11
 • wOlFbYTe
  #11
  Ez nem így működik. A nyilvánosságra hozott bér valóban nem lehet magasabb a katonai tisztséget viselő emberekénél. Ez a "sajtó-kit", aztán a személyes egyeztetéseknél kiderül a valódi összeg, amit nem adhatnak ki harmadik fél részére, vagy felfüggesztik az állásából.

  Akit felvesznek, az nem lesz katona, hanem "civil tanácsadó", afféle consultant. Ráadásul mivel sokszor olyan tevékenységre van szükség különféle kormányok ellen, ami nem igazán nevezhető fairnek és legálisnak, a személyazonosságukat is megváltoztatják hogy ne lehessen lenyomozni. Már maga ez a folyamat is elég nagy pénzeket feltételez a háttérben, hogy ilyesmit megtehessenek, szóval ezeket az alkalmazottakat nem kell félteni, hogy éhenhalnának...

  Mellesleg a kis-, közép- és nagyvállalatokkal foglalkozó IT cégek tanácsadói és fejlesztői óradíja 20000 Ft körül mozog, ami alkalmazottanként mondjuk havi 120 órával számolva (15 kiszámlázható nap) 2,4 millió Ft. Ennek a tanácsadó/fejlesztő csak töredékét kapja meg. Vállalkozást indítani nincs értelme, mert még a megfelelő szakemberekkel és háttérrel is könnyű ellehetetleníteni őket a másik fél referencia-palettájával.

  Valójában az amerikaiak az IT-piacon elérhető bér sokszorosát kínálják, bizonyos kompromisszumok mellett.
 • ffxi
  #10
  És mikor jön az amerikai állmpolgárság felajánlása :)
 • ewtoto
  #9
  Ismerek egy jó talib hackert:)
 • kvp
  #8
  "Ha valaki Mo.-n csinálná ezt meg kiröhögném, de amit az USAF kinál fizetést, böven több mint amit itt kaphatna egy IT cégtől. (private vélemény)"

  "A dolog nyitja az hogy nem feltétlen kell az informatikai szakembert rögtön tiszté vagy katonává avatni,"

  Itthon pont ez a helyzet. A mernokok kb. fele civil alvalallkozo, bar meg igy is kevesebbet fizetnek mint egy multi, de egy magyar vallalat berszintjet meg eppen eleri, es munkaidon kivul mindenki annak dolgozik mellekallasban akinek akar. A hivatasosok pedig ugyanazert a munkaert csak a hivatalos bert kapjak. Ebbol van egy kb. 8-szoros berkulonbseg a feleskudott (hivatasos) es a civil mernokok kozott. Az utobbi egyebkent egy konfliktus eseten a torvenytelen harcos besorolasba esne (angolul unlawful combatant), viszont ha megtagad egy parancsot max kirughatjak.

  ps: Az a video nagyon vicces... Egy tipikus sci-fi, persze ha ugyanazt a szerencsetlen katonat mutatnak amint merevlemezt cserel irakban egy kommunikacios allomason (fegyvertelenul mikozben ot lovik) akkor nem lenne tul sok jelentkezo. A magyar cert csapat sem ilyen, bar legalabb nekik nem kell tul sokat dolgozniuk.
 • RealPhoenixx
  #7
  sztem pedig siman adnanak idovel zold kartyat meg normal fizetest egy programozonak, es lehetne fejelgetni a dolgot, pl:
  - ha 5 evig elegedettek vagyunk, akkor a fizetes melle 2 zold kartyat adunk (1 a programozonak, 1 pedig egy altala megjelolt csaladtagnak)
  - ha 10 evig elegedettek vagyunk, akkor meg 2 zold kartyat kaphat az adott programozo adott csaladtagjai, vagy oroklakast kaphat a programozo es a hozza tartozoja (a hadsereg igenis kezdjen atalni olyan dolgokra, mint itt a kommunizmusban: kozszolgalatban a hadsereg tagjai vegyenek reszt epitkezesekben, felujitasokban)
  - ha 15 evig elegedettek vagyunk, akkor a hadsereg altal finanszirozott felsooktatasi tamogatas biztositasa a programozo utodjanak (amennyiben van), vagy pedig elete vegeig tarto egezsegugyi finanszirozottsag (teljes koltseg)
  - ha 20 evig elegedettek vagyunk, akkor a programozo altal megjelolt kedvezmenyezett elete vegeig valo, a hadsereg altal finanszirozott egezsegugyi ellatas biztositasa (teljes koltseg)

  20 ev utan pedig nyugdijaztatas (tiszti ranggal)!
 • emile zola
  #6
  Elég röhejes, h azt olvasom:"Nagy gond, hogy nem tudnak versenyezni az IT cégek által kínált fizetésekkel."
  Mármint az USA hadserege????
  Sztem ha vkinek van elég pénze a világon az vagy a Vatikán, vagy az USA.
 • assdf
  #5
  A dolog nyitja az hogy nem feltétlen kell az informatikai szakembert rögtön tiszté vagy katonává avatni, éppugy ahogy magyarországon is ha egy örzővédő cég egy katonai telephelyet véd, még nem lesz automatikusan tiszt vagy egyáltalán a hadsereg hivatalos tagja.
 • eax
  #4
  "Szerintem egyébként egy ilyen szintű, szigorú alá-fölé rendeltségi viszont egy kocka programozó amúgy sem bír ki."

  Az pedig a masik dolog, hogy az ilyen katonai-kormanyzati-stb jellegu informatikai rendszerek sebezhetosege nagyreszt epp ebbol a nagyon durvan burokratikus hozzaallasbol szarmazik.
 • Cat #3
  1. nehéz elfogadtatni a politikusokkal, akik a pénzt adják.
  2. (És ez a nagyobb gond) Nagyon megborítaná a hadsereg fizetési rendszerét, ha "közönséges talpas" kiugróan magas, tábornoki szintű fizetést kapna. Életpálya program van, egy tiszthelyettes/tiszt évekre előre tudhatja, hogy mennyi szolgálati idő után mennyivel nő a fizetése, milyen rangra léptetik elő. Nagy feszültségeket okozna, ha hirtelen egy alsó szintű katona jutattásai ettől eltérnének, a körülötte lévő embereknek is hozzá kellene igazitani a fizetését.

  Szerintem egyébként egy ilyen szintű, szigorú alá-fölé rendeltségi viszont egy kocka programozó amúgy sem bír ki.
 • Thrawn
  #2
  Akár egy vadászgép árából is jónéhány hacker jópár éves kifejezetten versenyképes fizetése kijönne.
 • TVelvet
  #1
  Ha valaki Mo.-n csinálná ezt meg kiröhögném, de amit az USAF kinál fizetést, böven több mint amit itt kaphatna egy IT cégtől. (private vélemény)