kormányzati portálra, és az a szép, hogy a nép meg lehiszi hogy ennyibe fájt be lehet etetni azokat akik nem tudják mennyibe kerül a vas, és a kód mögötte.

    Itthon nálam azt jelenti a digitális szakadék, hogy az angoltanár megkérdezi a Tecsós nyelvoktató CD-t a gépbe (fordítva) helyezve, hogy a CD nem-e lesz vírusos.

    Ejha.
  • Lazarus #2