Berta Sándor

Biometrikus chip kerül a svájci igazolványokba

A Schengeni Egyezmény előírásai miatt a helyiek által csak identitáskártyának nevezett iratokat is új funkciókkal kell ellátni.

A szerződés szerint Svájc köteles 2010-ig bevezetni a biometrikus igazolványokat. Az okmányokban lévő chipeknek tartalmazniuk kell a tulajdonos digitális fényképét és legalább egy ujjlenyomatát. A svájci parlament most úgy döntött, hogy nem csak a biometrikus útleveleket vezetik be az országban, hanem a hasonló személyi igazolványokat is.

A hivatal döntése értelmében ugyanakkor a jövőben bárki rendelhet majd a hivatalokban a régi típusú, biometrikus chippel nem ellátott igazolványokból is. Mivel a kétkamarás parlament felsőháza leszavazta az előterjesztést és elutasította az újfajta okmányok bevezetését, ezért a parlament alsóházának újra napirendre kellett tűznie a kérdést. A képviselők ezúttal már figyelembe vették a felsőházi javaslatokat és így a második fordulóban megszületett a végső döntés, amely szerint az új típusú svájci személyi igazolványok továbbra is hitelkártya méretűek lesznek és nem lesznek drágábbak korábbi társaiknál.

A svájci igazságügyi és rendőrségi minisztérium (EJPD) tájékoztatása szerint az új útlevelek felnőttek esetében 140, gyermekeknek 60 svájci frankba, míg a biometrikus útlevél és a személyi igazolvány együtt felnőtteknek 148, gyermekeknek pedig 68 svájci frankba kerül majd. Korábban Németországban született döntés arról, hogy 2009-től bevezetik az ujjlenyomatokat és a digitális fotókat tartalmazó új biometrikus személyi igazolványokat.

Svájc igyekszik lépést tartani a korral. A mostani döntésen kívül ezt jól bizonyítja, hogy idén január végén a svájci kormány elfogadta azt a javaslatot, amely szerint a helyi hivatalok és közintézmények fokozatosan mérsékelik a papírhasználatot és 2011 végéig - elsősorban a minisztériumokban, illetve a szövetségi kancellárián - elektronikus ügyintézésre állnak át.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Benedekco #14
    baze... Én már kb 8 éve az vagyok, nem hirtelen lettem az... amőgymeg jónagy segg vagy...
  • nagylzs #13
    Szerintem ez hazugság. Tudtommal a magyar útlevelekben nincs biometrikus azonosító. Akkor már írtak volna róla cikket az sg.hu-n.
  • atlagember #12
    Az új magyar útlevélbe az alábbi szöveg van beleírva: "biometrikus azonosítót tartalmaz". Ez mit jelent?
  • willcox #11
    De sok környezetvédő lett itt hirtelen! Szerintem levegőt se vegyetek, mert növelitek a széndioxid mennyiségét! :)
  • Benedekco #10
    himpike: sajnos a wc-ket sokhelyen még nem újrahasznosított vízzel (mosási lé, mosogatólé...) öblítik le... igaz, hogy a víz nagy érték, DE azt ugye nem kell magyarázni, hogy egy fa kivágása + a hozzájövő szeméttermelés, ami qrva sok, nagyon soka a papír a lefolyó hulladékban... sztem 2 deci víz kevesebb szennyel jár mint a másik megoldás
    Falconner: ha újrahasznosított papírt hasznáélok azsem jó, mert lehetne másra is használni az újrahasznosított papírt, mellesleg ez is szemetet termel, nembeszélve arról, hogy higénikusabb a vizes téma
  • karmicsek #9
    A papír meg fogy tovább... tovább... és tovább.Egy példa: bejön az irat hog ne lehessen hackertámadás-> az internetről letöltik az íveket, kitöltik a gépen-> az aláírás miatt kinnyomtatják-> az iratot elfaxolják-> a hivatal kinyomtatja majd bezkenneli-> az elektonikus levelet kinyomtatják, borítékolják-> beteszik egy katonba,lepecsételik, elteszik.Ez min. 6 lap (borítékkal, kartotéggal).

    Ehejett: megjöna levél-> az űrlapot kitöltik-> borítékolják, elküldik-> a cégnél ellenőrzik majd széfbe teszik a többi irathoz. Ez 3 lap.
  • Zoleeca #8
    Vagy ne húzd le és hasznosítsd újra
  • Falconer #7
    Használj olyat, ami újrahasznosított papírból van, és máris meg van oldva a kérdés.
  • Camouflage #6
    de legalabbis kevesebb fat kell kivagni erte
  • himpike #5
    Mert a víz kisebb érték ugye.....