SG.hu

Oracle Grid Index immár a régiónkban is

A kutatási eredmények is alátámasztják a szolgáltatásorientált architektúra üzleti jelentőségét.

Az Oracle közzétette a negyedik Oracle Grid Index felmérésének eredményét, amely a számítóhálók globális elterjedését jellemzi, illetve megvizsgálja a felmerülő technológiai kérdéseket és azok kihatását a vállalati szférára. A felmérés most elsőként Csehországra, Magyarországra, Lengyelországra és Szlovákiára is kiterjedt. A legutóbbi piackutatások igazolni látszanak azokat az előzetes véleményeket, amely szerint az Oracle Grid Computing technológiája egyre kiforrottabbnak számít, illetve rávilágítottak az informatika üzleti előnyeit maximálisan kihasználó szolgáltatásorientált architektúra (SOA) növekvő szerepére.

A felmérések arra engednek következtetni, hogy a Grid Computing kiforrott technológia, és készen áll az általános felhasználásra: nemzetközi szinten az Oracle Grid Index értéke 5,4 pontra nőtt a 2005 novemberében mért 5,2 ponthoz képest.

A Grid Indexet több mutatószámból összesítik, ezek az alapvető felkészültség, az érdeklődés és konkrét ismeretek, illetve a bevezetési életciklus aktuális szakasza. A most vizsgált időszak során ezek mindegyike szinte valamennyi régióban folyamatos emelkedést mutatott. A Grid Index előző három tárgyidőszakát elemezve megfigyelhető az elmozdulás az újdonságokra fogékony "korai bevezetők" körétől a kiforrottabb technológiákra jellemző széles elterjedés irányába.

A számítóhálókat eddig csak a korai bevezetők alkalmazták, akik között nagymértékben elterjedt. Ezért körükben már nem nőtt számottevően a "bevezetési életciklus aktuális szakasza" mutatószám (2,9-ről 3,2-re változott). A megkérdezettek válaszai alapján viszont a korábbi időszakhoz képest összességében jóval elterjedtebb lett a számítóhálós technológia. Az "egyes területeken szerényebb mértékben használjuk" választ bejelölő szervezetek száma a korábbi 10-ről 40 százalékra nőtt. Összességében pedig a különböző szervezetek mintegy 70 százaléka "egyes területeken" bevezette már a Grid Computing technológiát, ami jelentős emelkedés az előző ciklus 19,5 százalékos eredményéhez képest.

Mindez arról árulkodik, hogy a régi rendszerek nagyszabású migrációja helyett inkább a kísérleti projektekben és részleg szintű rendszerekben alkalmazzák előszeretettel a számítóhálózatokat. Ezek az új Grid Computing alapú rendszerbevezetések a legfejlettebb módszereket alkalmazzák, és ahogy a próbaprojektek nyomán a technológiát a szervezet többi részére is kiterjesztik, a grid a közeljövőben előreláthatólag rohamos léptékű térhódításnak indul.

Az Egyesült Államok Grid Index mutatószáma a korábbihoz képest ugyan nem változott, de 6,1-es értékével még mindig magasabb, mint Európa, illetve a délkelet-ázsiai, csendes-óceáni és ausztráliai térség átlaga. A mutatószám stagnálása arról árulkodik, hogy itt haladt leginkább előre a korai bevezetők körében a technológia kiérleltté válása, hiszen az USA az eddigiekben a többieknél mindig magasabb Grid Index számot produkált. Európán belül egyre kiegyensúlyozottabb a Grid Computing technológia elterjedtsége. A dél-európai országok gyorsabb ütemű fejlődésével az elmúlt időszakban csökkent a Grid Index mutatószámok között a régión belül megfigyelhető különbség.

A kelet-európai régió összesített 4,4-es Grid Index mutatószáma nemzetközileg a legalacsonyabb, ami elsősorban a "bevezetési életciklus aktuális szakasza" részmutató 1,5-ös értékének köszönhető. A többi érték azonban azt mutatja, hogy a térség igen jó készültségi fokkal rendelkezik, és a bevezetési mutatószám emelését elsősorban úgy érhetik el, ha jobban átlátják és szélesebb körben ismertté teszik a számítóhálók előnyeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!