Berta Sándor

Egész Európában fellépne a kalózok ellen Franciaország

Valósággá válhatnak az Anti Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) egyezmény ellenzőinek rémálmai, ugyanis a francia kormány egyik tagja bejelentette: az egész kontinensre, sőt az egész világra kiterjesztenék a megállapodást.

Alig vette át az Európai Unió elnökségét Franciaország, máris kampányba kezdett az internetes szoftverkalózok és a fájlcserélők ellen. Luc Chatel, a francia kormány gazdasági és fogyasztóvédelmi kérdésekért felelős államtitkára beszédében most jelezte: konkrét lépéseket terveznek a fájlcserélés európai szintű visszaszorításáért és ebben a harcban globális szintű eredményeket akarnak elérni. A politikus szerint a jövőben többek között az eddiginél jobban figyelnének a hamis szoftverekre, játékokra, filmekre és zeneszámokra és eltökélt céljuk a HADOPI nevű hivatal létrehozása.

Franciaország azonban nem elégszik meg ennyivel. Az európai uniós országokban a fájlcserélők elleni harcot az OLAF nevű európai korrupció-ellenes hivatal koordinálná. Nemzetközi szinten pedig kétoldalú megállapodásokkal gyakorlatilag a Föld minden országára kiterjesztenék az ACTA-egyezményt. Az együttműködésre nem hajlandó államokra pedig nyomást gyakorolnának. A konkrét javaslatokat a francia kormány képviselői az Európai Unió versenyügyi tanácsának szeptember 25-i és 26-i ülésén ismertetik majd.

A tervezett intézkedéseket és büntetőjogi szigorításokat Daniel Caspary, az Európai Parlament konzervatív frakciójának, valamint a nemzetközi kereskedelmi bizottságának tagja is megerősítette az Intellectual Property Watch-nak, azonban elmondta azt is, hogy van még néhány tisztázandó kérdés, elsősorban a polgári jogok területén. A bizottság egyik tagja, Gianluca Susta által kidolgozott és június végén bemutatott javaslatcsomag szerint az Európai Bizottságnak kötelessége fellépni a kalózok ellen, illetve a TRIPS nevű WTO-egyezmény szellemi tulajdon védelmére vonatkozó részének kibővítése mellett.

A HADOPI létrehozása tavaly novemberben merült fel, az erről szóló tervezetet idén fogadta el a francia kormány. Civil szervezetek néhány hete arra figyelmeztettek, hogy a médiavállalatok érdekeit védő európai parlamenti képviselők még a nyáron el akarják fogadtatni a tartalomszűrők bevezetését és ezzel egész Európára kiterjesztenék a HADOPI-rendszert. Az ACTA első részletes anyaga május végén szivárgott ki. Az elképzelésekre jó példa, hogy az ACTA-tárgyalásokon résztvevő Német Ipari Szövetség (BDI) azt javasolta, hogy a fájlcserélést minősítsék lopássorozatnak.

A szellemi tulajdon védelme szóba került a Hokkaidóban megrendezett legutóbbi G8-as csúcstalálkozón is, a világ legfejlettebb országainak vezetői résztvevő politikusok megállapodtak arról, hogy az ACTA-egyezményt még az idei év végéig elfogadják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Stirner #36
    Heil Sarkozy!
    Piratokat lelőni! Hinrichten!!!

    Száánalmas...
  • arrakistor #35
    nem a bicskája fog beletörni...
  • cooldoc #34
    Nyomorult, csíra békazabálók. Ez a kis gonosz törte és demagóg kormánya is foglalkozhatna mással. Mondjuk a bevándorlóikkal, a globális felmelegedéssel, a kábítószerekkel, a gyermekbűnözéssel, az éhezéssel. De hiába próbálkozik a sültparaszt sarkozy: beletörik a bicskaja. Remelem hamarosan eltakarodik a közéletből ez a képmutató, álszent, sunyi kis törpe.
    Még senkinek sem sikerült az Internetet bezáratni, sem megregulázni. Ugyan, hogy képzelik? Az internatszolgáltatóknak NEM érdekük a letöltők szankcionálása (ellenkezőleg: érdekük az innováció!) és nem feladatuk a kémkedés. Nem lehet bizonyatni, hogy ki mit tölt le, ehhez olyan apparátus kéne, ami egyszerűen nem áll rendelkezésre. Ezen kívül a rablók mindig egy - két lépéssel a pandúrok előtt jártak - nem lesz ez máshogy a jövőben sem. Az a cél, hogy mindig egy hangzatos szlogen mögé bújva fokozatosabn csorbítsák az állampolgárok jogait, a végén gomnyomásra állítható, beszéltethető, szavazó, vásárló robottá degradálva őket. Köszönöm, nem kérek az Európádból, tahó sárközy és társai! Éljen a Szabad Internet, Éljen a File -cserélés, Éljen a Bittorrent!
  • Vogel #33
    Hidd el 3D-re gondolt :)
  • Garga Pitic #32
    Ha a 3D játékokra gondolsz, azt aláírom.
    Minden másban egy mai ingyenes linux-disztribúció bőségesebb alkalmazáskínálattal jön, mint egy bolti Windows-doboz.
  • Garga Pitic #31
    "Vassal és kenyérrel Kínáig is elhatolok"
    Lehet, h szükség is lesz rá, múúúhahahaha!!!!
  • Molnibalage #30
    Ami az átlagember 90%-nak nem jó, mert nem fut rendesen alatta ami kellene.
  • Razgon #29
    A franciáknak először el kellene érni a napi egy fürdést! Aztán majd lehet folytatni az eszmecserét...
  • Sanyix #28
    Az a baj hogy aki játszik annak a buzi direktiksz miatt nincs választása.
  • Sanyix #27
    Az a baj, hogy a gyáva tetű franciák túl könnyen megadták magukat a kockabajszosnak, így ő nem kapott okot rá hogy jobban szétbarmolja a franciákat. Pedig kellett volna, büntetésül trianon miatt, meg gondolva a jövőre ^^...