21
  • BlackRose
    #21
    Még egy bizonyíték, hogy ha valami lehetséges és szükséges, akkor a magántőke megcsinálja méghozzá sokkal jobban és hatékonyabban mint a politika. Persze a politika képes 3 dolláros vagy ingyenes PC-t is csinálni csak, hogy azt akkor más fizeti. Az Eee esetében minden a helyén van, de ha a politika beavatkozna keményen akkor az OLPC kinyírná az Eee mert még az Eee valós költségekel készül addig a politikai "konkurens" előnye, hogy nem szémít mekkorák a költségek, mert úgyis más fizeti, és azt aki fizeti nem kérdezi senki. Az egyik gazdaság a másik politika, az egyik szabadság a másik nem. Remélem az Eee élni fog és még sok másik gazdasági és nem pedig politikai konkurenciát kap.
  • Csi9aa
    #20
    ööö izé... Általános iskolás földrajz? Kik és hol élnek Afrikában? :D (ja hogy az "összeesküvő manipuláció" és csak a magyarokat butítják vele, értem én. Vedd vissza a muszájdzsekit még megfázol)
  • Dzson
    #19
    Walter is a microsoft nyomulás miatt szállt ki.

    Nicholats megvették kilóra billgéccék.
  • arrakistor
    #18
    szal vagy vigyék az afriaki "állítólag éhező" zsírfejű homo erectusoknak, vagy adják 30 ezerér és kész. és akkor talán lesz aki megveszi.
  • Caro
    #17
    Igen, sajnos az amcsik még mindig szeretik erőltetni az 1$=1€ átváltást + erre jön még a magyar drágítás. Ez vicc, ha így folytatják, lassan 1€=2$ lesz.
  • Ludi94
    #16
    Az éhező afrikaiaknak az a lényag, hogy most Windows, vagy Linux van a zöld förtelmükön. Gratulálok.
  • Dzson
    #15
    kakaÓbiztos
  • Dzson
    #14
    Majd megveszik alapítványok, állami + összekuncsorgott pénzeken.
    Odarakják a néger + egyéb hátrányos helyzetűeknek, akik mp3 letöltés közben éhenhalnak, mert nincs kaja.

    Milliókat keresnek majd a t. alapítványok üzletkötői.
    Mint ahogy keresett az, aki eldöntötte, hogy vindózzal lesz adva ez a kvarcjáték.

    Volt régebben ilyen sötét balkáni példa is effélére, valami kakóbiztos pécékkel...
  • strogg
    #13
    Nálam sem érne meg többet 40-nél. De bevallom az eee-ért sem adnék többet 50-60-nál.
    Egyszerűen nem ér többet. Az vicc, hogy ha behozzák hozzánk, máris 80e.... Szánalmas....
  • arrakistor
    #12
    az én jelenlegi gépem egy 10 éves p2-300 feláll 10 mp alatt linuxon és windowson is egyaránt... 400$ (és főleg tudva, hogy mire ide eljut lesz belőle vagy 120ezer Ft !!!) viszont nevetséges egy ilyen gépért még akkor is ha én SPECIEL szeretnék egy gumis "dobálható" SSD-s notit, ami a 400 megaherc és az 512 DDR2 <- RAM miatt nagyságrendekkel gyorsabb mint a mostani gépem. a mostani notebookomat 15, ismétlem tizenöt ezer Ft-ért vettem, nos nekem ez az OLPC nem érne meg többet 30 ezer Ftnál... és akkor én még mindig az a kategória vagyok aki leszarja a csicsás zöld undorító kinézetet..
  • valamit
    #11
    Nem ezt az elképzelést kéne fikázni. Amikor ez megszületett jó ötlet volt. Elkezdték megvalósítani és lettek volna rá vevők is, szép számmal. Csakhogy ezt észrevették mások is, nagy cégek (egypárral az OLPC nem volt hajlandó összeállni) és az alapítvány velük nem versenyezhetett, így őt tudtak hamarabb szállítani. A koncepciónak pedig ez azért is a halála, mert nagy mennyiségben kellett volna szállítani ahhoz, hogy 100 dollárba kerüljön, de a cégek felszabdalták a piacot előle.
  • strogg
    #10
    Viszont nagyon jól faragható. Egy régi notebbokra én is faragtam ubuntut (p 2 400 mhz celeron, 128 MB ram) Az eljárás.
    Erőforrás pazarló cuccok leszed. (gnome,gdm, kismillió marhaság)
    Olyan cuccok felrak, amelyek pehelysúlyúak.
    - Slim, icewm, opera, abiword, stb.... (abiword is eszi az odt-t, és doc-ot)
    - Rendkívül sok, roppant szórakoztató játék van. Aki nem hiszi nézzen csak utánna :)))
    - Mehet a firefox is (java&flash&mplayer plugin) de persze csak ésszel. (operába is mehetnek a pluginek, és nagyságrendekkel gyorsabb)
    - skype, beállító panelek, rox fájl kezelő, stb....

    Az egész gond nélkül megy ezen a vason, villámsebes. Hozzáteszem a kernelt nem faragtam, maradt minden az eredetiben.
  • Csi9aa
    #9
    És a hw is elég gyenge. Emlékszem még, életemben először egy 333 MHz-es Celeronra tettem XP-t. Épphogy a minimum követelményt teljesítette a gép... Élmény volt ;) Hasonló, ha nem "nagyobb" boldogságot érezhet majd minden afrikai gyerek aki Windowsos OLPC-t kap... :D

    (a linux alapú szoftver sebessége szintén egy vicc, főleg az 1 perces, folyamatábra nélküli(!!!) bootolás)
  • strogg
    #8
    Egy icewm (vagy xfce) XP skinnel (icewm alapból tudja) megalázott volna mindent.
  • strogg
    #7
    Azt láttam (nyomkodtam kicsit műsorban) szörnyű :)
  • Caro
    #6
    Valóban nem az OS-el, hanem az idióta python alapú sugar-al van a baj.
  • strogg
    #5
    Az olcsó laptop koncepciója nem attól jó, hogy kisebb vas => olcsóbban, hanem attól, kisebb méret=>olcsón. Az ilyen méretű lapik (inkább már umpc-k) 200-300e körül mozognak, az Eee pedig a 7" méretet adja 80-85 -ért. A hordozhatóság a pöpec. Ráadásul a tezstek szerint egy 900 mhz -es proci van benne, ami főleg 600-on van járatva, ehhez képest a youtube videók szépen muzsikálnak. A pdamania-n van egy cikk egy új HTC umpc-ről (vistával) és bár a gép tudása több mint az Eee, (méret nagyjából stimmel) de érdemes arra fókuszálni, hogy mekkora vason, mennyiért, mit nyújt a vista.
  • Akuma
    #4
    Szánalmas ez az "olcsó" ketyere... előbb fogok venni igazi laptopot mint ilyen sz@rt. Max 20ezerrel többet költök, nade ne azon múljon, hogy használható-e vagy sem! Ennyi erővel pénzt is égethetnék, mert télen hideg van...
  • strogg
    #3
    bocsánat, nagyon reggel van még: Tehát "Gyanítom, nem én vagyo kaz egyetlen, aki NEM vesz majd egy olpc-t, amikor... "
  • bvalek2
    #2
    Tekintettel az Asus, Dell, HP, stb. Linuxos sikereire, nem az operációs rendszerrel van itt a gond...

    Könnyebb mást hibáztatni, mint levonni a konzekvenciákat és lemondani
  • strogg
    #1
    Helyes. Ezzel végleg kinyírták az olpc-t. A win licensz díjja, a vicces kialakítás, (és főleg szín+anyagminőség) nem képes árversenyben fennmaradni egy Asus Eee PC-vel szemben. Gyanítom, nem én vagyo kaz egyetlen, aki vesz majd egy olpc-t, amikor az Eee hardverben, kulsőben, felszereltségben odavág a "100 dolláros" laptopnak. Az ár/érték arány már így is baromi rossz, mi lesz ha megterheli a win költsége???