Berta Sándor

Open XML: új-zélandi nem, svéd visszahívás

Az új-zélandi szabványosítási szervezet, a Standards New Zealand tagjai ellenezték a Microsoft formátumának ISO szabványként való támogatását. Svédország visszavonta korábbi döntését.

"A fontos új-zélandi érdekcsoportok képviselőivel folytatott átfogó megbeszélések után a szabványtanács úgy határozott, hogy a legjobb, ha nemmel szavazunk" - jelentette be Grant Thomas, a szervezet vezetője. A szakember ugyanakkor megjegyezte, hogy az ország a jövő februári ISO ülésen akár igennel is szavazhat, ehhez azonban az kellene, hogy a tagok többsége meggondolja magát.

Eközben Svédországban áll a bál. Mint ismeretes, a Svéd Szabványosítási Intézet (SIS) az Office Open XML (OOXML) mellett voksolt. A SIS illetékes bizottságának 25 tagja ugyanis megszavazta az OOXML szabványosítását, míg a testület hat tagja ez ellen voksolt. A tagok egy része tiltakozásul kivonult, amikor 23 újonnan felbukkant cég kapott hirtelen szavazati jogot. A döntést azonnal támadta az európai szoftverszabadalmak bevezetése ellen küzdő Egyesület a Szabad Információs Infrastruktúrák Támogatásáért (FFII), valamint egy blogger is, akik szerint a választás nem volt tiszta. Az ő igazukat támasztja alá, hogy az újonnan szavazati joghoz jutó vállalatok szinte kivétel nélkül a Microsoft partnerei.

A SIS most úgy döntött, hogy visszavonja korábbi döntését, mert felmerült a gyanú, hogy a szavazásra jogosult cégek egyike többször is leadta a voksát, ezáltal a szavazást érvénytelennek kellett nyilvánítani.

Jason Matusow, a Microsoft menedzsere ugyanakkor tagadta a korábban felhozott vádakat, miszerint a redmondi konszern megvásárolta volna a vállalatok szavazatát. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a Microsoft Svédország egyik munkatársa két céget is e-mailben kért a voksoláson való részvételre, majd miután a cég erről tudomást szerzett, az előző leveleit semmisnek nyilvánította. Matusow cáfolta azt is, hogy a Microsoft valaha is átvállalta volna a cégektől a SIS tagsági díjának befizetését és az esetről tájékoztatták a svéd intézetet.

Mindenesetre ez azt jelenti, hogy a svéd voksot a szavazatok összesítésekor nem fogják figyelembe venni. Hasonló vita van Magyarországon is, mivel az IBM meghiúsította a Microsoft OpenXML dokumentum-formátumának magyar szabvánnyá válását. A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) pénteki bizottsági ülésen ugyanis - bár a bizottság elnöke kísérletet tett az újabb szavazat kialakítására, amelyet konszenzusos döntéssel meg lehetett volna hozni -, az IBM képviselője megakadályozta a döntés meghozatalát. Ez azt eredményezte, hogy Magyarország nem adja le szavazatát az ISO felé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sly007 #4
    Szerintem nem számíthatunk arra, hogy az SG különösebb foglalkozna a véleményünkkel. Amióta nézegetem itt a híreket, meg commentelek, az SG-t még soha nem látam, hogy valamit is beszélt volna az olvasóival. Kicsit úgy érzem, hogy ilyen reklámkattintó robotoknak néz minket. Szóval
    nedudu csak egymásra számíthatunk. :-D


    Szegény MS. Mennyit kell küzdenie hogy átpréselje az ISO-n a gagyi szabványát(?). Érdekes módon az ODF-nél nem volt ekkora vajúdás. Remélem nem sikerül az OOXML-t szabványosítani, mert akkor csalódni kicsit fogok az ISO-ban.
  • nedudu #3
    Tisztelt Berta Sándor, a cikk magyar vonatkozása enyhén tartalmaz csúsztatást. Gondolom a Microsoft féle levelet kapták meg PR duma gyanánt. Ajánlom a hup idevonatkozó részén a résztvevők hiteles beszámolóját elolvasni.
  • Csaba42 #2
    Hmmm?
  • floatr #1
    És mint tudjuk az IBM is egy ősmagyar cég :)