Berta Sándor

Szükség van-e az Open XML-re?

Az Egyesület a Szabad Információs Infrastruktúrák Támogatásáért (FFII) nevű szervezet szeretné megakadályozni, hogy a Microsoft Open XML formátumából ISO szabvány legyen.

A társaság online petíciót indított, amelyhez bárki csatlakozhat, aki nem ért egyet az Open XML ISO szabvánnyá válásával. A konkurens OpenDocument Format (ODF) már tavaly május óta hivatalosan is ISO szabvány. Érthető tehát, hogy a Microsoft is szeretné megszerezni saját fájlformátuma számára ezt a minősítést. Az FFII szerint azonban semmi szükség nincsen az ODF mellett még egy dokumentumformátumra és annak szabványosítására. A szervezet úgy véli, az egész folyamat célja kizárólag a Microsoft érdekeinek az érvényesítése. Érvelésük szerint egy második ISO szabvány csak plusz költségeket jelentene az ipar, a kormányok és a felhasználók számára és csak összezavarná a cégeket és az embereket.

A Microsoft a múlt héten tette közzé azt a nyílt levelet, amelyben az Open XML ISO szabványosítása mellett érvelt. A fő indok az volt, hogy a két formátum teljesen különbözik egymástól, holott ez nem igaz, hiszen mindkettőt az irodai területen alkalmazzák.


A www.noooxml.org oldalon létrehozott petícióban az FFII további indokokat is felsorol a szabványosítás ellen. Ezek között van, hogy az Open XML-t még az Office 2007 irodai programcsomag sem támogatja, ugyanis az abban használt formátum nem felel meg az Open XML specifikációinak. Közleményük szerint egyáltalán nem biztos, hogy később a Microsoft nem indít-e szabadalmi pereket és nem kötelezi-e a formátum használóit licencdíj fizetésére. Ezenkívül komoly hiányossága az Open XML-nek, hogy amennyiben egy táblázatkezelőben használják, egy hiba miatt lehetetlen megadni a rubrikákban 1900 előtti számot. Ez a hiányosság egyaránt fellelhető az Excel 2000, XP, 2003 és 2007 verzióiban.

Hiányzik számos fontos részlet is az Open XML specifikációinak meghatározáshoz. A petíció aláíróinak meg kell adniuk a nevüket, az országukat, a lakóhelyüket és az e-mail címüket, valamint ha szeretnék, megjegyzéseket is fűzhetnek a témához. Eddig közel 8500-an írták alá a petíciót.

A Microsoft még 2005 novemberében jelentette be, hogy szeretné ISO szabványként is elfogadtatni az Open XML-t. Számos ország viszont inkább a konkurens ODF-et támogatja. Tavaly júniusban Belgium határozott az OpenDocument Format bevezetéséről. A norvég kormány is azt fontolgatja, hogy az állami intézményeket törvénnyel kötelezi az ODF alkalmazására. Franciaország és Dánia, valamint Németország jelenleg is vizsgálja az OpenDocument Format bevezetését. Igaz utóbbi állam egyelőre kivár és mind a két formátumot támogatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • remark #38
    "A kisebbek csak az egyikt támogatnék, a nagyobbak meg mindegyiket. Hol itt a probléma?"

    Nem "hol itt a problema", hanem ez A problema.
  • remark #37
    Linux legnagyobb ujitasa az az, hogy van. En egyelore ennyivel be is erem...
  • BiroAndras #36
    "Prefetchre pl csak vindózon van szükség"

    Hát nem. A linux is épp elég lassan tölt. Prefetch és Superfetch azért kell, hogy ne kelljen minden programnak magának optimalizálnia a töltést (ami leginkább azt jelenti, hogy ne használjon csillió dll-t feleslegesen). Ami azért se lenne jó, mert nagyon sok béna program van, amitől semmiféle optimalizálást nem várhatunk.

    "Virtuális videomemóriakezelés?"

    Szükség van rá. Ugyanúgy, ahogy a rendszermemória virtualizálására is. Az ok pedig a multitasking. Amíg csak egy program fut, addíg az tud gazdálkodni a memóriával, de ha már többen vannak, akkor bármikor minden előjel nélkül elfogyhat a memória, amit rendkívül nehéz kezelni. A virtuális memória (sok más előny mellett) biztosítja, hogy egy program tovább futhasson akkor is, ha egy másik lezabálja előle a memóriát. Ez különösen azért fontos, mert teljesen a véletlelen múlik, hogy a memória elfogyás esetén melyik program omlik össze. Akár maga az oprendszer is lehetne az áldozat.
    Mivel a Vista már a GUI-hoz is 3D-t használ, a videomemóriáért is versengenek a programok, többé már nem csak 1db játék garázdálkodik az egészen. A jövőben pedig nem is csak a GUI-t fogja párhuzamosan használni több program, hanem 3D alkalmazások is fognak futni egyszerre (sőt, már most is előfordul).
  • dez #35
    Jahh, valószínű, hogy a GPU-val kapcsolatos dolgok a videokártya drivertől, és az afölötti 3D API-tól függenek (DirectX, OGL). Btw, miközben DirectX-nél csak Windows Vista alatt elérhetők a DX10-es (HW alapú) fícsörök, OpenGL alatt (újabb extensionokkal) "bárhol". Bár gondolom a komplikáltabb dolgokhoz kevés egy extension, de itt van az OGL 2.0 és 3.0.
  • Sanyix #34
    Prefetchre pl csak vindózon van szükség, ugyanis én linuxon bármilyen programot indítottam, elég gyorsan elindult, vindózon ez jópár másodperces vinyórecsegéssel jár, gondolom ezzel akarják ezt gyorsítani, de rohadt lassú betöltődésen gyorsítgatnak, akkor ugyanott fognak állni ahol a másik alapon.

    A gpu-s dolog meg gondolom a gpu-ra írt kódtól függ, nem operációs rendszertől.
    Virtuális videomemóriakezelés? Hmm képzelem mennyire felgyorsítja a megjelenítést, talán jobb is ha az adott mennyiségű videomemóriával egyáltalán el sem indul a program, merthogy a több tárolót ismerve, kb a borzalmasan ultralassúra saccolom ezzel a megjelenítés sebességét.
    Szolgáltatás sorrend leállítása, hát ennek meg nem sok értelmét látom.
  • dez #33
    Nem azokról beszéltem, hanem sokminden másról.
  • A1274815 #32
    "hasznos fícsörök átvétele, saját megvalósításban"

    Amiket leírtam azok tudtommal nem találhatok meg sehol máshol, de szerettel várom a kőkemény bizonyítékokkal történő alátámasztását az ellenkezőjének.
  • dez #31
    Nem a "lopással" (hasznos fícsörök átvétele, saját megvalósításban) van baj, hanem azzal, hogy a MS mindenről úgy állítja be, hogy ő találta fel a spanyolviaszt, és ez a fogyasztók megtévesztése.
  • dez #30
    Ne keverjük már össze-vissza a dolgokat! A nyitott és szabad forráskód és egy nyitott és szabad adatformátum két igencsak különböző dolog.

    (Ami azt illeti, én részben egyet is értek a sráccal, ami az opensource feljesztést illeti, de ez egy másik téma.)
  • A1274815 #29
    amit felírtam az a Windows Vista, de te ezt úgy is tudod, az elmult néhány évben már jónéhányszor elmagyarázták mások is neketek.