Figyelőnet

Számítóhálózatokba fektet az econet

Az econet.hu megszerezte azt a technológiai áttörést jelentő know-how-t és szoftvert, amely megnyitja az utat az úgynevezett globális desktop grid üzleti hasznosítása felé.

A fejlesztés a szuperszámítógépek versenyképes alternatívájaként jelenhet meg a piacon. A cég információi szerint ez lesz az első platform- szolgáltató- és feladatsemleges, valamint a biztonsági problémákat is sikerrel kezelő globális desktop grid a világon.

Az econet.hu Informatikai Rt. leányvállalata, a GridLogic Kft. hónapokig tartó előkészületek után 2005. augusztus 10-én 900 millió forintért megvásárolta a technológiai áttörést jelentő grid know-how és szoftver 85,33 százalékos tulajdonrészét és ezzel egyidejűleg a technológiának a kisebbségi tulajdonossal történő közös hasznosítására és fejlesztésére vonatkozó társasági és szerződéses kereteket is kialakította - áll az econet közleményében. Az innováció révén megnyílik az út a változtatható számítási algoritmusok futtatására alkalmas globális desktop grid üzleti hasznosítása felé.

Az üzleti modell lényege, hogy a cég a neki felajánlott egyéni és intézményi internet-felhasználók személyi számítógépeinek szabad processzor-kapacitását összegyűjti, és az így létrehozott virtuális szuperszámítógépet nagy számítási igényű ipari- és tudományos projektek részére értékesíti. A cég ismeretei szerint ez lesz a világon az első olyan platform- szolgáltató- és feladatsemleges globális desktop grid, amely üzleti perspektívát kínál - mondta Balázs Csaba, az econet.hu vezérigazgatója. Továbbá hozzátette: az econet.hu fejlesztését már most jelentős érdeklődés kíséri, hiszen ezzel az igen drága, és korlátozott hozzáférésű szuperszámítógépek versenyképes alternatívája jelenik meg a piacon.

Az econet.hu a tervek szerint a 2005. és 2006. üzleti évben előreláthatóan mintegy egy-másfélmilliárd forintot fektet be a kizárólagos tulajdonában lévő GridLogic Kft.-n keresztül. A számítási kapacitás létrehozása érdekében az econet.hu Rt. és leányvállalatai a GridLogic Kft. és az Externet Kft., valamint a GTS-Datanet Kft. és a GTS Polska kölcsönös szándéknyilatkozatot írt alá.

Az econet.hu Rt. ezzel a tranzakcióval visszatér a három lábon álló on-line szolgáltatási portfolió modelljéhez (hozzáférés szolgáltatás, tartalomszolgáltatás és grid). A cég továbbá elkötelezte magát az internet alapú vagy internethez kötődő kutatás-fejlesztési tevékenységek támogatása és az ilyen típusú projektekben való részvétel mellett is. Ennek keretében az econet.hu Rt. egyebek mellett az MTA SZTAKI-val, az Országos Meteorológiai Szolgálattal és az ELTE-vel együttműködve az elmúlt időszakban több pályázaton is indult konzorciumban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!