Gyurkity Péter

Hosszú életet jósol az Xbox 360-nak a Microsoft

Mintha megérintette volna a két nagyot a Nintendo Wii sikerének szele: most mindketten arról beszélnek, hogy az életciklust bőven ki lehet tolni, ráérünk még a váltásra.

Shane Kim, a Microsoft Game Studios alelnöke a D.I.C.E. 2008 elnevezésű találkozón beszélt a szoftvercég terveiről, pontosabban az általános elképzelésről. Konkrét dátumokról és részletekről ugyanis ezúttal nem esett szó, ám azt Kim világosan jelezte, hogy 2009-2010 táján nem várható egy újabb Xbox konzol megjelenése. Szerintük a mostani generációban bőven van még tartalék, így nincs szükség az újabb váltásra.

Érdekes, hogy Jack Tretton, a Sony elnöke tavaly hasonlóan vélekedett a kérdésről, kiemelve, hogy a PS3 annyira megelőzte a piacot, hogy igazából még csak az út elején járunk. Mintha a két nagy a Wii sikerei láttán úgy vélné, hogy a következő fejlesztéseknek nem a megjelenítésben és a hardverjellemzőkben kell nagyot alakítania, hanem a játékélmény területén, ahogy azt a Nintendo sikeresen megvalósította. Erről persze ilyen nyíltan nem beszélnek, ám világosan érezhető a vonakodás, ahogy a két rivális az esetleges újabb generációkkal kapcsolatosan nyilatkozik. A nagy nyilvánosság előtt azt éreztetik, hogy a korábbiaktól eltérő elképzeléseik vannak a piaci terjeszkedésről és a felhasználók igényeiről.


"Elsősorban stratégiai okokból, négy évvel az első Xbox előtt dobtuk piacra a második változatot. Véleményünk szerint a 360 nagyon hosszú élet elé néz. Ebben a tekintetben rendkívüli módon eltér az elődtől" - magyarázta az alelnök. Amennyiben a megszokott időintervallumok mentén haladnának, az utód 2010-ben jelenne meg, erre azonban most vajmi kevés esély mutatkozik. Mivel a Sony - pontosabban Ken Kutaragi - korábban 10 éves ciklusról beszélt, nem várható, hogy 2-3 éven belül bármelyik versenyző vadonatúj fejlesztésekkel jelentkezik.

Igaz, ez nem zárja ki a Wii-hez hasonló megoldások felbukkanását, erről azonban az érintettek - érthető módon - mélyen hallgatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AltairFromAcre #101
    Haha!!!! Microsoft meg a hosszú élet? 6 embert ismerek, akinek kijött a 3 ledes hiba, abból 2-nek nincs flashelve. Szóval ennyit a hosszú életről! Még1x csak...... HAHA!:)
  • NEXUS6 #100
    Juhé!!!!;)))

    És mellesleg #100!
  • narumon #99
    El sem hiszem, hogy az SG történetében először.... egyetértünk :)
  • dez #98
    Oké, csak arról van szó, hogy igen sok high-end kereskedő (meg fizetett cikkíró) azt csinálja (tisztelet a kivételnek), hogy ha van egy ilyen dolog, ami némileg jobb, mint a kommersz, nekiállnak mindenféle fantáziákkal felnagyítani a különbséget. A vevők meg beleélik magukat, hogy milyen nagy tehetségek, hogy ezt hallják, és hogy ez milyen fennkölt dolog, stb. Ez vezet a sznobsághoz. Közben meg vannak olyan cuccok, amik kapásból olyan brutálisan szólnak, hogy azon nincs mit magyarázni. Ezeket viszont alig ismerik az érdeklődők, mert a kisebb cégeknek nincs pénzük reklámra, a nagyok meg nem erőltetik annyira, mert egyszerűbb közepesen jót csinálni, majd azt agyondícsértetni és agyonreklámozni - a fogyasztók meg csak úgy sovárognak utána, mert xy márka. Az igazán jót meg csillagászati magasságokba árazzák.
  • narumon #97
    Nem is várom el, hogy csúcskategória legyen hiszen az ára sem az. a Dac5 is bőven 100e alatt van tehát nem is csoda. A kérdés, hogy árához képest mit tud nyújtani, ezt pedig majd a hangja dönti el és nem a technikai leirása :D
  • dez #96
    Jók lesznek, de nem a honlapjukkal ellentétben nem abszolút csúcskategória (legfeljebb a nagyobb sorozatban készülő dolgok között). Elég jó D/A van bennük, de nem a legjobb, és reclocking sincs. Csak kikapcsolhatatlan resampling, ami viszont nem egy "pure" dolog. (Így hiába van tele jó kondikkal és opAMP-okkal. Látod, erről beszélek.)
  • narumon #95
    Nekem most valamikor jönnek majd Xindak Dacok nagyon kiváncsi leszek mit nyújtanak.
  • dez #94
    Nyilván alap az 1x írás. Csak épp a szokásos 52x CD-R-ek erre nem igazán alkalmasak, hanem a 4x-8x Audio CD-R-ek. (Vigyázat, van, ami valójában sima 52x lemez, csak a címke más.)

    Az egyik srác összeállított egy konfigot jó minőségű CD írásra. Az író is úgy lett kiválogatva, és nagyon stabil külön tápot kap, mert - ahogy máshol is igen fontos tényező - ez is erősen befolyásolja a lézer működését (az írókban csak egy elég minimalista tápszűrés van).

    De mint írtam, szerintem kicsit ésszerűbb megoldás egy jó, recklockingos külső DAC. Csak épp abból sem éppen könnyű igazán jót csinálni, meg is kérik az árát. (Az említett srác pl. évek óta fejleszt egy ilyet, és még nem teljesen elégedett vele. Én is épp most készülök összerakni egyet magamnak a fenti okokból, persze ez nem versenyezhet majd az utóbbival, vagy más komoly high-end változatokkal, hiszen amatőr próbálkozás, de talán nem lesz olyan rossz.)
  • narumon #93
    "Ha ennyire odafigyeltek, mi hogy szól, akkor nem értem, eddig hogy nem vettétek észre, hogy egy nem reclockingos (márpedig hidh-endben sem mind olyan, sőt - és ha olyan is, működhet jobban és kevésbé jól) külső DAC esetén milyen alaposan befolyásolja a hangot, hogy honnan is származik az az SPDIF jel. (Mellesleg a leírtak miatt még az is átjön rajta, hogy gyári v. másolt a CD, és hogy lett megírva.)"

    Ez teljesen természetes. Egyébként általában egy referencia cd lejátszó van a cucc végén direkt hogy ne azon múljon a hang. Természetesen másolt cdket nem is használunk. Néha ügyfelek szoktak behozni de sajnos nagyrészük nagyon nagyon soványan szól. Persze általában aki fél milla felett vesz otthonra cuccot magának az nem mp3at szokott meg másolt cdt szokott hallgatni. Audiocdre neked van valami tapasztalatod egyébként minőségre? Mármint irottra? Én próbáltam már mindent de igazi jó megoldás még nem született. Plextor tud olyat, hogy piteket növel és ezáltal jobb hangminőséget és olvashatóságot igér, de ebből semmit nem vettünk észre max azt, hogy néhány cd lejátszó fel sem ismerte a lemezt.
  • dez #92
    amik