Gyurkity Péter

Börtönbe kerülhet egy torrentoldal volt adminja

Az egykor népszerű EliteTorrents egy újabb üzemeltetőjét találta bűnösnek az amerikai bíróság, így az illető az illegális másolatok terjesztése és új tagok toborzása miatt akár 10 évet is kaphat a végső ítéletben.

Az EliteTorrents ügye egyáltalán nem új, hiszen az oldalt még 2005-ben zárták be, miután egy hosszas vizsgálatot követően az FBI elegendő bizonyítékra tett szert a komolyabb ellenlépések megtételéhez. A két éven át fényes sikerrel működő portál olyan filmeket tett elérhetővé megjelenésük előtt, mint a Csillagok Háborúja harmadik része - ezzel sikeresen kivívták a szórakoztatóipar haragját.

Az igazságügyi minisztérium mostani bejelentéséből kiderül, hogy az oldal egy újabb volt adminját találta bűnösnek a bíróság. A 26 éves Daniel Dove maga is segédkezett a vadonatúj illegális tartalmak beszerzésében, emellett pedig igyekezett újabb tagokat toborozni, lehetőleg gyors interneteléréssel, a megosztások sebességének növelése érdekében. Korábban Dove társai, összesen négyen, bűnösnek vallották magukat, hogy elkerüljék a bírósági tárgyalást (és a szigorúbb ítéletet).

A D-Elite néven lefolytatott nyomozás során az FBI 10 különböző házkutatási engedélyt szerzett be és a helyi akciók által lefoglalták a központi szervert, amelyen több mint 17800 mozifilm torrentfájljait találták meg, amelyeket mintegy 133 ezer regisztrált tag seedelt, azaz osztott meg teljes terjedelmében. Arról nem szól a fáma, hogy ezen tagok ellen milyen vizsgálatot folytattak le, mindössze annyi tudunk, hogy elsősorban az adminokat igyekeztek begyűjteni - sikerrel.

Dove ítélete a tervek szerint szeptemberben születik majd meg - az egykori üzemeltető a jogszabályok szerint akár 10 év börtönt is kaphat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sylas #18
    torrentoldalakon ált.filmek játékok meg zenék mennek
    azon gondolkodom hogy mondják hogy nagy kárt okoznak de érdekes mégis csak megéri a készítőknek új felmet játékot kiadni akkor mégsincs nagy veszteség
    a zenészek meg manapság azért adnak ki lemezt hogy az uj nótákkal menjenek fellépni tournézni a lemezeladásból nincs pénz de pl ha az egész nyarat fellépéssel töltik jön a pénz - itthon is 1 ismertebb zenekar 1 fellépésért jól kap ők meg mindennap mennek ilyenkor nyáron és még sír a szájuk hogy így a lemez úgy a lemez
    visszatérve a filmre vmelyik népszerű sikeres filmnek akkora bevétele volt mellette meg hogy mennyiből jött ki +hozzáadjuk a fizetéseket stb akkor isolyan bevétel lett - hogy nem igaz erre ők is mondják hogy ezek az internetes illegális letöltések mekkora kárt csináltak
  • Csaba42 #17
    Ne bőszítsd fel, mert akkor azzal a mesével fog jönni, hogy kínai-orosz-kanadai anonimizáló szervereken keresztül fájlcserél.:)

    AgentKis: nem azt mondják folyton, hogy a jogé, hanem az igazságosságé és a szabadságé! Plusz álomföld, mi? Ennyit az USA-ról és a tetveiről.
  • NeoMaN #16
    El kell hogy keserítselek, a fájlcsere IP alapon műxik. Mindent titkosítani lehet, de az IP az IP.
  • AgentKis #15
    - Te mért vagy benn?
    - Drogot árultam, és az egyik túladagolt kliensem öccse feldobott. Még 6 év és szabadulok.
    - Hát te?
    - Fegyveres rablás közben ellőttem egy mitugrász vevő lábát. 8 évet kaptam.
    - Hát te?
    - Megerőszakoltam egy 32 éves nőt meg annak a 11 és egy 13 éves lányát. 7 évig rohadok itt benn.
    - No és te?
    - Elérhetővé tettem a szerveremen 30000 filmet meg 600000 zeneszámot. 10 évet kaptam, annyira veszélyes és káros vagyok a társadalom számára.

    Ez a jog hazája...
  • zedow #14
    Ha titkosítva van akkor miért látom az ip-ket? Sokszor látom hogy a szomszéd is ugyanazt tölti mint amit én :)
  • arrakistor #13
    a cikk drága barátom egy 2005-ös eseményről szól. ma már a legtöbb torrentes kommunikáció titkosítva halad, és nem lehet lenyomozni se azt hogy ki, se azt hogy mit, se azt hogy honnan oszt meg.
  • akosf #12
    Kijelölték törlésre...
  • savior #11
    a torrent oldal uzemeltetoi olyanok, mint akik a drogot termelik
  • zedow #10
    Miért nem küldik egyenesen villamosszékbe? Ismerek egy politikust aki ittason elütött egy gyermeket, aki meghalt, majd jól lefizetett valakit hogy vigye el a balhét majd õt is kihozta a pácból. Mindenki tudja mi történt és ebben a hülye rendszerben semmit sem lehet tenni. Nincs igazság ezen a világon. Aki purcantani mer azt halálra ítélik, aki leszar mindenkit azt meg sem érintik :(
  • Déta #9
    Na ne csessz... Akkor ez a cikk szerinted miről szól???
    De vagy...