MTI

A hollywoodi stúdiók digitalizálják a mozikat

Hollywood nagy lépést tett a nézők kegyeinek visszaszerzéséért: a Las Vegas-i ShoWest szórakoztatóipari vásáron bejelentették, hogy négy nagy filmstúdió megállapodást kötött tízezer amerikai és kanadai mozi digitális és háromdimenziós technikával történő felszereléséről.

A Disney, a 20th Century Fox, a Paramount és a Universal Pictures pénzügyi támogatását az Access Integrated Technologies Inc. szerezte meg, amely tavaly októberig már 3700 amerikai moziban elvégezte a szükséges technikai fejlesztéseket. Az észak-amerikai kontinensen 38 ezer filmszínház működik, ennek mindössze 10 százaléka, nagyjából 4000 mozi alkalmas digitális vetítésre, s ezek közül is csupán 1040-ben juthat 3D-s élményhez a néző.

A megállapodás alapján a filmszínházak új technikára hangolása három évet vesz igénybe és a becslések szerint 700 millió dollárba (119 milliárd forint) kerül majd - közölte az Access Integrated Technologies vezetője. A digitális technikával ellátott mozikban némi szoftver- és hardverbővítéssel (vetítőnként évi 25 ezer dolláros áron) háromdimenziós filmeket is be lehet mutatni, amitől nagy fellendülést várnak a filmstúdiók, de a moziüzemeltetők is. A nézők elkötelezettségét az is mutatja, hogy a Csodacsibe című első 3D-s animációs film amerikai premierje vetítőnként közel 24 ezer dolláros (4 millió forint) hasznot hozott, míg a hagyományos, kétdimenziós változat csupán 11 ezer dollárt (1,9 millió forint).

A háromdimenziós vetítés iránti igény az ötvenes években támadt fel először, ám a hollywoodi filmstúdiók csak 2004 után kezdték komolyan venni, amikor a Polar Expressz 3D-s verziója 45 millió dollárt (7,7 milliárd forint) jövedelmezett a Warner Bros. stúdiónak. A box office adatok elemzői szerint a háromdimenziós vetítés kétszer, háromszor annyi nézőt vonz, mint a hagyományos, holott a jegyár is borsosabb.

Ma már minden magára valamit is adó amerikai stúdiónak vannak készülőben lévő 3D-s projektjei, legalább 30 ilyen film kerül a közeljövőben a közönség elé. Köztük az idei nyár egyik nagy favoritjának tartott Utazás a Föld középpontja felé című Verne-adaptáció. A tekintélyes filmrendezők közül például James Cameron és Tim Burton is dolgozik már a maga 3D-s filmjén. A Walt Disney Co. pedig háromdimenziósra tervezi a Toy Story című animációs sikerének 3. részét, sőt az előző kettő is kap egy dimenzióval többet. Tavaly márciusban a három legnagyobb amerikai moziüzemeltető cég is elkötelezte magát az új technika mellett, és Digital Cinema Implementation Partners néven alakított társaságot 14 500 mozijának digitális átalakítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DJ Boss #1
    Nagyon-nagyon helyes. Digital 3d-ben a jövő, már csak kell a kritikus tömeg, aki vevő rá, hogy általánossá váljon. Úgy nézki meglesz.:)