Gyurkity Péter

Utcaszintű térképek a Google Maps oldalán

Nem spórol az újításokkal a keresőcég, legalábbis ami térképszolgáltatását illeti. Egyes amerikai nagyvárosok esetében már utcaszintű térképek is elérhetővé váltak, panorámaképekkel kiegészítve a műholdas nézetet.

A Google bejelentése szerint elsőként néhány amerikai nagyváros esetében válik elérhetővé az új funkció, amely Street View néven látott napvilágot. Az ötlet nem új, hiszen más cégek, így a Microsoft és a A9.com is megvalósított már valami hasonlót, előbbi "birds-eye", utóbbi pedig "BlockView" néven. A Google Maps népszerűségénél fogva azonban még többen vehetik igénybe az új szolgáltatást, amelynek révén az egyes utcákat, blokkokat, kereszteződéseket is közelebbről szemügyre vehetjük.

Ehhez nem kell mást tennünk, mint hogy ráközelítünk San Francisco, New York, Las Vegas, Denver, vagy Miami városára, és rákattintunk a "Street View" gombra. Ekkor a műholdas térképen is külön vonalak jelzik az egyes utcákat, és kijelölve egy-egy szakaszt egy újabb ablakban felbukkan a környéket ábrázoló panorámakép, amelyet kényünkre-kedvünkre forgathatunk, illetve nagyíthatunk. Ezzel akár buszmegállókat, kereszteződéseket, sőt akár egy-egy boltot is közelebbről szemügyre vehetünk, és a térképek mellett végre ismerős szemszögből is megtekinthetjük az adott utcarészletet.

A Google emellett további újításokat bevezetését tervezi a térképszolgáltatás esetében. Ezek közé tartozik a Mapplets, amely külső fejlesztők számára tenné lehetővé egyéb apró programocskák, kiegészítők csatolását. Ezek természetesen újabb információkkal egészítenék ki a már meglévőket, így megjeleníthetnénk az adott terület eladásra kínált ingatlanait, a bűnözési statisztikákat, vagy akár a pontos távolságot két vagy több pont között. Hogy pontosan mikor, az még a jövő zenéje.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TheCables #14
    hopp, sorry, itt a link:
    lebukas
  • TheCables #13
    http://maps.google.com/help/maps/streetview/
    en einnen indultam ki, ezzel mindenkinek lehetove valik a hasznalata. Sot, itt van meg egy link:
    http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&ie=UTF8&t=h&om=1&layer=c&cbll=37.468383,-122.141435&cbp=1,293.589562587922,0.511077078495229,0&ll=37.472031,-122.139001&spn=0.012449,0.020084&z=16
    (sot itt ezen meg el is kaptam a Google "harci" Van-jat, ha rakozelitesz az uvegre latod:)) Szerintem ez egy szenzacios huzas volt, jodarabig eltudok lenni vele.
  • ssdb #12
    hogy ne lenne? pl sztem idő kérdése és GPS-el karöltve a Google Maps mobile pl tök hasznos lesz. legalább is szerintem.
  • ssdb #11
    tök jó, lenne. ha működne. e biztos nem tökéletes még, szal van idejük fejleszteni :)
  • HaDes007 #10
    én se látom, hol kéne lennie ennek a Street viewnak. traffic van nekem is...
  • atlagember #9
    Na ott nekem Traffic gomb van nem pedig street wiev, és kék utcák sincsenek Niamiban.
  • pedrohsi #8
    ez meg nem érdekli a majdnem 300 millió amcsit akikre a szolgáltatás épül :)
  • nedudu #7
    Nem kérek utcaszintűt, de legalább felismerhető lenne a település nagyjából nem pedig egy elmosott paca az egész.
  • ZoliJ #6
    Magyarországon nem is csinálhatna ilyen StreetView-t holmi adatvédelmi törvények miatt:(
  • pedrohsi #5
    itthon nincs értelme ezzel foglalkozni (a Google-nek)