ITTK Infinit

A számítóhálózatok alapvetőek Európa szempontjából

Az Európai Bizottság úgy látja, hogy a grid computing újabb technológiai forradalmat hoz el Európa számára.

A megosztott erőforrású számítógéprendszerek kialakítása és alkalmazása a kutatási és fejlesztési aktivitás fokozásának, a koordináció növelésének fontos eszköze kell, hogy legyen. Az eredmény pedig végső soron: a versenyképesség javulása az Egyesült Államokkal és japánnal szemben.

Amint arra a közelmúltban Viviane Reding, a Bizottság információs társadalomért felelős főbiztosa rámutatott, a grid hálózatok alapvető fontosságúak a termelékenység és a növekedés terén jelentkező kihívásoknak való megfelelés szempontjából. Ez a technológia a kulcsa a 2010-ig szóló új európai információs társadalom kezdeményezésnek (i2010: Európai Információs Társadalom a növekedésért és foglalkoztatásért), amely a nagyobb gazdasági növekedést, szociális téren pedig az esélyek kiegyenlítését tűzte ki célul.

Mint Reding utalt rá, a grid technológia, amelynek fejlesztését immár az európai számítógépes szakemberek egy új generációja vezeti, újabb technikai forradalmat eredményez: kiszélesedik a hozzáférhetőség, újabb generációs szolgáltatások kialakítására és elérésére, ezen keresztül számos társadalmi és gazdasági probléma megoldására nyílik lehetőség.

Az Európai Kutatási Terület komoly belső piacot fog teremteni a kutatási tevékenységgel foglalkozók számára az Unióban. A Bizottság elképzelései szerint ez elsősorban egy megkétszerezett (70 milliárd eurós) költségvetésű Hetedik Keretprogramban, illetve a nemzetközi és tagországi szinten megvalósuló kutatási tevékenység ennek nyomán való megélénkülésében ölthet testet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!