Gyurkity Péter

A Google átadná a felhasználók adatait

Eric Schmidt, a keresőcég vezérigazgatója elárulta, hogy az amerikai kormányzat már megkereste őket a felhasználó adatok átadásával kapcsolatban, amire a Google hajlandó is lenne, amennyiben a kérelem jogszerű.

Schmidt a Sidney városában tett rövid látogatása alkalmával volt kénytelen válaszolni a kényelmetlen kérdésekre, és becsületére legyen mondva, hogy elárult néhány érdekes részletet a cég politikájával kapcsolatban. Megtudhattuk, hogy az amerikai kormányzat korábban már felvetette az internetezői adatok megosztásának gondolatát, és hogy erre a jövőben valószínűleg ismételten sor kerül majd. A Google nem is zárkózik el az ilyen jellegű megkeresések elől, ám bizonyos feltételekhez köti azt.


A vezérigazgató ugyanis elmondta, hogy az adatok megosztásában semmi kivetnivalót nem találnak, ezt ugyanis nemzetbiztonsági és egyéb érdekek is alátámaszthatják. Mindössze annyit kérnek az érintett (vagyis valószínűleg nemcsak az amerikai) kormánytól, hogy minden tekintetben feleljen meg saját előírásainak, hogy a kérelem teljesen legálisnak és kikezdhetetlennek minősüljön. Amennyiben ez a feltétel teljesül, a keresőcég minden további nélkül hajlandó kiadni a felhasználók által megadott adatokat, amelyek a különböző nyomozóhatóságok segítségére lehetnek az illető felkutatásában.

Schmidt kiemelte, hogy az Egyesült Államok által életbe léptetett jogszabályok vonatkoznak rájuk, az úgynevezett Patriot Act egyes részleteivel kapcsolatban azonban nem volt hajlandó vitába bocsátkozni. A nagy kérdés természetesen, hogy ez a törvény lehetővé teszi-e a kormányzatnak a legális út megkerülését, ám azt nem tudtuk meg, hogy a Google (és annak vezérigazgatója) miként vélekedik erről. Mindenesetre érdekes az általuk mutatott hajlandóság, még ha ezt feltételekhez kötik is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ocsieu #28
    Azt gondolom nem felejtetted el, hogy a xerobanknál ne saját bankkártyáddal, paypaloddal, stbstbstb fizess, ugye? De ha nem a sajátoddal, akkor mégis hogyan, mivel, kiével??? Böngészésre ott a tor-hálózat, és még a sebessége is elviselhető... Minél többen használnák, annál gyorsabb lenne... Persze ha nem p2p-re, és letöltésre használnák az emberkék... és csak a számukra kényes oldalakat böngésznék tor-hálózaton... Firefox foxyproxy addon erre pl tökéletes...
  • arrakistor #27
    nézd még mindig jobb elvegyülni a tömegben - a google-nek 100% hogy több, mint 500 millió regisztrációja van (és nem ennyi júzer, mert pl: nekem is van 5 gmail postafiókom)- mint
    kis szolgáltatóknál, ahol elég szembetűnő vagy...

    ha pedig így böngészel mindig, akkor pedig totál mindegy hogy kinél regisztráltad magad, éppen az FBI-nál, vagy a CIA-nél, vagy KGB-nél
  • who am I 7 #26
    Ha valaki vmi terror cselekményt akar, azt úgysem tudják megfékezni.Igy tényleg csak a sima júzerek maradnak...Ha őket baszogatják, akkor elménnek annyukba..Persze, a pedofil gyökereket meg fajtalankodókat baszogathatják, de aki effektive csak netezik, azt hagyják...az meg, hogy mit kommentel?Gondolkozzonak el rajta...Semmi sem tökéletes.
  • kicsibicska #25
    Már azt hittem hogy megint érkezik a növekvő bolygós link....

  • Lame #24
    Tenyleg kivancsi lennek mit akarnak ezek az adatokkal.
    Aki rosszban santikal az anonim fogja megtenni. Nem a fix ip-s elereserol direktben. Maradnak az atlag userek akikrol adatokat kerhetnek, azzal mit akarnak?
    Meg egyalltalan a googlinak arra van joga, hogy nem US latogatokrol kiadjon barmit is?
  • god25 #23
    Anyját is eladná 1 Ft-ért. Ehh
  • asdasdasd #22
    Majd pont egy ilyen szolgáltatónál regisztráltatom magamat...
  • arrakistor #21
    Ha 500 millió regisztrált gmail fiókból csak egy 1 ezreléke használ IP anonimizert, akkor is sok karikásszemű nemalvásos éjszakát kívánok nekik , otthon egyedül a sötétben, amíg kinyomozzák, hogy ki volt a kérdéses 500 ezer kamu júzer
  • arrakistor #20
    MEGINT CSAK UGYANAZT TUDOM MONDANI.

    Kamu névvel, kamu IP címmel, a leghalványabb lövésük nem lehet ezeknek az okostojásoknak, hogy ki is vagy valójában.
  • RecoPhile #19
    Egyszerűbb, ne Internetez. :D

    Azt hisszem nyáron lesznek a választások mielött az Olimpia elkezdődne. :)