Ötvös Tibor

Februári ajánló avagy a bőség zavara

Februárban mindenki megkapja a magáét. A hazai mozikba ugyanis régóta várt blockbusterek és alacsony költségvetésű drámák is megérkeznek az év második hónapjában.

Kezdjük még pár tartozással, melyeket a héten mutattak be. Tarr Béla számos szemlét megjárt drámája, A londoni férfi január 31-én debütál hazánkban. A fekete-fehér alkotást Cannesban Arany Pálmára jelölték és "mindössze" 6 millió eurót kóstált. A filmet nem a nagy multiplexekben kell keresni, hanem az apróbb filmszínházakban.



Ebben a történetben egy kikötői pályaudvar váltóőrtornyában minden éjszaka ül egy ember, és figyeli az utasokat, akik leszállnak az Anglia felől érkező hajókról, vonatra szállnak, és elindulnak a kontinens belsejébe. Ez minden nap így történik. A hétköznapok szálai azonban felfeslenek attól a rejtelmes pillanattól kezdődően, mikor a váltóőrtorony őre tanúja lesz egy gyilkosságnak, majd az őrizetlenül hagyott, alvilági pénzt tartalmazó csomag segítségével próbálja kihúzni családját a keserves anyagi körülmények közül.

Csütörtökön debütál hazánkban az Aliens vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen 2, melyet elég sokan várnak. Sajna mind a film mind kritikailag, mind pedig anyagilag a várakozások alatt teljesített. A hazai rajongók szinkronizált verzióban élvezhetik az összecsapást.



Az űr távoli sötétjében évezredek óta szörnyű rémek küzdenek egymással. Harcuk örökké tart, és mindent elpusztít maga körül. Az ember nem érdekli őket - sem az élete, sem a halála. Eddig csak azok találkoztak velük, akik túl messzire merészkedtek; akik olyan világba léptek át, ahol az ember sosem lesz otthon.

De mi történik, ha a szörnyek végül eljutnak a Földre, és egy álmos coloradói kisváros válik a harcterükké? Egy frissen szabadult fegyenc éppen hazaér, hogy új életet kezdjen. Ehelyett menekülni kénytelen, másokat menekíteni. Új élet helyett, már a régivel is beérné.

Szintén a héten debütál az Asterix az Olimpián, mely a sikeres filmsorozat harmadik része. A főszerepben Gérard Depardieu mellett Clovis Cornillac tűnik fel Asterixként és sajnos ezúttal Monica Bellucci sem kápráztat el minket szépségével. A film rekordköltségvetéssel készült - európai viszonylatban. A 78 millió euró több, mint fele a speciális effektekre ment el, ráadásul Michael Schumacher vagy Zidane sem ingyen vállalta a szereplést.



Asterix és jó barátja, Obelix az ókori olimpiai játékokra mennek, hogy megküzdjenek a rómaiakkal. Mindezt azért teszik, mert a gall Alafolix herceg ugyanabba a gyönyörű görög hercegnőbe szerelmes, mint Cézár fia, Brutus is.

Következzen egy vígjáték, melyben két igazi világsztár vállalt szerepet. Tom Hanks és Julia Roberts karrierjük során először állnak közösen a kamerák elé a Charlie Wilson háborújában. A film Amerikában nem váltotta meg a világot, meglátjuk, nálunk hogyan szerepel.

Charlie Wilson texasi kongresszusi képviselő volt, egy agglegény, akinek "Mulatozós Charlie" álarca mögött ott lapult a ravasz politikusi elme, a mély hazaszeretet, és az elnyomottak iránti részvét. A '80-as évek elején az egyre terjeszkedő szovjet megszállás nyomán ez az elnyomott Afganisztán volt. Charlie régi barátja, gyakori pártfogója és alkalmi szeretője volt Joanne Herring, Texas egyik leggazdagabb asszonya, a szenvedélyes antikommunista.



Mivel úgy gondolta, hogy az Afganisztán megszállására adott amerikai válasz igencsak vérszegény, arra ösztökélte Charlie-t, hogy tegye meg a szabadságharcosokért azt, amire más nem képes: biztosítson pénzt és fegyvert a szovjet agresszorok kiűzéséhez. Charlie segítőtársa a hadműveletben Gust Avrakotos CIA ügynök, akit nem kellett nagyon bíztatni, ha arról volt szó, hogy keresztbe tegyen a főnökeinek, akik nem ismerték el a munkáját.

Jöjjön egy újabb vígjáték, ezúttal azonban Angliából. Az egyedi humorukról ismert szigetlakók ezúttal egy tinivígjátékot hoztak össze - a kritikák szerint nem túl nagy sikerrel. A Cukrosnéni főszereplője Carmen Electra, aki elég testhezálló szerepben tetszeleghet a filmben. Feliratosan érkezik meg hozzánk jövő csütörtökön.

Két ifjú és reményteli legény szeretne betörni a filmiparba és nem is kell olyan sokat várniuk arra, hogy rábukkanjanak életük nagy lehetőségére. Mivel elegük lesz művészrajongó filmes tanárukból, a produceri álmokat dédelgető Joe, valamint tehetséges, ám ugyanakkor kissé neurotikus rendező haverja, Baggy úgy döntenek, hogy London felé veszik az irányt, és szerencsét próbálnak forgatókönyvükkel, melyről úgy hiszik, aranyat ér.



Az első meghallgatások természetesen csalódást okoznak, mindenütt zárt ajtókba ütköznek. Aztán végül megfordulni látszik szerencséjük, amikor egy hasonlóképpen elkeseredett producer megdobja őket némi pénzzel, cserébe hőseink megígérik, hogy szállítják azt a sztárt, akit a befektető akar. Csupán egyetlen probléma van az egészben - a producer Ötfogásos Candy-t szeretné a filmben látni, a világ elsőszámú pornósztárját.

A héten Viktor kicsit bővebben beszámolt hazánk újabb nevetséges döntéséről. A Fűrész IV Magyarországon a lehető legnagyobb korhatári besorolást kapta meg, ami miatt elég kevés kópiával indulhat el hazai karrierje. Remélem a rajongók azért így is elétik a filmet - persze ha még nem töltötték le.

Jigsaw, minden idők legőrültebb és legötletesebb sorozatgyilkosa és tanítványa, Amanda halott. A sokat tapasztalt Hoffman felügyelőt bízzák meg a két gyilkos halálával kapcsolatos vizsgálattal. Két viharedzett FBI szakember is érkezik az eddig rettegésben tartott városba, Strahm ügynök és Perez ügynök Hoffman felügyelő munkáját segíti, együtt vizsgálják át Jigsaw földi maradványait.



Minden jel arra mutat, hogy bár Jigsaw halott, valaki gondoskodik arról, hogy ördögi találmányai tovább szedjék az áldozatokat. Amikor az egyik rendőrt elrabolják, már semmi kétség nem lehet afelől, hogy Jigsaw vérfagyasztóan zseniális játéka újra működésbe lépett. Az eddigieknél is kegyetlenebb kínzásokat kell átélnie mindazoknak, akik besétálnak Jigsaw csapdájába.

Ugyanezen a héten debütál a vietnámi veterán utolsó akciója hazánkban. A nálunk szimplán Rambo címmel ellátott film hazájában szépen szerepel és a kritikusok szerint is a széria egyik legjobbja lett. Sajna Sly ma lenyilatkozta, hogy nem lesz ötödik része a filmnek, így vegyünk méltó búcsút a hőstől.



John Rambo, a vietnámi veterán húsz évvel az utolsó kalandjai után Thaiföld északi részén, a burmai határhoz közel telepedik le. Visszavonultan él, halászik és kígyóméreggel kereskedik. Sarah, egy humanitárius szervezet munkatársa megkéri, vezesse át őket az elaknásított határvidéken, hogy a külvilágtól elzárt törzseket gyógyszerrel és élelemmel láthassák el, de Rambo visszakozik. Mikor azonban a két hét múlva a visszatérő lelkész elmeséli, hogy az önkénteseket a burmai hadsereg foglyul ejtette, Rambo pontosan tudja, mit kell tennie.

Magyar romantikus vígjáték. A Csak szex és más semmi megmutatta, hogy a hazai készítők is képesek nézhető (sőt, kifejezetten jó) filmet összehozni a témában. Azóta persze csak felejthető alkotások érkeztek, talán a 9 és fél randi nem ilyen lesz. A főszerepekben Fenyő Iván és Kovács Patrícia romantikáznak, a mozikba 14-én jut el a film.

Debreceni Dávid az élet császára, a média fenegyereke, a bulvárlapok sztárja és - nem utolsósorban - "Budapest legkapósabb agglegénye." Valaha író volt, de ez mára feledésbe merült. A történet kezdetén gazdag menyasszonya elhagyja, luxusautóját összetörik, és a kiadója beperli egy tekintélyes összegre. Így hát Dávidnak sürgősen pénzre van szüksége. A kiadó lehengerlő vezetője ultimátum elé állítja: ha megír egy könyvet 10 nap alatt, megkapja az utolsó életmentő részletet. A cég a témát is tálcán kínálja: miért van annyi magányos fiatal nő Budapesten?



Semmi sem áll távolabb Dávidtól, minthogy beleártsa magát a pesti szinglik zavaros szerelmi ügyeibe - de mivel egész egzisztenciája múlik rajta, végül igent mond a felkérésre. Így kerül abba a sokkoló helyzetbe, hogy életében először meg kell hallgatnia - és meg kell értenie -, amit a nők mondanak neki. 10 nap alatt 10 randin 10 különböző nővel találkozik - és mire észbe kap egész biztosnak hitt világa a feje tetejére áll.

Szintén 14-én érkezik meg feliratos változatban a kinti közönséget alaposan megosztó Cloverfield. A J.J. Abrams nevével fémjelzett szörnyfilm minimális költségvetésből képes volt komoly profitot kitermelni, melynek egyenesági következménye a már pletyka szinten terjengő második rész elkészülte. Aki rosszul lesz a remegő kamera okozta képtől, az nem váltson jegyet a filmre.

Rob egy New York-i fiatalember, aki nemsokára Japánba költözik. Barátai búcsú bulit rendeznek neki, amelyet Rob jó alkalomnak talál titkolt érzelmei bevallására és más elvarratlan szálak elvarrására. Az este azonban egészen váratlan fordulatot vesz, amikor a partizókkal teli terem hirtelen megrázkódik. A társaság elcsendesedik, meghallgatja a tévében a földrengésről tudósító híreket, majd kimennek a tetőre, hogy megnézzék, mekkora a pusztítás.



Akkor azonban hatalmas robbanást pillantanak meg a távolban. Elmegy az áram, és mindenki pánikszerűen kimenekül a sötét utcára. A baráti társaságot emberi sikolyok és valamilyen mély, állatias morgás fogadja az utcán, ahol addigra minden megváltozott. A várost hatalmába kerítette valami, ami egy más világhoz tartozik, rettenetes és óriási.

Következzen a hónap egyetlen rajzfilmje, melynek magyar vonatkozásai is vannak. A napkirálynő ugyanis francia-olasz-belga-magyar koprodukcióban készült és idehaza az Intercom jóvoltából jut el a mese. A rajzfilm 14-én debütál a hazai vásznakon.

Minden nagy fáraó mögött egy asszony áll. Akhesa hercegnő persze még nem számít asszonynak. Tizennégy éves, vad és neveletlen: pedig az őt körülvevő felnőttek mindent elkövetnek, hogy hozzátörjék a fáraó udvarának szigorú szokásaihoz. Akesha azonban egyre-másra meglóg otthonról, és álnéven, álruhában élvezi a közeli piac forgatagát.



Önállóságának, éles eszének, no meg a macskájának köszönheti, hogy már többet tud a világról, mint apja, Akhnáton fáraó: tudja, hogy Karnakban a papok összeesküvést szőnek uralkodójuk ellen, és az ország határára nomád harcosok érkeztek, akik titokzatos megbízójuk utasítására várnak. A lány elszökik otthonról, anyjához, Nefretitihez indul az elefántok szigetére, hogy a segítségével, vagy ha kell, egyedül megmentse az országot. És esetleg még szerelmes is lehessen közben.

A hónap utolsó hetén két Oscar-jelölt alkotás is megjelenik a hazai műsorfüzetekben. A George Clooney főszereplésével készített Michael Clayton stáblistáján olyan nevek találhatók, mint Sydney Pollack vagy Tom Wilkinson. A rendezést Tony Gilroy vállalta el, a hazai bemutató 21-én lesz.



Michael Clayton az egyik legbefolyásosabb, vállalati joggal foglalkozó ügyvédi iroda munkatársa, a "takarító", aki minden nehéz vagy akár mocskos ügyet tisztára mos. Munkája miatt teljesen kiégett, ráadásul a magánélete is válságban van: elvált, üzleti vállalkozása csődbe ment, hatalmas tartozásai vannak. Idős barátja, és kollégája, Arthur Edens már nyolc éve dolgozik egy ügyön az egyik fontos ügyfelüknek, de a perben egyáltalán nem állnak jól.

Az ügyvédi iroda tulajdonosai aggasztónak találják Edens viselkedését, és Claytont bízzák meg a probléma helyrehozásával. Idős barátja lelki válsága saját kételyeire is rávilágít, rájön, hogy nem ügyfelüknek, hanem a szembenálló félnek van igaza. Clayton egyre mélyebbre ássa magát az ügyben, nem sejtve, hogy ezzel az élete is veszélybe kerül. Döntenie kell: vagy megpróbál ember maradni, vagy nyakig elmerül a bűnben.

A Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya újabb Oscar-jelölést hozott Johnny Deppnek, aki a Golden Globe-ot már hazavihette. Tim Burton horror-musicalje számos díjat nyert már, ráadásul a bevételei is szépen alakunak. Reméljük a nagy páros újabb remekművet hozott tető alá.



Sweeney Toddnak nem ez a neve. A vérengzéshez sem volt semmi kedve: egyszerű, boldog életet élt felesége és lánya társaságában, míg egy gonosz bíró fel nem forgatott mindent. Az ausztráliai rabságból már egy másik férfi tér vissza. Megnyitja borbélyüzletét a Fleet Streeten, és csak a bosszú élteti: a családját akarja. Azt akarja, hogy lakoljon a bíró, és szenvedjen az egész világ, amely megengedte a vele történt igazságtalanságot.

A vendégei nem a szokásos kijáraton távoznak: az emeleten lakik Todd új szövetségese, Mrs. Lovett, aki pástétomsütésből él: Todd áldozatai ettől kezdve az ő egyre finomabb ételeit ízesítik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyi07 #7
    Rambo az kötelező látnivaló lesz. Persze szívesen megnézném Tim Burton legújabb lidércnyomását is, de Rambo legújabb kalandjait tuti megkukkantom a nagyvásznon. A többit majd meglátjuk.
  • mark oh #6
    a rambo kép,ütös
  • Sil78 #5
    Szeged is, Pécs is kb pont 100km. Légvonalban lehet, hogy kevesebb, de nem repülővel szoktam közlekedni.
    A 90-es évek elején volt még 3 mozi is (2 nagy meg egy stúdió), aztán már csak egy. Egy termes, nagyon lerobbant állapotban (legalább 15 évig nem költöttek rá semmit). Persze emiatt egyre kevesebben mentek moziba (volt, hogy összesen 3-an voltunk), és vagy 3-4 éve bezárt.
  • lancy #4
    wow bajan nincs mozi? gyere szegedre itt van :P es nincs is 100km re. nem hiszem hogy egy 40e varos nem tudna megtolteni egy max 3 termes mozit csak ugye a befektetes 500 milla kb plusz a film, kopia, alkalmazotti, rezsi dij 3 kis terem 750 fo 70% kihasznaltsagnal 525 fo 4 eloahas 2100 nezo naponta 950 ft s jegyar 2 milla naponta 60 milla egy honapban haszon 10% 6 milla 12 honap 72 milla egy evben hat karcos sajnos Mo-n kevesen gondolkodnak 5 eves tavlatokban.

    ui: ez nagyon optimista leiras mert ez azt jelenti hogy baja ossz lakossaganak 0,5 % a minden nap moziban van :)))))
  • Sil78 #3
    Annyira szeretném megnézni a Sweeney Todd-ot moziban is (merthát egyszerűen zseniális), csak épp nálunk nincs mozi. :-( (Pedig egy 40 ezres városnál szvsz igazán elvárható lenne, hogy ne kelljen 100km-t utazni egy mozizásért.)
  • asztosz #2
    Akkor majd én:D

    Február 28-tól láthatjuk a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford c. filmet. Brad Pitt alakításáért a legjobb színész kategóriában díjat nyert a Velencében. Casey Affleck pedig Golden Globe és Oscar- jelölést kapott a legjobb mellékszerepért.


    Jesse James vakmerő volt és hírnévről álmodozott. Bankrablásaival nemcsak feltűnést akart kelteni, hanem bosszút is akart állni az Északiakon. Ő lett a vadnyugat Robin Hoodja, aki a legbiztosabb csapdából is megszökik, és a legjobb mesterlövész sem találja el. Az ellenségei tehetetlenek voltak, csak a barátai tudták legyőzni.
    Megtizedelt, meggyötört csapatából csupán két leghűségesebb emberét tartja maga mellett. Nem tudja, hogy egyikük, Robert Ford (Casey Affleck) már megegyezett a hatóságokkal: 10 ezer dollárt kap barátja és példaképe fejéért
  • asztosz #1
    Tényleg bő választék, de a cikkíró méltatlanul megfeledkezett a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford c. filmről. Ha már egy Carmen Electra-s limonádé belefért, ezt is bele lehetett volna venni!