• wOlFbYTe
    #11
    Ez nem így működik. A nyilvánosságra hozott bér valóban nem lehet magasabb a katonai tisztséget viselő emberekénél. Ez a "sajtó-kit", aztán a személyes egyeztetéseknél kiderül a valódi összeg, amit nem adhatnak ki harmadik fél részére, vagy felfüggesztik az állásából.

    Akit felvesznek, az nem lesz katona, hanem "civil tanácsadó", afféle consultant. Ráadásul mivel sokszor olyan tevékenységre van szükség különféle kormányok ellen, ami nem igazán nevezhető fairnek és legálisnak, a személyazonosságukat is megváltoztatják hogy ne lehessen lenyomozni. Már maga ez a folyamat is elég nagy pénzeket feltételez a háttérben, hogy ilyesmit megtehessenek, szóval ezeket az alkalmazottakat nem kell félteni, hogy éhenhalnának...

    Mellesleg a kis-, közép- és nagyvállalatokkal foglalkozó IT cégek tanácsadói és fejlesztői óradíja 20000 Ft körül mozog, ami alkalmazottanként mondjuk havi 120 órával számolva (15 kiszámlázható nap) 2,4 millió Ft. Ennek a tanácsadó/fejlesztő csak töredékét kapja meg. Vállalkozást indítani nincs értelme, mert még a megfelelő szakemberekkel és háttérrel is könnyű ellehetetleníteni őket a másik fél referencia-palettájával.

    Valójában az amerikaiak az IT-piacon elérhető bér sokszorosát kínálják, bizonyos kompromisszumok mellett.