SG.hu

Számítóhálózatok felé fordul a SAS

A SAS9 a világ első olyan megoldása, amely automatikus számítóhálózati felhasználással rendelkezik, vagyis egyetlen platformon több alkalmazást is képes grid-technológiával támogatni

A SAS bejelentette, hogy grid-használati képességekkel bővítette üzleti intelligencia szoftverét. Az utóbbi évtizedekben elsősorban tudományos kutatások és elemzések során merült fel a kérdés, hogy hogyan lehet a nagykapacitású adattárolás, illetve a gyors adatfeldolgozás infrastrukturális határait kiterjeszteni költséges szuperszámítógépekbe történő befektetés nélkül. Megszületett a grid alapelve, amely nem más, mint az adatok különböző helyeken történő tárolására és elemzésére alkalmas hálózat. A grid több (akár egyszerű asztali) számítógép szabad kapacitását fordítja olyan feladatok megoldására, amelyek futási ideje egyetlen gépen túlságosan hosszú lenne. Ha tehát adott egy komplex, globális probléma, a vállalat minimális befektetéssel saját számítógépeit összefogva gridet hozhat létre.

A nagy számítókapacitást igénylő feladatokat minden eddiginél gyorsabban és költséghatékonyabban végrehajtó technológia tehát már nemcsak a kutatóközpontok, hanem a vállalatok számára is rendelkezésre áll.

A grid válasz az adatbányászattal és az adatintegrálással szemben támasztott növekvő követelményekre, használatával a döntéshozatal gyorsabbá és hatékonyabbá válik. A SAS ezért tovább bővítve partnerkapcsolatát a Platform Computing céggel, az elosztott hálózatok és grid alkalmazások legnagyobb szoftvergyártójával, és grid funkciókat épített be adatintegrálási és adatbányászati termékeibe.

A SAS számítóhálózati környezete gyorsítja az adatfeldolgozást, ha például egy bank a hitelek azonnali jóváhagyása érdekében gyorsítani kívánja bővülő ügyfélkörének hitel-besorolási folyamatát, vagy egy gyógyszergyártó cég további statisztikai elemzési eljárásokkal akarja pontosítani piacelemzését. A számítóhálózatok alkalmazásával felgyorsítható az adatintegrálás is, így a döntéshozók sokkal gyorsabban kaphatják meg elemzésre az ügyfelekkel, a készletezéssel vagy a beszállítókkal kapcsolatos adatokat, amelyek növekvő mennyisége alaposabb elemzéseket és pontosabb előrejelzéseket tesz lehetővé.

Ma már pénzügyi intézmények, biotechnikai, gyógyszertani és orvostechnikai cégek, gyártóvállalatok, valamint állami intézmények használják világszerte a Grid-technológiát. Magyarország még csak most kezdett el ismerkedni a fogalommal, de folyamatosan bővül a Grid-ellátottság. A grid technológia hazai úttörői a PRC (Puclic Resource Computing, közösségi erőforrás alapú) technológiájú, nyitott kutatási projektek, amelyek lehetővé teszik nagyszámú személyi számítógép bekapcsolódását az elosztott rendszerekbe. A Desktop Gridek létrehozására tett törekvések azt jelzik, hogy a grid-megoldások hazánkban is egyre terjednek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!