Gyurkity Péter

Windowsra térhet át az OLPC

Az olcsó laptop ötletével kirukkoló szervezet első embere jelentette ki, hogy a terjeszkedés további lassúsága esetén immár nem választható, hanem kizárólagos jelleggel alkalmaznák az operációs rendszert.

Nicholas Negroponte az OLPC közösségi oldalán közzétett üzenetében említette meg az esetleges változást. Szerinte ezt többek között az indokolja, hogy a Sugar névre keresztelt, Linuxra támaszkodó felhasználói felület enyhén szólva nem túl sikeres, a Windows pedig jóval nagyobb érdeklődést váltana ki a felhasználók és a fejlődő országok részéről.


A problémát ez esetben az jelentené, hogy a Windows nem nyílt platform, mi több, éppen zárt jellege és ára miatt igyekeztek korábban tartózkodni használatától. Most azonban, hónapokkal az első példányok megjelenését követően, egyre inkább úgy tűnik Negroponte számára, hogy a Linux erőltetése hiba volt és egy eltérő döntés esetén jóval nagyobb sikerrel rajtolhattak volna el. Ehhez mindenképpen hozzá kell tenni, hogy számos más cég is kapva-kapott az alkalmon és piacra dobta, illetve dobja saját megoldását, elég csak az Intel Classmate PC, vagy az Asus Eee PC megjelenésére gondolni.

Az olcsó laptopot áruló gyártók listájához pedig eközben egy újabb versenyző iratkozott fel, a 3K Computers. A Longitude 400 jelzéssel megjelenő készülék súlya 1kg körüli, kijelzője mindössze 7 hüvelykes (800x480 pixel felbontással), amivel az első Eee PC-re hasonlít. A központi processzor feladatait az Ingenic 400 MHz-en futó fejlesztése látja el, ezt 512 MB DDR2 memória, valamint egy 4 GB tárolóhelyet kínáló flash-egység egészíti ki. A Linux operációs rendszerrel felszerelt masina a cég szerint a bekapcsolást követően alig 15 másodperc után készen áll a munkára, a hálózati elérésről pedig beépített WiFi 802.11 b/g, illetve 10/100Mb Ethernet csatlakozó gondoskodik.

A megoldás ára 400 dollár, megjelenése május közepén várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #21
    Még egy bizonyíték, hogy ha valami lehetséges és szükséges, akkor a magántőke megcsinálja méghozzá sokkal jobban és hatékonyabban mint a politika. Persze a politika képes 3 dolláros vagy ingyenes PC-t is csinálni csak, hogy azt akkor más fizeti. Az Eee esetében minden a helyén van, de ha a politika beavatkozna keményen akkor az OLPC kinyírná az Eee mert még az Eee valós költségekel készül addig a politikai "konkurens" előnye, hogy nem szémít mekkorák a költségek, mert úgyis más fizeti, és azt aki fizeti nem kérdezi senki. Az egyik gazdaság a másik politika, az egyik szabadság a másik nem. Remélem az Eee élni fog és még sok másik gazdasági és nem pedig politikai konkurenciát kap.
  • Csi9aa #20
    ööö izé... Általános iskolás földrajz? Kik és hol élnek Afrikában? :D (ja hogy az "összeesküvő manipuláció" és csak a magyarokat butítják vele, értem én. Vedd vissza a muszájdzsekit még megfázol)
  • Dzson #19
    Walter is a microsoft nyomulás miatt szállt ki.

    Nicholats megvették kilóra billgéccék.
  • arrakistor #18
    szal vagy vigyék az afriaki "állítólag éhező" zsírfejű homo erectusoknak, vagy adják 30 ezerér és kész. és akkor talán lesz aki megveszi.
  • Caro #17
    Igen, sajnos az amcsik még mindig szeretik erőltetni az 1$=1€ átváltást + erre jön még a magyar drágítás. Ez vicc, ha így folytatják, lassan 1€=2$ lesz.
  • Ludi94 #16
    Az éhező afrikaiaknak az a lényag, hogy most Windows, vagy Linux van a zöld förtelmükön. Gratulálok.
  • Dzson #15
    kakaÓbiztos
  • Dzson #14
    Majd megveszik alapítványok, állami + összekuncsorgott pénzeken.
    Odarakják a néger + egyéb hátrányos helyzetűeknek, akik mp3 letöltés közben éhenhalnak, mert nincs kaja.

    Milliókat keresnek majd a t. alapítványok üzletkötői.
    Mint ahogy keresett az, aki eldöntötte, hogy vindózzal lesz adva ez a kvarcjáték.

    Volt régebben ilyen sötét balkáni példa is effélére, valami kakóbiztos pécékkel...
  • strogg #13
    Nálam sem érne meg többet 40-nél. De bevallom az eee-ért sem adnék többet 50-60-nál.
    Egyszerűen nem ér többet. Az vicc, hogy ha behozzák hozzánk, máris 80e.... Szánalmas....
  • arrakistor #12
    az én jelenlegi gépem egy 10 éves p2-300 feláll 10 mp alatt linuxon és windowson is egyaránt... 400$ (és főleg tudva, hogy mire ide eljut lesz belőle vagy 120ezer Ft !!!) viszont nevetséges egy ilyen gépért még akkor is ha én SPECIEL szeretnék egy gumis "dobálható" SSD-s notit, ami a 400 megaherc és az 512 DDR2 <- RAM miatt nagyságrendekkel gyorsabb mint a mostani gépem. a mostani notebookomat 15, ismétlem tizenöt ezer Ft-ért vettem, nos nekem ez az OLPC nem érne meg többet 30 ezer Ftnál... és akkor én még mindig az a kategória vagyok aki leszarja a csicsás zöld undorító kinézetet..