Berta Sándor

150 számítógép tűnt el osztrák minisztériumokból

Johann Maier (SPÖ) és Karl Öllinger (Zöldek) parlamenti képviselők mindegyik osztrák minisztériumhoz ugyan azt a kérdést juttatták el: az intézményben hány laptop és PC tűnt el.

A hivatalok mindegyike kivétel nélkül válaszolt a levelekre. Azt az összes minisztérium tagadta, hogy bizalmas vagy titkos adatok lettek voltak az ellopott vagy elveszett notebookokon, illetve asztali számítógépeken. A válaszok összesítésekor kiderült, hogy Ausztriában az elmúlt 3 évben összesen 137 hivatali laptopnak, 14 PC-nek és 34 mobiltelefonnak kelt lába. A lista élén a pénzügyminisztérium található, ahonnan a központi hivatalból és az alárendeltségbe tartozó intézményekből összesen 65 notebook és egy PC tűnt el. A lista második helyén a védelmi minisztérium van, ahonnan 2007-ig összesen 10 laptop és kilenc PC veszett el. A képzeletbeli dobogó harmadik fokát 15 ellopott notebookkal az oktatási szaktárca szerezte meg.

A külügyminisztériumból 9, a kancellári hivatalból 8 eltűnt mobil számítógépet jelentettek. Örömre a belügyminisztériumnak sincs oka, hiszen 2005 és 2007 között összesen 8 notebook tűnt el, valamint elloptak 28 mobiltelefont is. A gazdasági szaktárcánál 6, az infrastruktúra-fejlesztésinél és a környezetvédelminél 4-4, míg a családügyinél és a szociálisnál pedig egyaránt 3 laptop elvesztését ismerték el. A legbiztonságosabb hivatalnak még a sógorok igazságügyi minisztériuma nevezhető, mivel ott csak két laptopnak és egy 1 PC-nek találták hűlt helyét. A mobilok viszont itt is kapósak voltak, 6-ot vittel el az ismeretlen tolvajok.

A meglovasított készülékeken a minisztériumok tájékoztatása szerint - az előírásoknak megfelelően - kizárólag szolgálati adatokat tároltak, az ezekhez való hozzáféréseket pedig többnyire felhasználói névvel és jelszóval védték. Emellett a pénzügyminisztérium jelszavas, a külügyi technikai védelmet használ, a belügyi és a szociális pedig titkosítással védi az adatokat. A védelmi szaktárcánál pedig közölték: az információk kinyeréséhez különleges hardverekre és szoftverekre van szükség. Ilyen védelem ugyanakkor nem volt az infrastruktúra-fejlesztési és a környezetvédelmi szaktárca gépein.

Az okozott kár a pénzügyminisztériumban 8411, a külügyében 8904, a kancellári hivatalban 7303, az oktatásiban 9075 euró volt. A teljes kárösszeg kereken 46 000 eurót tett ki. Áprilisban Josef Pröll osztrák környezetvédelmi miniszter irodája feljelentést tett a bűnügyi rendőrségen, mert az évek alatt ismeretlenek összesen nyolc notebookot csentek el a hivatal magas rangú munkatársaitól. Az osztrák minisztériumok nemzetközi összehasonlításban még mindig jól állják a sarat, hiszen márciusban derült ki, hogy Nagy-Britanniában a kormány laptopjai közül körülbelül ezer tűnt el az elmúlt tíz esztendőben. Csak a brit védelmi minisztériumból 503 laptopot és 23 asztali számítógépet tulajdonítottak el 1998 óta - mutatott rá egy az ellenzék által készített dokumentum.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sippie #5
    megjelent a színesfém maffia ott is
  • Adamul #4
    Ezt én se értem, hogy a francba tud egy olyan helyről ennyi gép eltűnni? Ha én a suliból még egy egeret is ki akarnék vinni, már egyből feltűnne mkinek, itt meg komplett gépek tűnnek el csak úgy?
  • HUmanEmber41st #3
    Biztosan arra járt a Mágnesember és magához vonzotta :D :D
    Tudtátok, h ez a Mágnesember vonzza a rezet és az alumíniumot is ? :D :D
  • Narxis #2
    Így?

  • assdf #1
    hogy veszhet el egy asztali pc?...
    el tudom én képzelni ezt az "ellopást"