Berta Sándor

Hackereket keres az amerikai légierő

Az internetes támadások jelentette egyre nagyobb fenyegetettség miatt bővíteni akarja különleges egységét az Egyesült Államok Légiereje. Nagy gond, hogy nem tudnak versenyezni az IT cégek által kínált fizetésekkel.

Az USAF hirdetésekben és a többek között a YouTubeon megjelentetett videókban toborozza a védelmi egység tagjait. A jelentkezőknél nem a fizikai alkalmasság a fontos. "Ezt az épületet 3 milliószor támadják meg. Ki fogja megvédeni?" - hallható a kérdés egy videóban, amely közben a levegőből mutatja a Pentagont. A felvétel választ is ad a kérdésre: Lee Jones őrmester, az Air Force Cyber Command (AFCYBER) beosztottja és társai, akik egy elszigetelt helyiségben ülnek monitorokkal és más csúcstechnológiájú eszközökkel körülvéve.


A videó részét képezi a tavaly szeptemberben megalakított parancsnokság legújabb nagyszabású és agresszív toborzókampányának. Az AFCYBER célja egyértelmű: ebben az állandóan változó világban megvédeni az Egyesült Államokat a virtuális fenyegetésektől. Joel Brenner, az amerikai kémelhárítás vezetőjének 2006-os jelentéséből kiderül, hogy már 2005-ben több mint 100 országból próbálták megtámadni a különböző amerikai rendszereket. Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter nem véletlenül jelentette ki nemrég, hogy a virtuális világ fenyegetéseit ugyanolyan komolyan veszik, mint a valós világ kockázatait.

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a szükség törvényt bont és akár nem feltétlenül makulátlan előéletű emberek is tagjai lehetnek az új egységnek. Nem véletlenül kérdezte meg egy felhasználó William T. Lord tábornoktól, az AFCYBER parancsnokától 2008 márciusában a Slashdot által megszervezett találkozón, hogy hackerek is csatlakozhatnak a szervezethez? "Úgy hiszem, hogy még a legvalószínűtlenebbnek tűnő jelölt is egy lojális szövetségünk lehet" - reagált a tábornok.

Mivel a kormány és a Pentagon nem képes versenyezni az informatikai cégek pénzügyileg jelentősen jobb ajánlataival, ezért inkább az emberek hazaszeretetére építenek. Így például a kampányokban felhangzanak John F. Kennedy szavai, miszerint ne azt kérdezd, hogy mit tehet érted az ország, hanem azt, hogy te mit tehetsz érte. Az Air Force Cyber Command jövőbeni tevékenységéről és célkitűzéseiről néhány héttel ezelőtt Robert Elder altábornagy, a 8. légi hadsereg parancsnoka beszélt a Cyber Warfare Conference 2008 alatt. A tiszt elmondta, hogy a hagyományos támadások és a kibertérben végrehajtott akciók ötvözésével a jelenleginél jobb eredményeket érhetnek majd el, nemcsak a terroristákkal, de az ellenfél reguláris erőivel szemben is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wOlFbYTe #11
    Ez nem így működik. A nyilvánosságra hozott bér valóban nem lehet magasabb a katonai tisztséget viselő emberekénél. Ez a "sajtó-kit", aztán a személyes egyeztetéseknél kiderül a valódi összeg, amit nem adhatnak ki harmadik fél részére, vagy felfüggesztik az állásából.

    Akit felvesznek, az nem lesz katona, hanem "civil tanácsadó", afféle consultant. Ráadásul mivel sokszor olyan tevékenységre van szükség különféle kormányok ellen, ami nem igazán nevezhető fairnek és legálisnak, a személyazonosságukat is megváltoztatják hogy ne lehessen lenyomozni. Már maga ez a folyamat is elég nagy pénzeket feltételez a háttérben, hogy ilyesmit megtehessenek, szóval ezeket az alkalmazottakat nem kell félteni, hogy éhenhalnának...

    Mellesleg a kis-, közép- és nagyvállalatokkal foglalkozó IT cégek tanácsadói és fejlesztői óradíja 20000 Ft körül mozog, ami alkalmazottanként mondjuk havi 120 órával számolva (15 kiszámlázható nap) 2,4 millió Ft. Ennek a tanácsadó/fejlesztő csak töredékét kapja meg. Vállalkozást indítani nincs értelme, mert még a megfelelő szakemberekkel és háttérrel is könnyű ellehetetleníteni őket a másik fél referencia-palettájával.

    Valójában az amerikaiak az IT-piacon elérhető bér sokszorosát kínálják, bizonyos kompromisszumok mellett.
  • ffxi #10
    És mikor jön az amerikai állmpolgárság felajánlása :)
  • ewtoto #9
    Ismerek egy jó talib hackert:)
  • kvp #8
    "Ha valaki Mo.-n csinálná ezt meg kiröhögném, de amit az USAF kinál fizetést, böven több mint amit itt kaphatna egy IT cégtől. (private vélemény)"

    "A dolog nyitja az hogy nem feltétlen kell az informatikai szakembert rögtön tiszté vagy katonává avatni,"

    Itthon pont ez a helyzet. A mernokok kb. fele civil alvalallkozo, bar meg igy is kevesebbet fizetnek mint egy multi, de egy magyar vallalat berszintjet meg eppen eleri, es munkaidon kivul mindenki annak dolgozik mellekallasban akinek akar. A hivatasosok pedig ugyanazert a munkaert csak a hivatalos bert kapjak. Ebbol van egy kb. 8-szoros berkulonbseg a feleskudott (hivatasos) es a civil mernokok kozott. Az utobbi egyebkent egy konfliktus eseten a torvenytelen harcos besorolasba esne (angolul unlawful combatant), viszont ha megtagad egy parancsot max kirughatjak.

    ps: Az a video nagyon vicces... Egy tipikus sci-fi, persze ha ugyanazt a szerencsetlen katonat mutatnak amint merevlemezt cserel irakban egy kommunikacios allomason (fegyvertelenul mikozben ot lovik) akkor nem lenne tul sok jelentkezo. A magyar cert csapat sem ilyen, bar legalabb nekik nem kell tul sokat dolgozniuk.
  • RealPhoenixx #7
    sztem pedig siman adnanak idovel zold kartyat meg normal fizetest egy programozonak, es lehetne fejelgetni a dolgot, pl:
    - ha 5 evig elegedettek vagyunk, akkor a fizetes melle 2 zold kartyat adunk (1 a programozonak, 1 pedig egy altala megjelolt csaladtagnak)
    - ha 10 evig elegedettek vagyunk, akkor meg 2 zold kartyat kaphat az adott programozo adott csaladtagjai, vagy oroklakast kaphat a programozo es a hozza tartozoja (a hadsereg igenis kezdjen atalni olyan dolgokra, mint itt a kommunizmusban: kozszolgalatban a hadsereg tagjai vegyenek reszt epitkezesekben, felujitasokban)
    - ha 15 evig elegedettek vagyunk, akkor a hadsereg altal finanszirozott felsooktatasi tamogatas biztositasa a programozo utodjanak (amennyiben van), vagy pedig elete vegeig tarto egezsegugyi finanszirozottsag (teljes koltseg)
    - ha 20 evig elegedettek vagyunk, akkor a programozo altal megjelolt kedvezmenyezett elete vegeig valo, a hadsereg altal finanszirozott egezsegugyi ellatas biztositasa (teljes koltseg)

    20 ev utan pedig nyugdijaztatas (tiszti ranggal)!
  • emile zola #6
    Elég röhejes, h azt olvasom:"Nagy gond, hogy nem tudnak versenyezni az IT cégek által kínált fizetésekkel."
    Mármint az USA hadserege????
    Sztem ha vkinek van elég pénze a világon az vagy a Vatikán, vagy az USA.
  • assdf #5
    A dolog nyitja az hogy nem feltétlen kell az informatikai szakembert rögtön tiszté vagy katonává avatni, éppugy ahogy magyarországon is ha egy örzővédő cég egy katonai telephelyet véd, még nem lesz automatikusan tiszt vagy egyáltalán a hadsereg hivatalos tagja.
  • eax #4
    "Szerintem egyébként egy ilyen szintű, szigorú alá-fölé rendeltségi viszont egy kocka programozó amúgy sem bír ki."

    Az pedig a masik dolog, hogy az ilyen katonai-kormanyzati-stb jellegu informatikai rendszerek sebezhetosege nagyreszt epp ebbol a nagyon durvan burokratikus hozzaallasbol szarmazik.
  • Cat #3
    1. nehéz elfogadtatni a politikusokkal, akik a pénzt adják.
    2. (És ez a nagyobb gond) Nagyon megborítaná a hadsereg fizetési rendszerét, ha "közönséges talpas" kiugróan magas, tábornoki szintű fizetést kapna. Életpálya program van, egy tiszthelyettes/tiszt évekre előre tudhatja, hogy mennyi szolgálati idő után mennyivel nő a fizetése, milyen rangra léptetik elő. Nagy feszültségeket okozna, ha hirtelen egy alsó szintű katona jutattásai ettől eltérnének, a körülötte lévő embereknek is hozzá kellene igazitani a fizetését.

    Szerintem egyébként egy ilyen szintű, szigorú alá-fölé rendeltségi viszont egy kocka programozó amúgy sem bír ki.
  • Thrawn #2
    Akár egy vadászgép árából is jónéhány hacker jópár éves kifejezetten versenyképes fizetése kijönne.