Gyurkity Péter

Jogi aggodalmak a Google új térképei miatt

A Google Street View szolgáltatása, amely utcaszintű panorámaképekkel egészítette ki a meglévő térképeket, a tengerentúlon komoly aggodalmakat váltott ki, mivel sokak szerint nyilvános helyen sértheti meg a személyiségi jogokat.

A nemrég elkészült szolgáltatás, amely a Street View nevet kapta, az emberek, elsősorban a turisták vagy akár a helyi lakosok mindennapjait igyekszik megkönnyíteni, mégpedig az egyes helyszínek, a forgalmasabb útvonalak részletes és pontos ábrázolásával. Ennek érdekében panorámaképeket tekinthetünk meg több amerikai nagyvárost kiválasztva, végigkövetve az egyes utcákat, kereszteződéseket, megszemlélve a forgalmat, az épületeket, vagy akár a járókelőket. Ez utóbbi váltotta ki az aggodalmakat, főleg azok részéről, akik mindezt jogsértőnek, vagy egyszerűen károsnak tartják.

Példaként hoznak fel számos olyan képet, amelyeken járókelők, párok, hajléktalanok, vagy csoportok szerepelnek kifogásolható tevékenység közben. Hol bikiniben, vagy ruha nélkül napozó fiatal hölgyeket látunk ezeken a képeken, máshol éppen egy biztonsági kapun mászik át egy illető, párok simulnak egymáshoz buszmegállókban, vagy éppen egyes járókelők könnyítenek magukon kevésbé látható helyeken. Előfordul, hogy azóta már elhunyt személyek szerepelnek a felvételeken, máshol pedig éppen egy méretes csoport tüntet egy intézmény előtt, amely érthető módon mindent elkövet, hogy a Google minél hamarabb kicserélje a képet.

Mindez azonban nem ütközik az amerikai törvényekbe, ezt mindenki kénytelen tudomásul venni. "Amit a Google csinál az nem törvénytelen, ám mindenképpen felelőtlen" - magyarázta Rebecca Jeschke, az Electronic Frontier Foundation (EFF) részéről, hozzátéve, hogy a képeken a megfelelő technológiával el kellene mosni az emberek arcát, így védve meg őket a kellemetlenségektől. Kellemetlen fejlemények márpedig könnyen előállhatnak, főleg ha az illető éppen egy szexshopba tér be, vagy illetlen módon viselkedik a nyílt utcán. Igaz, mások viszont versenyt hirdetnek a problémás képek között, így például a Wired Magazine, amely éppen a legkényelmetlenebb fotókra kíváncsi.

A Google időközben jelezte, hogy a panaszok nyomán folyamatosan cserélik a képeket. Szerintük a megoldással nincs komolyabb probléma, hiszen a felvételeket nyilvános helyen készítik, így bárki más ugyanígy járhat, ha éppen az utcán fotózza az épületeket vagy járókelőket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cruzifix #18
    ez ugye csak vicc?????
  • Mr Gumby #17
    Amerika már megint retteg a kivillanó csöcsöktől. A Vatikánnál is bigottabbak.
  • Hegyikecske #16
    ezek hülyék, mér kell ennyire lázadni minden ellen? ilyen kukkolást nyilván csak az csinál akkinek SEMENNYIRE nincs magánélete, és a másén akar élvezkedni, de annak nem köztünk a helye... Az meg h illetlen módon viselkedik és ezt más is látja? Hát istenem, talán úgy kellene viselkedni, h amit láthat vki más, az ne tünjön illetlenségnek, de ha mégis így viselkedik akko az a minimum h vállalja is amit tesz, arc nélkül könnyű a rajcsávót játszani. Mellesleg ezek (tudomásom szerint) alapból sem olyan jóminőségű képek (bár még nem láttam ezeket) de ha a gugli earth-höz hasonlítjuk ott még egy kocsit se lehetett felismerni ugye...
  • Tetsuo #15
    Gondolom Floridában.. de b*szott szar a kép zoom nélkül is, kb mint 1 telefonnal.
  • Bith #14
    Erre én is kíváncsi lennék. :)
  • rotator #13
    Ez nem semmi...
  • Wittgen #12
    Ez egy tök hasznos cucc, amit persze pár idióta amcsi nem szeret. Méghogy személyiségi jogok. Bazz, aki a nyílt utcán p*sál, az ne dumáljon, hanem örüljön, hogy nem kapzák rajta azsaruk...a csókolózó párok meg mi a f*szt reklamálnak, amikor élőben többen is látják őket. Én mondom az ilyenek húzzanak le a pincébe és soha ne is jöjjenek elő. Idióták. Ennyi erőből az FBI és CIA embereket is ócsárolhatnák. Azok úgyis többet tudnak róluk, mint saját maguk.
  • Morden23 #11
    Akkor meg pláne.

    Nem tudom, miről beszélünk. Azaz ők.
  • Zro #10
    Lehet látni az arcokat, sőt még az autók rendszámát is :)
    De tényleg érdekes szolgáltatás.
  • egyember1 #9
    nem is lehet látni az arcukat...
    amugy ez egy tok erdekes szolgaltatas :)
    éljen a google!