Napi Online

Nem kapkodnak a magyar alkotásokért külföldön

A tapasztalatok szerint esetleges, hogy melyik magyar film jut ki a nemzetközi porondra. Miskolczi Péter, a Hungarofilm Kft. igazgatója szerint a régióból a formabontó, a divatos politikai vagy etnikai problémát feldolgozó, a fesztiválsikert elérő, illetve a befutott rendezők által jegyzett filmeknek van esélyük a külföldi vetítésre.

Előfordul, hogy a nemzetközi filmügynökségek bekérik egy-egy nagy közönségsikert elért alkotás kópiáját, de ennél nemigen lépnek tovább - az elismerés ugyanis nem jelent garanciát a külföldi sikerre. Az elmúlt időszakban egyebek mellett a Kontroll, a Londoni férfi, a Szabadság, szerelem, a Fehér tenyér és a Taxidermia jelent meg külföldi filmvásznakon is (ezek a filmek bekerültek a nemzetközi filmforgalmazás szokásos, world sales agenteken keresztül működő rendszerébe).

Az utóbbi az Eurofilm produkciója, erről Miskolczi Péter elmondta, hogy egyelőre az úgynevezett minimumgaranciát fizette ki érte az ügynökség, 50-100 ezer dollár közötti összeget. Ehhez járulhat, ha valamelyik országban a vételárán felül hoz bevételt a film. A cég a jövőt illetően szeretné professzionálisabb szintre emelni produkciói külföldi menedzselését, például már a terv állapotában eladnák a filmek forgalmazói jogát. Pálfi Györgynek, a Taxidermia rendezőjének jó esélye van egy ilyen szerződésre új filmje esetén.

A Hungaricom Kft. az elmúlt egy évben indította el nemzetközi filmforgalmazó ügynöki üzletágát. A társaság ezzel gyakorlatilag azt ígéri a magyar producereknek, hogy rajta keresztül értékesíthetik produkcióikat - tudtuk meg Kálomista Zsuzsanna ügyvezetőtől. Ehhez persze angol felirattal vagy szinkronnal kell elkészíteni a filmelőzeteseket. A vevői oldalon számos olyan kis helyi filmforgalmazó van, amely nem hollywoodi nagyságrendű produkciókban gondolkodik. A Hungaricom tevékenységét támogatja a Magyar Mozgókép Közalapítvány, és hároméves távon teljesíthetik azokat az uniós kritériumokat, amelyek alapján EU-támogatásokhoz is hozzájuthatnak.

A cégnyilvántartás szerint a Hungaricom Kft. székhelyével megegyező címre van bejegyezve Kálomista Gábor producer cége, a Mega Film Kft. is .

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • immovable #12
  • raci #11
    a jovo az uj generációban rejlik, dehát akik meg eljutnak nemzetkozi szintre azok jol elhuznak innen (lásd antal nimrod aki már a 2. filmjét forgatja kint) mert itt az uj produkciókra szánt pénzt elviszi a sok hulye begyoposodott agyu muvészfilmet csinálok mindenáron 50 és a halál kozotti rendező-iró...(tisztelet a kivételnek)
    sajnálom ha valakinek belegázoltam a lelki világába de annak a nemzedéknek ki kell hallni és teret adni az ujnak
    eme nézet az oktatásra is vonatkozik-nem ártana átvenni lassan a kulfoldon bevállt oktatási rendszert
    szánalom ami ebben az országban folyik..és ünnepeljuk magunkat a filmszemlén h mien jók vagyunk...
  • immovable #10
    Én a magyar "filmiparban" tevékenykedő embereket elküldeném inkább dolgozni, hogy vmi hasznosat is csináljanak már.
    Focisták detto.

    A szarra meg nem kiváncsi senki!Ennyi.
  • gabr #9
    "Ha normális, és nézhető filmeket csinálnának talán sikeresebbek lennének."

    A magyar filmgyártás soha nem erről szólt, és soha nem is erről fog szólni! Addig, amíg "filmművészet" címszóval több százmilliós támogatást lehet kérni, úgy, hogy a kutyát sem érdekel, hogy mire addig csak a buzi Alföldi, skizófrén Tarr szintű filmeket fognak készíteni, saját maguknak! Ráadásul ezeknek a sztár rendezőknek, készítőknek nem kötelező visszafizetni a támogatásra kapott pénzt... azaz kapnak 2 milliárt pénzt egy Sorstalanság-ra, ami ténylegesen töredékébe került, a többi megy zsebbe, és ráadásul vissza sem kell fizetni az államnak, akkor mit is várunk?
  • Reg5 #8
    Ha normális, és nézhető filmeket csinálnának talán sikeresebbek lennének.
  • PokerFace #7
    Először talán kéne pár olyan filmet csinálni, amit az itthoniak megnéznek, és a szívükbe zárnak...tiszta égés a mai magyar filmgyártás...Sebaj mi Jóban, rosszban Barátok közt vagyunk :)!
  • CaptainRumi #6
    még mindig nem hevertem ki azt a csalódást amit akkor a moziban éreztem.....
  • CaptainRumi #5
    Jól mondod Erpy. Pl: a macskafogó 2-re elbaszott 600 milliót ( ami nem mellesleg az adófizetők pénze) jobb dologra is költhették volna.
  • Erpy #4
    Nemcsak a külföldöt nem érdeklik, de a magyarokat sem. Tisztelet a kivételnek, pár nagyon jó magyar film is van, de a 99 százalékuk, vagyis inkább pár kivétellel mind teljesen felesleges. Adnák inkább azt a pénzt a beteg gyerekek megsegítésére.
  • CaptainRumi #3
    Igazából tényleg a Kontroll az a film amelyik megállná a helyét minden szempontból külföldön......De nekem személyes kedvencem a Zimmer Feri valamint a Csinibaba. Utóbbi időben viszont nem igazán készült említésre méltó magyar film.