Berta Sándor

Lopássorozat lehet a fájlcserélés

Immár kilenc hónapja tárgyal egymással az Európai Bizottság, az Egyesült Államok és más országok az úgynevezett ACTA-egyezményről, amelyről egyre több részlet, elképzelés szivárog ki.

A résztvevők nagyon ügyelnek arra, hogy semmilyen terv vagy részlet ne jelenhessen meg a médiában. Ennek ellenére néhány információ így is kitudódott. Ezúttal az ORF birtokába kerültek érdekes elképzelések, amelyek kidolgozója a Német Ipari Szövetség (BDI). A dokumentumban a szervezet többek között azt sürgeti, hogy az internetes kalózkodást különleges besorolásúnak kell minősíteni, az ellopott filmeket, zenéket és szoftvereket pedig ugyanúgy kell kezelni, mintha valaki egy autót lopna el.

Az Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) kerekasztal tagjai - köztük Japán, Ausztrália, Svájc, Marokkó, Mexikó - legközelebb július 16-án ülnek össze, hogy három nap alatt megvitassák az elképzeléseket. A legfontosabb pont, hogy szigorítanák a büntetőtörvényeket, így a vámosok több jogot kapnának az illegális zenei, film- és szoftvermásolatok felderítésére. A BDI azonban tovább menne ennél és azt javasolta, hogy meg kell szüntetni azt a jelenlegi gyakorlatot, miszerint a fájlcserélők gyakorlatilag büntetlenül végezhetik tevékenységüket. A szervezet úgy vélte: a minimum az lenne, hogy ugyanazokat a büntetési tételeket alkalmazzák ezekben az esetekben is, mint a fizikai életben végrehajtott lopások ügyében.

A Német Ipari Szövetség nem elégedne meg ennyivel, mivel szerinte szükség van a vámosok továbbképzésére is, hogy megtalálhassák a másolt tartalmakat, könnyebbé kell tenni a videók, zeneszámok lefoglalását és olyan kártérítési összegeket kell kiszabni, amelyek elrettentik az embereket a fájlcseréléstől. Emellett természetesen meg kell indítani a büntetőpereket is. Így a fájlcserélés könnyen lopássorozattá minősíthető lenne, egy hamis márkás táska eladásra kínálása pedig csalás. Az ACTA-egyezmény elfogadását segítheti, hogy július elsejétől fél évig Franciaország lett az Európai Unió soros elnöke és Nicolas Sarkozy mindent elkövet a fájlcserélés visszaszorításáért.

Az ACTA első részletes anyaga május végén szivárgott ki. A törvénytervezet nemcsak az USA-ban, de Európában is megnehezítené az internetes identitás elrejtésére irányuló lépéseket és törvényen kívül helyezné a jogvédett tartalmak megosztását lehetővé tévő nonprofit társaságokat. A kérdés várhatóan szóba kerül a most esedékes G8-csúcstalálkozón is. AZ Egyesült Államok egyébként ebben a kérdésben is élen jár, hiszen egy áprilisi ítélet óta mindennapos a repülőtereken az utasok laptopjainak átvizsgálása, sőt lefoglalása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pcboy01 #147
    HD, DVD, Divx, Pc, Ps3, Xbox..... tölteni akarsz akkor jó helyen jársz!!!

    Íme egy oldal amely hibátlan.... 36.000GIGA tartalom, 100%-os crc fájlok, legolcsóbb sms díj, Napi frissités,

    itt jelennek meg elösször a legujabb filmek-játékok
    HANCOCK SZINKRONOSAN!!! már töltöhető és még rengetek finomság gyere és nézd meg!

    http://polar.smsforce.eu
  • Amcir #146
    Openoffice
  • Dömsödi #145
    Hasonlóan a software. Ha nincs anyagi haszonszerzés, akkor ne legyen bűn.
    Pl, egy irodában office-t használnak, az legyen eredeti, hiszen gyakorlatilag a cég pénzkereséséhez használják.
    Azonban ha pistike levelet ir borikának, akkor emiatt milyen haszontol esik el a software gyártója?
  • Dömsödi #144
    Lopás?
    Ha valaki letölt egy zenét, és meghallgatja az lopás???
    Ki tudja bizonyitani, hogy megvette e volna az eredeti lemezt?
    A kiadónak előadónak nem származott kára, mert fizikai eltulajdontás nem történt. Sőt, ha neadj isten tetszett a zene, akkor az illető elmegy az előadó koncertjére, stb...
    Véleményem szerint csak akkor beszélhetnénk lopásról, ha a letöltött anyaggal anyagi haszonszerzés történik.
    Pl letölt valaki vmit, és azt pénzért eladja. Vagy a letöltött zenét nyomja a discoban. Vagy egy letöltött zenére mutat be egy táncshowt, amiért belépőt szed...
  • balage187 #143
    Egyebkent itt tenyleg az van, hogy a mai vilagban a p2p terjedesevel a kiadok el fognak tunni, ha semmi sem valtozik. Ezt szeretnek megakadalyozni. Sokkal egyszerubb, olcsobb es elonyosebb (fogyasztok szempontjabol foleg) neten terjeszteni pl. a zenet. Ehhez viszont nem kellenek kiadok, es ezt ok is latjak, ezert akarjak ezt az egeszet megakadolyzni minden aron szerintem.
  • Sanyix #142
    OMG ez hihetetlen, van aki jogosnak tartja a matricát... hát az ilyet csak elmebetegnek tudom nevezni.
  • Rena11 #141
    olvasgatom itt a postokat és nem fér a fejembe hogyan lehet olyan ember a földkerekségen aki nem érti meg amit mondasz
  • Rena11 #140
    de sajnállak
  • Amcir #139
    jönnek a napellemes laptopok
  • Amcir #138
    biztos jogvédő...