Berta Sándor

Arckép-cserélő szoftvert fejlesztettek ki

Amerikai tudósok egy olyan programot alkottak meg, amelynek a segítségével bármikor kicserélhető, illetve módosítható valakinek a fényképe.

A Google Street View és az EveryScape szolgáltatások kapcsán gyakran merült fel az az aggodalom, hogy a megjelentetett fotókon jól láthatók és ezáltal beazonosíthatók a képeken szereplő emberek. Többen ezt a magánéletükhöz fűződő jog megsértésének tartották. A Columbia Egyetem munkatársai ezért kezdték el kifejleszteni a szoftvert. Neeraj Kumar, a Columbia Egyetem informatikusa és kollégái egy olyan megoldást kerestek, amely képes egyrészt a meglévő arcképeket módosítani, illetve azokat egy adatbázisban található más hasonló típusú arcképekre kicserélni. A felhasznált felvételek mindegyike a Flickr rendszeréből származik.


A program automatikusan felismeri a kiválasztott fotót és az adatbázisban hasonló képet kezd el keresni. A folyamat közben az alkalmazás automatikusan kiszűri a nem megfelelő, például túl kicsi vagy túl nagy arcot ábrázoló fényképeket. A megfelelőnek minősített arcképeket kigyűjti, rendszerezi és összeveti a lecserélendő fotókkal, illetve azok jellemzőivel. Végül megtörténik a csere, amely mindössze egyetlen másodpercig tart és amennyiben valaki utána ismét az adott fájlt nyitja majd, akkor a képen már az új arckép látható.


A szoftver képes arra is, hogy korrigálja a fotók felbontását, valamint a rajtuk szereplő személyek bőrszínét, a fej pozícióját és a fényviszonyokat. A rendszerben jelenleg 33 000 felhasználható arckép található. Mivel a program a folyamat során nem a nemek alapján rendszerez, ezért előfordulnak érdekes pillanatok, amikor például egy női testen egy szakállas férfiarc látható.

Az integrálható keresőalgoritmusoknak köszönhetően az alkalmazás felhasználható akár csoportképek készítésére, módosítására is, mivel képes felismerni és kiválasztani például a csukott szemű vagy mosolygós arcú személyeket ábrázoló fotókat. Így utólag bárki tökéletesítheti az esküvői képeit és elérheti, hogy a felvételeken minden személy mosolyogjon és mindenkinek nyitva legyen a szeme.

A kutatók a szoftvert a Siggraph kiállításon mutatják majd be először.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bm823 #17
    iwiw + goldengate szerű képek párosításához nagyszerű segédeszköz
  • Blasta #16
    :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    Most nagyot emelkedtél a szememben :PPPPPPPPPPPPPP
  • babajaga #15
    És te tudod mi a pofátlanság szemétség senkiháziság? Az anyádnak mondd ezeket! Habár aki így viselkedik mással az a saját rokonaival se különbül.
  • Blasta #14
    "kicsi az Isten állatkertje"

    I mean NAGY :D
    Sry
  • Blasta #13
    "Kicsi a fantáziád."

    Nem kicsi. Egyszerűen nincs neki, agybeteg szegény.

    Én egyelőre csak PS-sel csinálok arcmanipulációkat, de több embernek sikerült már igen komoly mosolyokat biggyesztenem a retusálásaimmal az arcára.
    Agysebész barátunknak nyilván ez kevesebb egy vödörnyi lófingnál, dehát ezvan, kicsi az Isten állatkertje (vagy csak alacsony a kerítés).
  • kvp #12
    A megoldas lenyege, hogy ha valakit veletlenul lefotoznak, akkor az illetonek joga van letiltani a kep megjeleneset. Ez pl. egy utcai kepenel eleg problemas, mert nem lehet fotozas elott mindig kiuriteni az utcakat. Viszont ha az illeto arcat kepesek kicserelni egy olyan emberere aki irasban hozzajarul a foto kozlesehez, akkor mindjart egyszerubb a helyzet. Ezzel egy fotoadatbazisbol eltuntethetoek a fekete kockaval letakart feju embereket abrazolo fotok.

    ps: Masik felhasznalas, hogy innentol egy tuntetesrol keszult foto nem igazan bizonyito ereju, hiszen nem lehet tudni, hogy tenyleg ott volt-e az illeto kezeben egy hazi keszitesu sztalinorgonaval vagy csak az arcat vagtak oda egy automatizalt szoftverrel.
  • orkaman #11
    klassz, hogy egyesek mindent csak otthoni használatra tudnak elképzelni...
    pl. egy utasszállító repülőgép teljesen hasztalan, mert nem tudok vele elmenni dolgozni???????

    Szerintem igenis hasznos lehet. (hírügynökségek, újságok részére)

    Főleg mióta van google :P. Te is rinyálnál, ha 30 év múlva valaki előszed egy képet egy utcai demonstrációról, hogy te ott voltál ... És a legújabb CSI arcfelismerő program 1 szürke pixelt képes kinagyítani HD minőségre :P
  • babajaga #10
    "lényeges, hogy egy fotón ne legyen senki felismerhető, de a fotó mégis értelmezhető legyen "

    Ezt hívják értelmezhetetlen baromságnak. Te munkára jelentkezéskor megismerkedéskor elküldöd a felismerhetetlen "fotódat"? Nem érted hogy teljesen értelmetlen?
  • kukacos #9
    Kicsi a fantáziád. Attól hogy te nem tudod használni semmire, más még igen. Pár alkalmazást a cikkben is leírtak, de rengeteg más olyan helyzet is van, amikor lényeges, hogy egy fotón ne legyen senki felismerhető, de a fotó mégis értelmezhető legyen és ne valami ronda kikockázás legyen az illető arca helyén.

    Mások képét annyira jogtalan közölni, amennyire azt a másik megengedi. Vannak publikusan felhasználható arc-adatbázisok, mint pl. a FERET.
  • rigidus #8
    > Ennél pöcsebb haszontalanabb feleslegesebb dolgot nemigen találhatnak ki.

    Hat a szilikonbetetben MP3 lejatszo?