Berta Sándor

ISO szabvány lett az Office Open XML

A Nemzetközi Szabványosítási Szervezet (ISO) és a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) is elfogadta nemzetközi szabványként a Microsoft fájlformátumát. Az Office Open XML (OOXML) hivatalosan az ISO/IEC 29500 nevet kapta.

Az ECMA európai szabványosítási szervezet már április elsején egy közleményt adott ki, amelyben ismertette az eredményeket. Ezt a dokumentumot azonban - április elseje miatt - sokan nem vették komolyan. Az ISO hivatalos közleménye viszont megerősítette a korábbi információt és kiderült, hogy a szervezet JTC1 bizottságának 32 szavazásra jogosult úgynevezett P-tagjából 24 szavazta meg az OOXML ISO szabványként való elismerését. Ez 75 százalékos arányt jelent, hivatalosan már 66,66 százalék elég lett volna. Az összes tagot figyelembe véve - ide értve az olyan megfigyelői státusszal rendelkező úgynevezett O-tagokat is, mint például Ausztria - az arány még magasabb, 86 százalékos volt.

Andy Updegrove amerikai szabadalomügyi ügyvéd szerint már egy héttel ezelőtt látszott, hogy a Microsoft ezt a megmérettetést nem fogja elbukni. "A szavazáson részt vett nemzeti tagszervezetek 86%-ának igen szavazata jelentős támogatást biztosít az Open XML-nek. Ez az eredmény egyértelműen azoknak a felhasználóknak és informatikai szervezeteknek a sikerét jelenti, akik az igényeiknek leginkább megfelelő formátumokat szeretnék választani, és hallatni kívánják a hangjukat ennek a széles körben elfogadott szabványnak a kialakításában" - mondta Tom Robertson, a Microsoft interoperabilitásért és szabványokért felelős igazgatója.

A Microsoft 14 hónappal ezelőtt kezdeményezte az ECMA-nál az ISO szabványosítási folyamat elindítását. Tavaly szeptemberben még nem volt meg az OOXML kellő támogatottsága, most azonban összejött. A redmondi konszern azért szerette volna a döntést mielőbb dűlőre vinni, mivel a konkurens Open Document Format (ODF) - amit egyelőre hivatalosan csak az Open Office irodai programcsomag támogat - már 2006 óta be van jegyezve, mint ISO/IEC 26300 szabvány.

Az OOXML egyéb ügyekben is komoly szerepet játszik. Az Európai Bizottság által idén január 14-én a Microsoft ellen indított két vizsgálatban ugyanis szerepel a Sun Microsystems és az IBM. Mindkét konszern az ODF támogatójának számít. Az egyik eljárást Brüsszel azért indította, mert a Microsoft állítólag nem adott ki olyan fontos adatokat, amelyek lehetővé teszik a rivális cégek számára a Microsoft-termékekkel kompatibilis eszközök alkalmazását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szvini #37
    :D ezt a felvetést meg érdekes lenne böngészőkre kivetíteni :D, az is poén lenne, ott se mindig midnen egyforma :D:D:D
    de most nem ez a téma
  • szvini #36
    hát maga az xml egy meta nyelv, ott te alkothatod meg ugymond a nyelvet meg hozzá egy sémát, meg egy progit amivel azt kezdez vele amit akarsz :)

    Igen az xml kicsit tágabb fogalom, de akkor maradjunk annál, hogy az xml-nek is van sok felhasználási területe és azon belül arra használjuk egy adott specifikációt, mint említetted az xhtml-t amire leginkább kitalálták kitalálták.
    Szóvel ne akarjunk vele wordolni :D:D:D.

    De én inkább mostmár nem szólok bele ki mit csinál, amig nekem kárt nem okoz, szoval csibáljon mindenki amit akar :D:D:D:D
  • Lost Lont #35
    Úgy értettem ahogy L3zl13 írta. Én meg szoktam kérdezni, hogy jó-e odt-ben másnak, és ha nem jó akkor küldöm másban, de ezt sok msoffice használó (legalábbis azok akiket én ismerek) nem teszi meg. Gondolom fel sem merül bennük, hogy amennyire nem tudják ők az odt-t megnynitni annyira nem tudom én sem az office2012 docját esetleg :) Csak hát én mint oo-felhasználó előnyben vagyok abból a szempontból, hogy mégis csak több fájltípust tudok megnyitni.

    OO nekem még nem fagyott le, nem csinált mást mint amit mondtam neki, pedig már pár éve rendszeresen használom. MS office-szal viszont elég sűrűn találkozom úgy, hogy lefagyott, rosszat írt be, rosszul mentette el, netalán eltűnt valami belőle.

    Amúgy azért mondtam .ooxml-t mert azt hittem ez a kiterjesztése, nem tudom, nem használtam még, de ha majd hozzájutok egyszer mindenképpen kipróbálom (nem szeretek úgy véleményt alkotni valamiről, hogy igazából nem is ismerem.)

    "Az ingyenes progikért sem kell fiztetni ám." úgy értettem, hogy mivel a nem jogtiszta verziót használók nem azt kapják amit a cég kiadott, ezért nincs joguk reklamálni.
  • floatr #34
    Nyilván az openoffice-ban is vannak hibák, csak a hülye hiszi h nincsenek. De azért legalább nem kellett egy valag pénzt adni, max ha kiemelt supportot kérsz. Ez inkább egy otthoni felhasználások esetében, illetve kis/középvállalkozásoknál, nomeg a nonprofit/álllami szférában lényeges.

    A sebesség egy határon belül meg irreleváns. Nekem inkább az office2k7 felülete tette be a kiskaput a formátum problémáitól függetlenül. Ez meg szubjektív.
  • L3zl13 #33
    Nem mindennel értek egyet, amit mondott, de úgy látom nem fogtad fel a lényeget.
    Az egységnyi MS Office user meg van győződve arról, hogy mindenki meg tudja nyitni az általa küldöt doksikat, és azok pontosan ugyanúgy is fognak kinézni.
    Majd amikor kiderül, hogy ez mégsem így van, akkor persze a másik fél a hülye.
    Bezzeg ha ő kap valamit, amit ő nem tud megnyitni, akkor megint a másik fél a hülye, hogy miért nem használ "normális" szövegszerkesztőt.

    De ez nem csak a OOO vs MSO-ra igaz, hanem mondjuk MSO2003 vs MSO2007-re is...
  • Csaba42 #32
    Én meg azt nem értem, ha valaki a jól bejáratott MS termékét használja, az miért helyben hülye. Na, erre varrjál gombot! Az informatikában a hülyék által mindenki hülye. ;)

    ".ooxml"
    Nem inkább .docx, .xlsx, stb? Vagy az teljesen más, ami az Office 2007-ben van?

    "ha lefagy az msoffice, ha hibás, ha nem kompatibilis és nem olvas be valamit, vagy ha egyéb baja van."
    Ez mind ugyanúgy vonatkozik az istenített OO-ra is, sőt, a StarOffice-ra is helyebn vonatkoztatható, meg bármilyen, nem szövegszerkesztő programra.

    "Főleg akkor ne ha nem is fizetett érte."
    Az ingyenes progikért sem kell fiztetni ám.

    "ha én küldök .odt-t másnak"
    Talán előre kéne megtudakozni, hogy az illető mit használ szövegszerkesztőként (Jegyzettömbtől kezdve bármilyen irodai programcsomagig bármi lehet a szerencsétlen user gépén), és úgy küldeni, nem? De az is lehet, hogy csak én csinálok megint mindig valamit rosszul, mert nem vok annyira info-szakértő, mint a linux-openoffice mesterek.

    "WinXP-n az OpenOffice 2.3 gyorsindító nélkül is gyorsabban áll fel, és dolgozni lehet vele, mint az MS Office 2003, pedig annak ott sandítanak a darabjai a memóriában."
    Nálam Vistán a Word/Excel/Access/PP 2007 betöltődése kb. 10-12 másodpercbe telik, legfeljebb. Akinek ennél gyorsabb kell, az inkább sznob, mint igényes.
  • stivethegod #31
    Ez az eredmény egyértelműen azoknak a felhasználóknak és informatikai szervezeteknek a sikerét jelenti, akik szeretik ha megkenik őket.

    Engem is, Engem is, Engem is!
  • Lost Lont #30
    És ha majd netalán mindenhol elterjed az .ooxml akkor majd használati díjat nyom rá a MS és mindenki nagyot néz majd.
    Én nem mondom, hogy mindenki használjon OpenOffice-t vagy bármi mást, csak utána ne nyávogjon senki ha lefagy az msoffice, ha hibás, ha nem kompatibilis és nem olvas be valamit, vagy ha egyéb baja van. Főleg akkor ne ha nem is fizetett érte.
    Ha valaki nem fizet egy programért ne is követelőzzön (pláne akkor ne ha van tökéletes ingyenes alternatíva - nem azt mondom hogy az kell, csak hogy jobb ma egy free program mint holnap egy torrent :D)
    Viszont azt nem értem, hogy mindenki .doc legújabb változatában küld nekem valamit és azt még nem olvassa be rendesen az Oo esetleeeg, akkor az baj meg hülye vagyok hogy azt használom, de ha én küldök .odt-t másnak akkor azt sem tudják mit kezdjenek vele és megint én vagyok a hülye.
    Na ez a nagyméretű elterpeszkedés és beképzeltség az (az egyik dolog:D) amit nem bírok az MS termékekben.
  • floatr #29
    Az van h az agyakba be van égetve a mikorszoft logó már, és nem tudnak másban gondolkodni, látod... Fel sem tűnik az ilyeneknek h mennyire ki vannak szolgáltatva egy cég politikájának, licenszkezelésének, és ki nem ismerhető tevékenységeinek, annak a suttyó módszereinek, ahogy bekebelezi a piacot, és kinyírja az ár- és minőségverseny, a konkurenciát.
    Strucc-effekt rulez.

    Mondjuk ez a kiismerhetetlenség a google-ról is elmondható.

    "5x annyit tud" az esetek 90%ában a céges felhasználás számára felesleges plusz, az otthoni felhasználások esetében meg erősen konvergál a 100%hoz.
  • bvalek2 #28
    5x annyit tud
    Amiben az MS Office többet tud, az nem a konkrét irodai programcsomag funkcionalitása, hanem annál több. Arra az OpenOffice felhasználó más, szintén ingyenes (és az MS megoldásainál jobb) szoftvert alkalmaz. Az MS termékeinél árukapcsolás történik

    3x gyorsabb
    Ez egyszerűen nem igaz. WinXP-n az OpenOffice 2.3 gyorsindító nélkül is gyorsabban áll fel, és dolgozni lehet vele, mint az MS Office 2003, pedig annak ott sandítanak a darabjai a memóriában. Laptopon és asztali gépen egyaránt ez a helyzet. Ugyanazon a gépen a legutóbbi OOo verziók egyre gyorsabbak lettek, EZ a fejlődés